Z českých luhů a hájů

ceska-vlajka
Společným jmenovatelem dnešní multižánrové nadílky jsou čeští autoři. Začtěte se a udělejte radost sobě či svým blízkým povídkami ze života, detektivkou, pohádkami pro dospělé nebo jinou publikací od ostřílených knižních matadorů i dosud méně známých autorů.

Známý český autor Jiří Padevět napsal knihu plnou každodenních příběhů lidí okolo nás. Začtěte se do těchto povídek ze života a objevte v nich třeba i ten svůj.

Dvacet minut na vsi

Kniha povídek Dvacet minut na vsi autora Jiřího Padevěta zavádí čtenáře mezi obyčejné lidi žijící své běžné životy plné práce, starostí, ale i zábavy, radostí a občas poklidných chvil. Tisíce podobných střípků životů se odehrávaly a odehrávají v Evropě každý den, mění se kulisy, mění se společenská uspořádání, mění se počasí, ale lidé zůstávají. Hrdiny příběhů mohou být úplně cizí lidé, vzdálení tisíce kilometrů, nebo třeba někdo, koho znáte. Všechna gesta, pohyby, úsměvy a situace, které se prolnuly několika mikropříběhy, se možná staly v jiné časové posloupnosti, v jiné vesnici, v jiné zemi a jiným lidem. Ale docela jistě se staly…

Autor: Jiří Padevět

Počet stran: 92
Vazba: flexi
Formát: 145×196 mm
ISBN: 978-80-200-3033-7
Doporučená cena: 165 Kč

Knihu Dvacet minut na vsi vydalo nakladatelství Academia.

Robert pohladil Žofii po vlasech a sklonil se k ní, aby ucítil vůni. Nikdy jí to neřekl, ale každý den porovnával její vůni s tím, co ucítil během směny ve skladu v Bratrství. Vanilku, mouku, kmín, cikorku, chleba, co byl ještě teplý z pece, nebo petrolej. Napadlo ho, jak by se asi Žofie tvářila, kdyby jí řekl, že voní jako dřevěná vydrhnutá podlaha, na kterou ukáplo pár kapek petroleje. (str. 51)

Pokračujte ve čtení ukázky a začtěte se také do autorových titulů Komunistické lágryCesty s Karlem Hynkem MáchouOstny a oprátkyZa drátyPrůvodce stalinistickou Prahou 1948–1956 či Průvodce protektorátní Prahou.

————————————————

Tajemstvím zahalené pražské pověsti i známé postavy našich dějin ožívají v novém fantastickém titulu Terezy Janišové. Seznamte se s Lvářkou!

Lvářka

Román z prostředí současné a rudolfínské doby, ve kterém se setkáváme s architektem Josefem a bylinkářkou Vavřinkou. Oba žijí ve stověžatém městě, každý v jiném století, přesto se jedné noci potkají na pražském vrchu Petříně. Když je správná konstelace, dá se totiž skrz oheň cestovat labyrintem času…
V příběhu Josefa a bylinkářky Vavřinky se setkáme se střípky tajemných pražských legend i některými známými postavami našich dějin, které jsou však představeny v o něco méně známém světle.

Autorka: Tereza Janišová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-907550-1-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Lvářka vydalo nakladatelství Lirego.

Lesní pěšina je zavedla až na kraj skalního ostrohu. Tam dívky rozdělaly mezi několika kameny malý oheň a posadily se k němu, každá z jedné strany. Plameny se odrážely v hnědých a zelených očích.
„Jezuskote!“ vyjekla Anči vystrašeně. „Tamhle někdo je!“ (str. 8)

————————————————

Český lékař Pavel Klener za svou kariéru ovlivnil nejen životy mnoha pacientů, ale i životy ostatních studentů medicíny včetně samotného vývoje této vědy. Nahlédněte do rozšířeného vydání vzpomínek pana doktora.

