Pokračování poutě za Temnou věží

Tri_vyvoleni_Temna_vez
Příběh série Temná věž se odehrává ve zdevastované zemi, která je jakýmsi odrazem našeho světa. Nejde o jednoduché čtení – jednotlivé díly se vzájemně přesahují a prolínají, pokud se však čtenář v ději neztratí, je mu odměnou mimořádně kvalitní směs fantasy a hororu.

Autorem knihy Tři vyvolení, druhého dílu série Temná věž, který vydalo roku 2020 nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA, je světoznámý spisovatel hororů a thrillerů Stephen King. Na našich stránkách si můžete přečíst nejen recenzi na první díl této série Pistolník, ale i na jeho další tituly, například Bazar zlých snů, Právo nálezce, Černočerná tma, Noční směna, Ostrov Duma Key nebo Colorado Kid.

Děj začíná krátce po událostech, kterými skončil první díl série. Roland se probouzí v temné noci na pobřeží Středosvěta (jde o podivnou krajinu, která je jedním z mnoha vesmírů, propojených Temnou věží – kromě lidí ji obývají mutanti, čarodějníci, démoni a další stvoření) a zjišťuje, že se kolem něj vyrojilo hejno humroidů (humroidi jsou masožraví tvorové tvarem připomínající humra a žijící v moři, odkud každou noc vystupují na břeh a loví potravu). Díky svým pistolnickým reflexům jim Roland uniká, přičemž přichází „pouze“ o dva prsty na pravé ruce. Jed, který mají humroidi v zubech, jej však otráví, takže onemocní. Během své pouti na sever po břehu Západního moře nachází troje dveře, z nichž první mu otvírají průchod do New Yorku konce 80. let.

Po průchodu do New Yorku se Roland dostává do mysli Eddieho Deana – narkomana, který se právě pokouší propašovat drogy přes celnici. Roland mu vypomůže tím, že vezme drogy do Středosvěta. Společně se následně dostanou k Eddieho šéfovi a dostávají se do přestřelky, ve které je zabit Eddieho bratr. Roland nachází antibiotika, se kterým se vrací do Středosvěta, aby se vyléčil. Následně se vypraví do světa za druhými dveřmi, které jsou průchodem do New Yorku počátku 60. let…

Po vynikajícím Pistolníkovi jsem byla zvědavá, zda autor znovu dosáhne vysoko nastavené laťky. King se rozhodl opustit pochmurný, depresivní a rozpadající se Středosvět a přesunout svého hlavního hrdinu postupně do New Yorku 80., 60. a 70. let. Zatímco první díl se spíše dramaticky táhl a obsahoval mnoho matoucích momentů, druhý díl Temné věže je v tomto směru méně náročný, a naopak dokonce vysvětluje některé záhady z úvodní knihy série.

Ve Třech vyvolených se vytváří ka-tet hrdinů (ka-tet je označení pro skupinu postav, které věří v Ka, což znamená v ušlechtilé řeči „osud“) a zároveň zde autor zakládá svůj koncept propojených světů, kde na jedné straně stojí snová a pochmurná atmosféra pistolníkova světa a na straně druhé realita New Yorku. Toto vzájemné pronikání dvou světů je překvapivě přirozené a umožňuje autorovi lépe vykreslit příběh Temné věže.

Knihu (potažmo celou sérii) doporučuji náročnějším čtenářům, kteří při čtení rádi namáhají své mozkové buňky. Svým snovým a tajemným světem si King rychle získá čtenářovu pozornost, která je ještě znásobena otázkami, které příběh vyvolává (například: Proč chce Roland tak zoufale dosáhnout Temné věže?).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTři vyvolení – Temná věž II.

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2020

Napsat komentář