Ostrov jako z nejhorších snů

ostrov_duma_key
Edgar Freemantle byl stavařem, dokud se mu nestala nehoda, při které utrpěl vážný úraz hlavy a přišel o ruku. Z bohatého podnikatele se rázem stal rozvedený zahořklý muž trpící záchvaty zuřivosti. Život mu měl napravit pobyt na ostrově Duma Key…

Hororový román Ostrov Duma Key, který roku 2019 vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský BETA, je dílem celosvětově známého spisovatele thrillerů a hororů Stephena Kinga. Na našich stránkách si můžete přečíst recenze na některé z jeho dalších početných knih – jmenujme například tituly Bazar zlých snů, Colorado Kid, Právo nálezce, Černočerná tma anebo Noční směna.

Edgar Freemantle, hlavní hrdina příběhu, zažívá nejhorší zvrat ve svém životě. Přišel o ruku, o firmu, rozvedla se s ním žena a on neví, co dělat se svým životem dál. Aby unikl sebevražedným myšlenkám, rozhodne se uposlechnout radu svého psychoterapeuta a odstěhuje se na malý a téměř neobydlený ostrov Duma Key u floridského pobřeží. Proti depresím si naordinuje terapii uměním – kdysi maloval a nyní ve svém koníčku pokračuje. Edgar brzy zjišťuje, že jeho malby nejsou pouhé nánosy barvy, ale že sám ostrov (respektive zlo, které na něm sídlí) je svou mocí přetváří v realitu.

Děj knihy tedy do velké míry souvisí s uměním, konkrétně s jeho symbolickým (v knize reálným) napojením na realitu. Jako červená nit se jí vine kapitola Jak namalovat obraz, která je rozdělena na několik částí, průběžně vkládaných mezi kapitoly obsahující hlavní příběh. Tato kapitola čtenáře na jednu stranu mate, protože obsahuje odkazy, které pochopí až po přečtení následujícího segmentu knihy, a na druhou stranu mu odkrývá souvislosti, které mu pomohou lépe pochopit tajemné odkazy v příběhu.

Ostrov Duma Key působí skoro jako nějaké surrealistické dílo díky svým bezprostředním popisům pocitů, neobvyklým slovním obratům a sugestivním obrazům. Čtenáře King drží v šachu prodlužováním napínavých scén, nečekanými zvraty a překvapivě chladnokrevnými konci vedlejších postav. Na jazykovém stylu knihy je evidentní, že autor v knize hodně experimentoval (využil expresivní výrazy, slova vypůjčená z cizích jazyků, hrál si s metaforami, na trička postav „našíval“ vtipné hlášky a podobně), což kvalitu románu ještě umocnilo. Jak je pro Kinga obvyklé, v ději hraje podstatnou roli i nadpřirozený element.

Kingův román fanoušky tohoto spisovatele rozhodně nezklame, ba naopak jim poskytne kromě výborného čtenářského zážitku i vtipné nebo varující glosy komentující politické dění (samozřejmě jde o události aktuální krátce před rokem 2008, kdy King knihu psal).

Ostrov Duma Key hodnotím jako jeden z nejpovedenějších a nejděsivějších románů Stephena Kinga.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOstrov Duma Key

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2019

Napsat komentář