Jde to i slušně

Druhé, rozšířené vydání vzpomínek českého lékaře profesora MUDr. Pavla Klenera, DrSc. (* 1937), mapuje jeho úctyhodnou životní i profesní cestu. Profesor Klener je uznávanou osobností klinické medicíny, zejména v oborech vnitřní lékařství, hematologie a onkologie, ale jeho životní cesta nebyla vždy jednoduchá, protože se často setkával s nepochopením kolegů a nadřízených.
Vzpomínky začínají dětstvím v romantickém prostředí pražské Malé Strany, kterou dodnes neopustil, pokračují studiem na gymnáziu a 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a dále popisují celou jeho pracovní pouť od sekundáře na chirurgickém oddělení v Roudnici nad Labem přes příchod na pražskou II. interní kliniku na Karlově náměstí až po řízení I. interní kliniky a Ústavu hematologie a krevní transfuze.
Pavel Klener toho vykonal mnoho nejen pro českou medicínu. Stal se jedním ze zakladatelů a předních osobností oboru onkologie, výrazně ovlivnil několik generací mediků jako pedagog i autor uznávaných učebnic, jako proděkan lékařské fakulty a prorektor Univerzity Karlovy se během dvanáctileté služby rodné alma mater zasadil o zvýšení úrovně pedagogické činnosti a vědecko-výzkumných aktivit na řadě fakult. Nepřehlédnutelné jsou jeho zásluhy v oblasti společenské a občanské po roce 1989. Po listopadových událostech se stal prvním ministrem zdravotnictví a poslancem České národní rady, působil a působí ve vedení grantové agentury a řady kulturních institucí, nadací a organizací. Je nositelem mnoha ocenění, mimo jiné medaile prezidenta republiky Za zásluhy o stát v oblasti vědy z roku 2003 a Národní ceny vlády Česká hlava z roku 2012.

Autor: Pavel Klener

Počet stran: 205
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7492-438-5
Doporučená cena: 300 Kč

Knihu Jde to i slušně vydalo nakladatelství Galén.

————————————————

Radek Stavěl po dvouleté pauze přichází s knihou Cigarety, v níž se značnou dávkou černého humoru a na příkladu zestárlého režiséra upozorňuje na letitý rozpor mezi kuřáky a zarytými nekuřáky.

Cigarety

Radek Stavěl (1971) se po dvaceti letech práce v médiích a korpo­racích vrátil k literární tvorbě a v roce 2017 vydal román Sluneční cyklus. Ten následně vyšel také v anglickém jazyce (The Sun Cycle, 2018).
Děj jeho nové knihy
Cigarety sledujeme z pohledu hrdiny, jemuž proplouvá život mezi prsty stejně, jako stoupá cigaretový dým pro­táhlými řasami jeho přítelkyně.
Stárnoucí režisér a známý odpůrce cigaret se v určitém momentu přehoupne na druhou stranu barikády, aby mírnil štvanici pro­ti kuřákům.
S překvapením zjišťuje, že nového nepřítele má v tabá­kovém koncernu. To ještě netuší, že největší nebezpečí doutná v je­ho bezprostřední blízkosti.

Autor: Radek Stavěl

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-88298-78-6
Doporučená cena: 197 Kč

Knihu Cigarety vydalo nakladatelství Klika.

Potvůrkovsky se zasmála a políbila ho. „Jdu si zakouřit. Nechceš také?“
„Ne, já…“ ale vždyť ona ví, že nekouří a nikdy… Něco zasunutého v paměti ho přerušilo v myšlence, ale nezobrazilo se a rozplynulo.
„Já vím,“ položila mu prsty na rty; nic jí nemusí vysvětlovat.

————————————————

Svérázný Lars má další práci – tentokrát musí hlídat atraktivní popovou hvězdičku, jíž možná hrozí nebezpečí. Dokáže odhalit pisatele výhružných dopisů a zároveň udržet na uzdě své libido?

Lars láme kosti

Lars, neortodoxní soukromé očko, milovník bourbonu a řízné muziky, dostane tu nejpodivnější zakázku, jakou si kdy uměl představit.
Z pozice insidera má dohlédnout na bezpečí popové hvězdičky Laury B.Itch, která se stala adresátem nevybíravých anonymních dopisů. Kdosi jí vyhrožuje způsobem, který nejen že není v souladu s bontonem, ale dokonce ani se životem.
Je anonym opravdu schopný činu a Laura skutečně v nebezpečí? Právě to má Lars za úkol zjistit a následně diskrétně vyřešit. Situaci ovšem komplikuje fakt, že pisatel možná pochází z opravdu vysokých kruhů…
Lars tuší, že tentokrát se bude muset vypořádat nejen s nebezpečným protivníkem, ale také s prostředím, v němž se cítí jako rockový slon v porcelánu.
Nemluvě o ženských zbraních, kterými vládne samotná Laura…

Autor: Daniel Gris

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7588-136-6
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Lars láme kosti vydalo nakladatelství Mystery Press.

Jak řekl dalajláma, existujou dny, kdy i vaše ranní kafe potřebuje kafe, aby se probralo. Nebo to řekl Lennon? Každopádně, tohle byl přesně jeden takovej. Všechno mi trvalo asi o minutu dýl než obvykle, věci mi padaly z rukou a byl jsem rád, že s sebou tahám jen dvě nohy. Mozek pokulhával a marně se snažil dohnat hodinky.
Prostě klasický ráno po flámu.
Ale popořádku…

Přečtěte si celou ukázku, nevynechejte naši recenzi knihy a nahlédněte také do prvního dílu o Larsovi.

