Řecká mytologie (nejen) pro mladší čtenáře

ariadnina-nit
Herakles, Argonauti, Kyklopové, Sisyfos anebo Odysseus – všechna tato jména známe z řecké mytologie. Velkoformátová publikace nakladatelství Host nás provede skrze labyrint postav z řeckých bájí a pověstí, abychom se v něm už vícekrát neztratili…

Publikaci Ariadnina nit, kterou vytvořil polský autor Jan Bajtlik, vydalo roku 2019 nakladatelství Host. Název knihy odkazuje na postavu Ariadny, dcery krétského krále Mínóa, která dle báje pomohla Théseovi (synovi krále Aigea) přemoci bájného Mínotaura. Než Théseus vstoupil do labyrintu, kde Mínotaurus žil, dala mu Ariadna klubko nití, které za sebou hrdina rozmotával, aby se pak dostal zpět k východu z labyrintu. Tento příběh vysvětluje i skutečnost, že celou knihou čtenáře provází motiv labyrintu.

Kniha je rozdělena na obrazovou a textovou část (která čítá pouze několik stran v závěru). Obrazovou část tvoří velkoformátové ilustrace, které jsou koncipovány do podoby labyrintu. Čtenář tímto labyrintem prochází a objevuje stavby, události, bohy, lidské hrdiny, války a další záležitosti řecké mytologie. Samotné ilustrace doplňuje pouze minimum textu, u každého z labyrintů však lze nalézt odkaz na stranu na konci knihy, kde autor podrobně popsal, co se v labyrintu nachází a jaký to má vztah k řeckým bájím.

Forma, jakou autor zvolil, je obzvláště vhodná pro to, aby rodič, který se svým dítětem knihou listuje, použil vlastní kreativitu a přizpůsobil výklad věku a poznávacím schopnostem svého potomka. Publikace se tím stává vhodnou jak pro děti předškolního věku, jež se s tématem teprve seznamují, tak pro větší školáky, kteří jsou již náročnější na kvalitu předkládaných informací. Titul může být inspirací i pro kreativní pedagogy, kteří mohou jednotlivé labyrinty z knihy využít ve výuce, konkrétně například v hodinách literatury nebo dějepisu.

Výhodou publikace je, že každý z labyrintů obsahuje tolik odkazů na řeckou mytologii, že čtenář při každém listování knihou nalezne nějaké nové. Čtenář se tak stává nedílnou součástí vyprávění, jelikož sám určuje jeho obsah.

Knihu doporučuji nejen rodičům, kteří chtějí poskytnout svým dětem základní informace o kultuře, na které Evropa vyrostla, ale všem těm, které zajímá starověké Řecko se všemi jeho bohy a hrdiny.


Pokud vás téma řecké mytologie zajímá, mohu doporučit publikaci Hvězdná obloha autorky Sary Gillinghamové (recenzi naleznete na tomto odkazu). Z dalších velkoformátových publikací, na které najdete na našem webu recenze, uveďme například tituly Čí je to kostra?, Dinosaurium anebo Animalium.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAriadnina nit
Mýty a labyrinty

Bajtlik, Jan

Host, 2019

Napsat komentář