Čím potěšit malé astronomy

Hvezdna_obloha
Vánoce jsou za dveřmi a mnoho rodičů stále řeší, co nadělit svým dětem pod stromeček. Pro nadšence do souhvězdí, komet a planet vydalo nakladatelství Fragment velkoformátovou obrazovou publikaci Hvězdná obloha.

Autorkou knihy Hvězdná obloha, kterou vydalo roku 2019 nakladatelství Fragment, patřící do nakladatelského domu Albatros Media, je zkušená ilustrátorka Sara Gillinghamová. Mladším čtenářům představuje nejznámější souhvězdí noční oblohy (vypráví o všech osmdesáti osmi oficiálních souhvězdích), přičemž ke každému uvádí báji anebo pověst, která se k němu váže. Publikace tedy není pouze pěknou obrázkovou knížkou, ale má i edukační funkci – učí děti něco málo o antické (konkrétně řecké) kultuře, ze které báje a pověsti o hvězdách vycházejí.

Několik prvních stran je informativních – čtenáři se zde například dozví, co je to souhvězdí. Tato část je užitečná i pro rodiče. Těm poslouží jako podklad pro odpovědi na otázky svých dětí, které se budou při listování knihou jistě ptát, co to ta souhvězdí vlastně jsou. Informace v knize se však neomezují pouze na základy. Pro leckterého dospělého čtenáře bude novinkou existence asterismů, tedy výrazných skupin hvězd na obloze, které však nepatří mezi osmdesát osm oficiálních souhvězdí. Tyto asterismy se využívají při hledání méně výrazných souhvězdí.

Obrazovou část knihy tvoří kapitoly kapitoly, z nichž každá se na jedné dvoustraně věnuje konkrétní skupině hvězd. Levá část dvoustrany informuje o poloze souhvězdí, stručně jej charakterizuje, uvádí pověst anebo báji, která se k němu váže, a dále pomocí zjednodušené hvězdné mapy radí, jak hvězdy najít na obloze. Na pravé straně pak nalezneme ilustraci, která pomáhá spojit si skupinu hvězd s člověkem, zvířetem anebo předmětem, které má zobrazovat.

Autorce se podařilo svými povedenými ilustracemi sjednotit podobu celé knihy. Ilustrace, které jsou jednoduché, pro děti snadno čitelné, ale přitom esteticky příjemné i pro dospělé, jasně dominují nad textem. Ocenila bych, kdyby v knize bylo více faktických informací, například průběžně uváděným bájím a pověstem mohlo být věnováno více prostoru. Sama znám některé z těchto příběhů z knihy Staré řecké báje a pověsti od Petišky – na tomto základě mohu říci, že v knize Hvězdná obloha byly „osekány“ na minimum. Drobným nedostatkem jsou občasné stylistické neobratnosti, které by měl šikovný korektor před vydáním knihy odstranit.

I přes tyto menší výtky hodnotím knihu jako povedený příspěvek k dalším velkoformátovým publikacím od nakladatelství Fragment, z nichž jmenujme například tituly Dinosaurium a Příběh života: Evoluce. Potěší jak nadšence do astronomie, tak rodiče, kteří chtějí své děti zajímavou a přitom jednoduchou formou seznámit s jedním z aspektů antické řecké kultury.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHvězdná obloha

Gillinghamová, Sara

Fragment, 2019

Napsat komentář