Princezna Amazonek ve světě smrtelníků

wonder_woman
Bůh Zeus zmizel neznámo kam a vlády nad Olympem se chopila jeho manželka Hera, jejíž moci se vyrovná jen její žárlivost. Právě ta je důvodem, proč dcera královny Amazonek Hippolyty musí chránit lidskou ženu nosící pod srdcem Diovo dítě…


Komiksovou knihu Wonder Woman: Krev vydalo nakladatelství BB/art v závěru roku 2015. Jejími autory jsou komiksový scénárista Brian Azzarello, kreslíř Cliff Chiang a kreslíř a inker Tony Akins. Brian Azzarello je magazínem Wizard označován za jednoho z deseti nejlepších komiksových scenáristů. Spolu s Eduardem Rissem vytvořil pro firmu Vertigo oceňovanou sérii 100 nábojů, za kterou získali Harvey Award a Eisner Award. Pro Marvel napsal komiksy Cage a Banner. Nedávno skončila jeho temná westernová série Loveless, načež si odskočil k začátkům superhrdinského žánru v retro minisériích First Wave. Cliff Chang se dostal ke kreslení přes práci redaktora v nakladatelství DC. Mezi jeho nejzásadnější práce patří řada Human Target, na které pracoval spolu s Peterem Milliganem, a Wonder Woman, na níž spolupracoval s již zmíněným Brianem Azzarellem. Poslední součást týmu, Tony Akins, je kreslíř a inker – samouk, který pracuje hlavně pro DC a Vertigo. Jeho mangou inspirovaný styl prorazil nejprve v menších nakladatelstvích, až se dostal do Dark Horse, kde Akins tvořil příběhy ze světa Star Wars a Vetřelců.

ww1 001

S komiksy, jejichž ústředními postavami jsou ženy, se roztrhl pytel. Není to dlouho, co v nakladatelství BB/art vyšla komiksová kniha o Harley Quinn, šílené psychiatričce a expřítelkyni superpadoucha Jokera (na tuto publikaci si můžete na našich stránkách přečíst recenzi), a na pultech knihkupectví již leží série komiksů o Dianě neboli Wonder Woman, dceři královny Amazonek. Wonder Woman se poprvé objevila v All Star Comics č. 8 v prosinci 1941, jejím tvůrcem je americký psycholog a spisovatel William Moulton Marston. Stala se tak populární postavou, že se objevila ve filmech i seriálu. V nové komiksové řadě Wonder Woman vystupuje bez jiných superhrdinů, kterým obvykle stojí po boku, což umožňuje čtenáři sledovat samostatný vývoj této komiksové postavy.

V sérii příběhů, která vznikla díky projektu New 52 nakladatelství DC, se mísí řecká mytologie s moderním světem. Zeus zmizel a nikdo neví proč a kam. Tohoto mocenského vakua na Olympu se rozhodla využít Diova manželka Héra, která uchvátila trůn a tím odmítla nároky dalších dědiců Háda a Poseidona. Když se navíc pomstychtivá a žárlivá Héra dozví, že její manžel stihl před odchodem zplodit potomka, musí se Wonder Woman, pocházející z ostrova Amazonek Paradice Island, řádně ohánět, aby ochránila Zolu, lidskou ženu, nosící Diovo dítě.

ww2 001

Wonder Woman je bezpochyby komiksovou klasikou a stejně tak vyznívá i grafické zpracování a obsah nového příběhu. Na první pohled komiks nijak výrazně nevybočuje z řady podobných, což však nijak nezmenšuje kvalitu kresby, jež je energická, impozantní i zábavná, a příběhu, nesklouzávajícího k jednoduchosti či očividné naivitě. Spojení moderních Spojených států 21. století s řeckou mytologií by přemýšlivějším jedincům mohlo připadat poněkud podivné (je třeba dodat, že na tomto principu vcelku dobře funguje i takový Percy Jackson), ale ve světě superhrdinů se fantasii meze nekladou a výměnou za poutavý akční příběh lze leckteré nelogické zvláštnosti odpustit.

Novou podobu komiksů o Wonder Woman lze hodnotit kladně. Odluka od Supermana, Batmana a podobných hrdinů příběhu spíše prospěla a ani grafické zpracování a příběh čtenáře rozhodně neurazí. Publikaci doporučuji především milovníkům tradičního komiksu a klasických superhrdinů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeWonder Woman 1: Krev

Azzarello, Brian

BB/art, 2015

Princezna Amazonek ve světě smrtelníků - DISKUZE

Počet reakcí: 1

Napsat komentář