Harry Potter se prý dal k policii…

reky_londyna
Ale kdepak, to byla jen fáma! Peter Grant je tím, kdo bude odteď bojovat se zločinem za pomoci čar a kouzel, dokonce přímo v ulicích starého dobrého Londýna. Máte se rozhodně nač těšit!

Co by se stalo, kdyby dospělý Harry Potter začal pracovat u policie? Jedna z nejúspěšnějších městských fantasy uplynulého desetiletí vás zavede do Londýna, ve kterém u policie slouží čarodějové a po ulicích se prohánějí zlovolní duchové či božstva na válečné stezce.

 

Jmenuji se Peter Grant. Do ledna jsem byl jen obyčejný četnický elév působící v řadách oné mocné armády bojovníků za spravedlnost, kterou všichni rozumně uvažující lidé znají pod označením Metropolitní policie, a všichni ostatní jako Pendrekáři. Jenže pak, jedné noci, při vyšetřování jisté vraždy, jsem se pokusil získat svědeckou výpověď od muže, který byl mrtvý, ale také znepokojivě výřečný, což mi zajistilo pozornost vrchního inspektora Nightingalea, posledního čaroděje Anglie. A v této fázi, jak se říká, začíná náš příběh.

Nyní jsem policejní detektiv a čarodějův učeň, první učedník za padesát let, a můj svět už není tak jednoduchý, jak býval. Zabývám se upírskými doupaty v Purley, dojednávám smír mezi znepřátelenými božstvy řeky Temže a vykopávám hroby v Covent Garden – a to jsou jen rutinní operace. Při tom všem něco hlodá v srdci mého milovaného města; jakýsi zlomyslný, pomstychtivý duch unáší obyčejné Londýňany a přetavuje je v groteskní figuríny, které mají inscenovat jeho drama plné násilí a zoufalství. Ve městě se probouzí duch nepokojů a vzpoury a na mně je, abych z chaosu opět vykřesal pořádek, třeba i za cenu vlastního života.

 

Řeky Londýna

Autor: Ben Aaronovitch
Přeložil: Milan Žáček

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-1549-9
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Řeky Londýna vydalo nakladatelství Argo v edici Fantastika.

 

Řekli o knize

„Vynikající městská fantasy, kterou byste si měli přečíst.“

Patrick Rothfuss

„Zábavné, nápadité a skvělé čtení.“

Charlaine Harrisová

„Na Aaronovitche si dejte dobrý pozor.“

Peter F. Hamilton

O autorovi

Ben Aaronovitch (* 1964) jako dospělý rychle zjistil, že má talent pouze pro psaní a vcelku rychle se prosadil jako televizní scenárista. Pracoval pro proslulý anglický seriál Doctor Who či pro levnou space operu Jupiter Moon a posléze se pustil i do knižních dobrodružství proslulého Pána času. V devadesátých letech tak publikoval romány z řady Doctor Who: Remembrance of the Daleks (1990), Transit (1992), The Also People (1995) a So Vile a Sin (1997, ve spolupráci s Kate Ormanovou). Ve druhé polovině devadesátých let se však jeho literární kariéra dostala do slepé uličky, která ho dovedla k zaměstnání v síti knihkupectví Waterstones, což se ovšem ukázalo jako ideální šance začít psát vlastní příběhy. Vznikla tak úspěšná série městských fantasy s policejním konstáblem Peterem Grantem, započatá románem Rivers of London (2011, česky Řeky Londýna).

Zdroj informací o autorovi: tisková zpráva nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů, ale i objevovat pozoruhodné autory nové. Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘeky Londýna

Aaronovitch, Ben

Argo, 2015

Napsat komentář