Schyluje se k finální bitvě o Diův trůn

wonder_woman4
Poté, co Zeus někam zmizel, začali členové božské rodiny kout pikle s cílem obsadit Diovo místo. Na scéně se objevuje několik žhavých kandidátů na post nejmocnější bytosti panteonu, kteří se chystají utkat se ve finální bitvě, jež může zničit celou Zemi.

Za komiksovou knihou Wonder Woman 4: Válka, kterou vydalo roku 2020 nakladatelství BB/art, stojí autorský tým složený z komiksového scenáristy Briana Azzarella a z ilustrátorů Cliffa Chianga a Gorana Sudžuka. Brian Azzarello je označován za jednoho z deseti nejlepších komiksových scenáristů – pro firmu Vertigo vytvořil sérii 100 nábojů, pro nakladatelství DC spoluvytvářel komiksy Gangland a Batman/Deathblow, pro Marvel zase napsal komiksy Cage a Banner. Cliff Chiang působil jako asistent editora v DC Comics a díky svému talentu se vypracoval na pozici ilustrátora. Proslul svými pracemi Human Target, Beware the Creeper, Wonder Woman a Green Arrow/Black Canary. Goran Sudžuka je původem chorvatský ilustrátor, nositel ocenění Russ Manning Award a Ceny Hugo za nejlepší komiks. Vešel ve známost díky své spolupráci na komiksech Hellblazer a Y: Poslední z mužů.

Od předcházejícího dílu série se situace příliš nezměnila – Zeus zmizel. Ostatní bohové a polobohové se chtějí chopit jeho trůnu a při své cestě za neomezenou mocí se nebojí zničit každého, kdo se jim postaví do cesty. Wonder Woman, Diova dcera, musí chránit životy svého bratra (Diova syna), který má potenciál děsivé moci, a jeho matky Zoly. Na scéně se však objevuje další Diův dědic – bytost známá jako Prvorozený, která strávila věčnost ve vyhnanství a kvůli nakumulovanému vzteku hodlá spálit nejen Olymp, ale rovnou celou Zemi.

Komiksová kniha Wonder Woman 4: Válka obsahuje komiksové sešity číslo 19 až 23. Stejně jako v předcházejících dílech této série vystupuje Wonder Woman jako ochránkyně Zoly a jejího polobožského dítěte, které chtějí zabít skoro všichni bohové Olympu. Očekávala jsem, že tato zápletka mne již bude nudit, ale scenárista se naštěstí rozhodl příběh značně popohnat. Namísto rozvláčného rozplétání děje se tedy čtenáři dočkají řádné akce. Jako další přednost komiksu bych vyzdvihla skutečnost, že děj není tvořen samoúčelnou akcí, ale obsahuje poměrně pestrou symboliku a odkazy na současné problémy společnosti (genderová nerovnost, ekologie a podobně).

Nadprůměrná je rovněž grafická úprava komiksové knihy – ilustrátoři dokázali nejzásadnější scény ztvárnit takovým způsobem, že čtenáři nepotřebují slovní doprovod, aby pochopili, oč se jedná a jaký mají tyto scény význam. Výborně promyšlené jsou i takové detaily jako pořadí komiksových oken, využití barev, způsob zarámování scén a podobně. Na rozdíl od předcházejících dílů, které ve větší míře neobsahovaly vyloženě nečekané dějové zvraty, se čtenáři na závěr dočkají velkého překvapení.

Komiksovou knihu Wonder Woman 4: Válka doporučuji těm fanouškům komiksu, které potěší skvělá kresba a akční děj. Než si komiks pořídíte, můžete si na našich stránkách přečíst recenze na přecházející díly série – Krev, Odvaha a Vůle.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeWonder Woman 4: Válka

Azzarello, Brian - Chian, Cliff - Sudžuka, Goran

BB/art, 2020

Napsat komentář