Putování za dinosaury na stránkách knižního muzea

dinosaurium
Když vyšla publikace Animalium, zpracovaná ve stylu „knižního muzea“, zaznamenala okamžitě pozitivní čtenářské ohlasy. Nyní vychází další velkoformátová encyklopedie stejného konceptu. Tentokrát se čtenáři dostanou až do druhohor.

Publikaci Dinosaurium vydalo roku 2018 nakladatelství Albatros v edici Račte vstoupit do muzea. Jejími autory jsou Chris Wormell a Lily Murrayová. Lily Murrayová pracuje jako editorka a spisovatelka. Má ráda procházky, pozorování ptáků, návštěvy přírodopisných muzeí a sledování nových objevů spojených s dinosaury. Je rovněž amatérskou lovkyní dinosaurů. Christopher Wormell je anglický ilustrátor. Ačkoli nemá odborné vzdělání v oblasti umění, je velmi oceňovaným výtvarníkem a dokázal se dostat mezi špičky svého oboru. Již roku 1990 vyhrál Graphics Prize v Bologna International Children’s Book Fair.

dinosaurium1

V životě většiny dětí přijde etapa, kdy je nejvíce ze všeho fascinují dinosauři. Těžko říct, čím to je způsobeno. Snad lákavou vidinou práce archeologa, který odkrývá kosti mnohatunových obrů, nebo tím, že je obtížné si představit, jak tato zvířata kdysi chodila po naší planetě. Každopádně pokud se dítě ocitne ve fázi „dinosaurománie“, nic neocení více, než odborně (samozřejmě s ohledem na dětský věk) a zároveň efektně zpracovanou encyklopedii, která mu vysvětlí vše o jeho objektu zájmu.

Dinosaurium představuje muzeum v knize, které vás zavede do časů druhohor, kdy se po naší planetě pohybovali obří ještěři. Kniha je určena primárně mladším čtenářům, kterým přehledně vysvětluje jednotlivé druhy dinosaurů, vývoj této skupiny živočichů a mnoho dalších zajímavých témat týkajících se dinosaurů. Již na začátku encyklopedie se nachází dinosauří kladogram, díky kterému čtenář rychle zjistí, který druh je s kterým příbuzný. Následující kapitoly jsou rozděleny dle jednotlivých skupin dinosaurů.

dinosaurium2

Autorka věnuje pozornost těm nejznámějším a nejzajímavějším dinosaurům. Předkládá základní informace o jednotlivých dinosaurech a jejich prostředí (v kterém období a kde žili a jaké byly klimatické podmínky jejich výskytu). K většině představených dinosaurů jsou vyhotoveny celostránkové ilustrace, a ačkoli jsou po technické stránce velmi povedené, až na výjimky mi připadaly poměrně unylé. Chápu, že dinosauři pravděpodobně nehýřili všemi barvami, ale ilustrátor mohl tuto skutečnost alespoň částečně kompenzovat kontrastním pozadím. V případě, kdy je barevně nevýrazná ilustrace podložena pozadím ve stejných barvách, dochází bohužel k tomu, že celkový dojem z obrázku zaniká.

dinosaurium3

I přes tuto drobnou výhradu doporučuji knihu Dinosaurium všem, kteří jsou fascinovaní druhohorními plazy. Vzhledem k blížícím se Vánocům jde o výborný dárek pro mladé dinosauří nadšence, kteří se díky ní dozvědí základní informace o dinosaurech a v detailech si prohlédnou, jak vypadali. Doprovodné texty jsou srozumitelné, ale přesto plné zajímavých informací. Pokud vás Dinosaurium zaujalo, nezapomeňte si přečíst recenzi na další velkoformátové encyklopedie z edice Račte vstoupit do muzeaAnimalium a Botanicum.


Pokud vás koncept velkoformátových encyklopedií zaujal, přečtěte si i recenze na knihy Pod zemí, pod vodouVčely a Cesta časem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDinosaurium

Murrayová, Lily - Tennant, Jonathan

Albatros, 2018

Napsat komentář