Wonder Woman a její cesta do pekla a zpět

wonder-woman-2
Populární komiksová hrdinka Wonder Woman, polobohyně a válečnice ze země Amazonek, se na svém dalším putování vydá až do samotného podsvětí, aby zachránila své nejbližší.

V první polovině roku 2017 nakladatelství BB/art vydalo již druhou komiksovou knihu, jejíž hlavní hrdinkou je ikona feminismu, superhrdinka bojující za spravedlnost, lásku, mír a genderovou rovnoprávnost Wonder Woman, ve své domovině, zemi Amazonek, známá jako princezna Diana z Themyskyry. Titul Wonder Woman 2: Odvaha obsahuje komiksy, které původně vyšly jako čísla 7 až 12 série Wonder Woman u společnosti DC Comics.

Autory komiksů jsou Brian Azzarello, Cliff Chiang a Tony Akins. Brian Azzarello se stal profesionálním komiksovým scénáristou již v polovině devadesátých let. Je autorem titulů Jonny Double, Batman: Broken City a série 100 nábojů a mnoha dalších, často cenami ověnčených komiksů. Napsal rovněž scénáře ke grafickým románům Richarda Corbena Cage a Banner, obojí pro Marvel Comics. Cliff Chiang začal po absolvování Harvardovy univerzity profesionální dráhu jako pomocný redaktor pro časopis Disney Adventures Magazine, později přešel do redakce Vertigo Comics. Odtud se dostal ke kariéře komiksového výtvarníka na volné noze. Mezi jeho nejznámější díla patří Human Target, Green Arrow & Black Canary a Doctor 13. Tony Akins vykročil na dráhu komiksového výtvarníka ke konci osmdesátých let prací pro vydavatelství Now Comics a First Publishing. Poté, co na počátku devadesátých let spolupracoval na různých titulech od Eclipse, Comico a Dark Horse, opustil komiksový žánr a soustředil se na práci tvůrce storyboardů. Do oboru se vrátil v roce 2004, nakonec zakotvil jako hlavní kreslíř Jack of Fables.

Wonder Woman je zajímavou komiksovou hrdinkou hned z několika různých důvodů. Za prvé je to jedna z mála velmi dobře známých a fanoušky oblíbených ženských superhrdinek. Za další je její příběh plný prvků z řecké mytologie, což dává jejím tvůrcům široké spektrum možností, jak udělat její komiksy zajímavější, originálnější a jedinečné.

Ve druhé komiksové knize se, co se příběhu týče, hojně navazuje na knihu první. Wonder Woman se stále pokouší zachránit těhotnou dívku Zolu, jež v sobě nosí dítě samotného Dia. O život dosud nenarozeného dítěte usiluje celý řecký pantheon v čele se samotnou žárlivou a pomstychtivou Hérou. Ke slovu se dostanou především Apollón, Artemis, Hádes a Héfaistos, dále samozřejmě Héra. Stejně jako tolik populární série Percy Jackson, i komiks Wonder Woman představuje řecké bohy v poněkud pozměněném, modernizovaném pojetí. Tentokrát si však tvůrci pohráli hlavně se vzhledem bohů Olympu.

Právě vizuální stránka komiksu mě bavila snad i více než samotný děj. Obzvláště obdivuhodné je to, jak dokázali tvůrci pomocí grafického zpracování jednotlivých postav vdechnout těmto postavám nový charakter. Například Hádes, bůh podsvětí, je zobrazen jako dítě s hlavou v plamenech, což je zajímavý kontrast s jeho negativní rolí v příběhu. Zajímavé je rovněž to, jak se autoři vypořádali se zobrazením stvůr z antických bájí. Celkově komiks po své výtvarné stránce vyznívá dramaticky a depresivně, k čemuž napomáhá užití tmavých barev.

Komiksová kniha Wonder Woman 2: Odvaha je příspěvkem do komiksového světa, který rozhodně stojí za povšimnutí. Originální pojetí řeckých mýtů a prvky moderní doby, které do nich autoři dosadili, tvoří z komiksu výjimečnou záležitost, která rozhodně nezapadne.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeWonder Woman 2: Odvaha

Azzarello, Brian

BB/art, 2017

Napsat komentář