————————————————

Drobné vzpomínkové epizody z dětství nabízí Michaela Bartoňová v bohatě ilustrované publikaci Mysli si křepelčí vajíčko. Pojďte si také zavzpomínat…

Mysli si křepelčí vajíčko

Michaela Bartoňová – malířka, designérka loutek, loutkářka, loutkoherečka a multimediální umělkyně.
Je velmi citlivý člověk – k prožívání svých blízkých, ke světu, k přírodě. Je snílek i fantasta. A své sny uskutečňuje. Už jako malá se chtěla stát malířkou, jak píše ve svých vzpomínkách, a taky se jí stala. Každou roli svého života, kterou si vysnila, hraje naplno, se vším, co má a může dát. Pro sebe nic nešetří.
Michaela mne a mnoho dalších kolem sebe stále probouzí. Prokrvuje svoji i naši vnímavost, imaginaci, hravost a přirozenou tvořivost. Celou svou bytostí, tím jak žije a co dělá, propojuje a síťuje. Podněcuje naši citlivost a stále vytváří jakýsi základní způsob komunikace, obecně srozumitelný jazyk, kterým bychom si mohli společně rozumět. Když jsme byli malí, šlo to samo.
Věřím, že vzpomínky na dětství v knize Michaely Bartoňové budou rezonovat s něčím, co jste sami prožili, jako mně. Možná je čas lehnout si do trávy, dívat se na nebe a vzpomínat. Svět je stále barevný, plný překvapení a pořád je co objevovat.“
– Marie Šindelková

Vzpomínky rozpité na papíře
Autorka: Michaela Bartoňová

Počet stran: 52
Vazba: vázaná
Formát: 215×245 mm
ISBN: 978-80-88316-07-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Mysli si křepelčí vajíčko vydalo nakladatelství Kazda.

Mysli-si-krepelci-vajicko-Ukazka

Prolistujte si kompletní ukázku.

————————————————

Na závěr slíbená „pohádka“! V Rytci kamejí od Ivana Fíly dominují prvky magie a fantazie. Samozřejmě nemůže chybět ani láska a pořádný Čaroděj. A nakonec možná rozluštíte i tajemství života a smrti.

Rytec kamejí

Strhující balada o lásce mezi nebem a zemí, kráse a opojení, zločinu a trestu.
O Čaroději od Divokého jezera, který dokonal dávný sen všech alchymistů a stvořil nesmrtelného člověka, o dívce obdařené schopností vidět do svých minulých životů, a o milencích, kteří spolu prožili nejkrásnější krásno všech krásen. Kdysi, před sto lety…
To je nová kniha
Ivana Fíly Rytec kamejí, pohádka pro dospělé plná magie a fantazie, kterou neodložíte, dokud příběh neopustí čarovnou temnotu. Zavede vás na rozkvetlou louku prozářenou jarním sluncem, kde doznívá tajemství života a smrti.
Na frankfurtském knižním veletrhu zahraniční nakladatelé o Rytci kamejí prohlásili, že má potenciál Harryho Pottera, tajemství Dana Browna a mystiku Golema.
Ivan Fíla je autor bestselleru Muž, který stál v cestě, jenž vypráví životní příběh Františka Kriegla.

Autor: Ivan Fila

Počet stran: 191
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7565-553-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Rytec kamejí vydalo nakladatelství Jota.

„Ulička čarodějnic,“ zvolal nadšeně vyzáblý čahoun s nagelovanými vlasy držící nad hlavou americkou vlaječku. „V Guinessově knize rekordů je zanesena jako nejužší ulice na světě. Ve středověku byly stěny potírány žíravinou a ženy obviněné z čarodějnictví zde musely chodit nahé po ostrých kamenech, dokud se nepřiznaly.“ (str. 17)

Pokračujte ve čtení.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMysli si křepelčí vajíčko
Vzpomínky rozpité na papíře

Bartoňová, Michaela

Kazda, 2019

zobrazit info o knizeLars láme kosti

Gris, Daniel

Mystery Press, 2019

zobrazit info o knizeCigarety

Stavěl, Radek

Nakladatelství Věra Nosková – Klika, 2019

zobrazit info o knizeJde to i slušně

Klener, Pavel

Galén, 2019

zobrazit info o knizeLvářka

Janišová, Tereza

Lirego, 2019

zobrazit info o knizeDvacet minut na vsi

Padevět, Jiří

Academia, 2019

zobrazit info o knizeRytec kamejí

Fila, Ivan

Jota, 2019

Napsat komentář