Následuj jednorožce

zaludne_leto_vyrez
Sotva se Peter Grant stačil trochu oklepat z posledního zapeklitého případu, už na něj čeká nové vyšetřování. Aby se však mohl podílet na pátrání po dvou nezvěstných holčičkách, musí na chvíli opustit dobře známé ulice Londýna a vyrazit na anglický venkov.

Záludné léto, dosud poslední do češtiny přeložený román ze série Peter Grant, nás poprvé v historii této řady zavede mimo britskou metropoli. Titul navazuje na předchozí díly Řeky Londýna, Měsíc nad Soho (na knihu si můžete přečíst recenzi), Šepot podzemí a Prokleté domovy od anglického spisovatel Bena Aaronovitche. Sérii, kterou u nás vydalo nakladatelství Argo, doplňuje komiks Řeky Londýna s podtitulem Čarojízda.

Když se Nightingale dozví o dvou pohřešovaných jedenáctiletých dívkách z Rushpoolu, rozhodne se na místo poslat svého čarodějnického učně Petera Granta, aby záležitost prošetřil. V dané oblasti totiž dožívá jeden z mocných kouzelníků Hugh Oswald, jenž se po bojích u Antverp a Ettersbergu uchýlil na přilehlý venkov. Když ale mladý konstábl k čaroději dorazí, zjišťuje, že z něj zbyl jen nemohoucí stařec, o něhož pečuje jeho nepříliš přátelská vnučka.

Ačkoliv se na první pohled zdá, že zmizení Hannah Marstowové a Nicole Laceyové s magií nijak nesouvisí, s ohledem na vážnost situace se Peter rozhodne v Rushpoolu zůstat, aby vypomohl místnímu policejními sboru s vyšetřováním. Čím více do případu proniká, tím nutkavější má pocit, že i toto pátrání má určitou spojitost s nadpřirozenými jevy…

Na rozdíl od předchozích dílů má Záludné léto o trochu rozvleklejší rozjezd. Nenechte se tím ale odradit. Pokud se vám podaří prokousat několika prvními desítkami stran, můžete se těšit na standardní směs napětí a kouzel, jež jsou pro Aaronovitchovy romány typické.

Afroamerický hrdina této série, Peter Grant, nepřestává svým specifickým smyslem pro humor čtenáře bavit a tentokrát nabízí i rozmanitější linku mapující jeho milostný život. Nechybí zde ani již tradiční odkazy na popkulturu nebo nové postavy, které konstáblovi vypomáhají s případem.

Naopak upozaděna je dějová linka ohledně Grantovy kolegyně Lesley, stejně jako jeho mentora Nightingalea, který zde sehrává spíše roli Peterova poradce. Fanoušky série jistě potěší, že autor konečně odhalil zásadní informaci ohledně původu záhadné Nightingalovy hospodyně Molly, jež je i přesto stále zastřena mnoha tajemstvími.

Aaronovitch dokazuje, že i jeho fantastický svět je velmi propracovaný a neomezuje se pouze na klasická kouzla nebo skřítky. Tentokrát zavítal do světa víl a mýtů, jimiž jsou tyto kouzelné bytosti opředeny. Navíc pracuje s tématem paralelních světů, které se možná v některé z jeho nadcházejících knih ještě někdy objeví.

Přestože je Záludné léto již pátým dílem této řady, díky uzavřené hlavní zápletce výborně obstojí také jako samostatný román. Pokud vás však zajímají průchozí dějové linie, nezbývá vám nic jiného, že si předešlé čtyři díly přečíst.

Doufejme, že se na našich knižních pultech brzy objeví také následující díl, jenž nese v originálním znění název The Hanging Tree. V současnosti autor pracuje již na sedmém pokračování Lies Sleeping, které by v originálním znění mělo vyjít příští rok v červnu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZáludné léto

Aaronovitch, Ben

Argo, 2017

zobrazit info o knizeŘeky Londýna – Čarojízda

Aaronovitch, Ben – Cartmel, Andrew

Argo, 2017

zobrazit info o knizeProkleté domovy

Aaronovitch, Ben

Argo, 2017

zobrazit info o knizeŠepot podzemí

Aaronovitch, Ben

Argo, 2016

zobrazit info o knizeMěsíc nad Soho

Aaronovitch, Ben

Argo, 2016

Napsat komentář