Honba za Diovými potomky

wonder_woman
Ve třetí komiksové knize o Wonder Woman z relaunche New 52 eskaluje boj o život nemanželských dětí boha Dia, které by nejraději viděl mrtvé celý zástup Olympanů v čele s bohy Hérou a Apollónem.

Komiksová kniha Wonder Woman 3: Vůle, kterou vydalo roku 2018 nakladatelství BB/art, vznikla díky spolupráci Briana Azzarella a Cliffa Chianga. Brian Azzarello coby zkušený komiksový scénárista (jmenujme například sérii 100 nábojů) a oceňovaný ilustrátor Cliff Chiang pracovali společně již na předcházejících dílech série Wonder Woman, která vyšla pod označením New 52. Jde o tituly Wonder Woman 1: Krev a Wonder Woman 2: Odvaha, na které si u nás můžete přečíst recenze.

Diana alias Wonder Woman je dcerou Hippolyty, královny Amazonek, a boha Dia. Zajímavostí je, že zatímco v relaunchi New 52 je Diana nemanželskou dcerou vládce všech bohů, v původním příběhu ji její matka stvořila z hlíny, které vdechli život bohové. Původní verze Dianina zrodu byla v nové verzi příběhu použita jako krycí historka, která měla zabránit Diově manželce Héře, aby nevěru svého muže trestala na jeho dceři.

wonder_woman1

O to se ostatně bohyně Héra pokouší právě ve třetí komiksové knize série. Olympané v čele s naštvanou Diovou manželkou a nezvedeným Apollónem, který obsadil olympský trůn, stíhají nejen Dianu, ale i zatím nevinné nemluvně, které Zeus zplodil s lidskou ženou. Tomuto dítěti je přičítána velká moc, což je důvodem, proč se stane předmětem nadpozemské války. Záchrany dítěte (a svého nevlastního sourozence) se ujímá Diana, která přijme spojenectví skupiny bohů a polobohů. Souboj však nezůstane záležitostí pouze řeckého panteonu. Do celé záležitosti se připlétá největší válečník národa Nových bohů, který přišel z hlubin vesmíru, a bůh z antarktických pustin, jenž si chce vyrovnat dávné účty.

Zatímco předcházející komiksové knihy byly velmi dynamické a plné akce, Vůle je spíše dílem „vyprávěcím“. Čtenář může očekávat, že jde o pověstné ticho před bouří, tedy o vysvětlující úvod k důležitému dějovému zlomu, který se pravděpodobně odehraje v některém z dalších pokračování. Výtvarné ztvárnění komiksu pod vedením Cliffa Chianga se od již vydaných dílů výrazněji neodlišuje, čímž získávají komiksové knihy z této série jednotný vzhled.

wonder_woman2

Na celé sérii Wonder Woman oceňuji především věrné zpracování tématu řecké mytologie. Je evidentní, že autor tento kontext pečlivě promýšlí a snaží se ztvárňovat jednotlivé bohy řeckého panteonu tak, aby jejich postavy byly co nejvíce autentické. Do příběhu se však nedostávají jen řečtí bohové – čtenář zde najde například i bájného Minotaura, stvoření s lidským tělem a býčí hlavou.

Knihu Wonder Woman 3: Vůle doporučuji k přečtení nejen pro kvalitní zpracování tématu řecké mytologie, ale i pro její kvalitní a promyšlený příběh.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeWonder Woman 3: Vůle

Azzarello, Brian

BB/art, 2018

Napsat komentář