Mami, jak vypadá kostra slona?

ci-je-to-kostra
V jistém věku se děti začnou ve zvýšené míře zajímat o anatomické záležitosti. Pro rodiče zvídavých potomků připravilo brněnské nakladatelství Host knihu, díky které se poučí o kostře člověka i nejrůznějších zvířat zábavnou a hravou formou.

Velkoformátovou encyklopedii Čí je to kostra? od autorského kolektivu ve složení Henri Cap, Raphael Martin a Renaud Vigourt vydalo roku 2018 nakladatelství Host. Ačkoli je kniha určena pro děti od sedmi let, zaujme i mladší čtenáře – těm je však nutné s listováním pomáhat, aby nepřišlo k úhoně jedno z pětadvaceti odklápěcích okének. Ta mají v publikaci zábavnou i edukační funkci – skrývají pod sebou obrázek tvora, kterému patří kostra na lícové straně okénka. Malý čtenář tedy může hádat, komu kostra patří. A to není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát.

cijetokostra4

Publikace rozhodně není nudným anatomickým atlasem. Detailní ilustrace jsou rozčleněny do tematických kapitol. Kniha začíná vyprávěním o evolučním procesu, ze kterého kostry vykrystalizovaly, a kapitolou o základních vlastnostech kostry. Čtenář se dozví, proč jsou kosti bílé a tvrdé, jak se zhojí zlomená kost a proč jsou některé kostry velmi lehké a jiné naopak těžké. Informace z knihy se budou dětem hodit i ve školní výuce – dělení kostí na dlouhé, krátké a ploché si děti snadno zapamatují díky vtipné ilustraci. S informací, že některé kostry jsou tvořené namísto kostí chrupavkou, zase zazáří při hodině přírodopisu.

cijetokostra3

Samostatná část knihy se věnuje lebkám a tomu, co se na nich může vyskytovat, tedy rohům a parohům. Nejsou opomenuty ani různé typy a podoby končetin od nohou až po křídla. Poté, co si čtenáři celou knihu prolistují, mohou si své znalosti otestovat v závěrečném kvízu. Po něm následuje krátké seznámení s tím, jak se na našich kostrách podepsala evoluce. Překvapením pro mě bylo, že kniha seznamuje čtenáře i s faktem (vzhledem k cílové skupině čtenářů bez odborné terminologie), že na kostře člověka lze pozorovat jisté juvenilní znaky. Tomuto jevu se říká neotenie či pedogeneze a vyjadřuje stav, kdy živočich sice dosáhne pohlavní dospělosti, ale stále u něj přetrvávají znaky typické pro mláďata – u člověka je to zakulacená lebka a zploštělý obličej. V samém závěru knihy se mohou čtenáři nechat ohromit největší kostrou, která byla dosud nalezena.

cijetokostra2

Knihu doporučuji jako skvělý dárek pro děti na prvním stupni základních škol, pro které bude zdrojem zábavy i relevantních informací.

Pokud vás velkoformátová encyklopedie pro děti Čí je to kostra? zaujala, přečtěte si na našich stránkách další recenze na podobné publikace. Recenze na knihy Pod zemí, pod vodouVčely, Cesta časem a Animalium si můžete přečíst po kliknutí na názvy knih.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČí je to kostra?

Cap, Henri – Martin, Raphael – Vigourt, Reanud

Host, 2018

Napsat komentář