Nenechte si ujít v týdnu od 11. do 17. listopadu 2019

nenechte_si_ujit
V neděli 17. listopadu to bude 30 let od sametové revoluce, a tak i některé z knihoven toto výročí připomínají. V Třinci se například koná LiStOVáNí knížkou Mé dětství v socialismu a v Ostravě se bude křtít kniha Ladislava Vrchovského Kdy na slzy není čas. 

Kromě toho můžete zajít i na besedu s Alenou Mornštajnovou či na besedu a autogramiádu americké spisovatelky Colleen Hooverové.

Nejprve ale potěšíme fanoušky zdravého a dobrého jídla. V pondělí 11. listopadu se v pražském Paláci knih Luxor uskuteční křest nové kuchařky Kateřiny Winterové. Kniha nazvaná Světová kuchyně plná bylin a koření je plná exotických plodin, světových bylin a rozmanitých chutí. Společně s kuchařkou autorka pokřtí i nový originální diář. Kmotrou kuchařky se stane Markéta Pavleje, známá spíše jako Kitchenette, a kmotrou diáře pak Jana Stryková. Křest začíná v 17.00.

Podíváme se také do Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem. V pondělí 11. listopadu sem můžete zajít na další scénické čtení LiStOVáNí. Lukáš Hejlík a Petra Bučková budou tentokrát listovat knihou Holčička a cigareta od Benoîta Duteurtrea. Tuto knihu přináší na jeviště již podruhé, před pěti lety je doprovázel dokonce sám autor. Duteurtre ve své knize vypráví o tom, co se stane, když dospělého muže načapá malá dívka s cigaretou na záchodě. Jde o apokalyptické dílo z katastrofálně znečištěného světa. LiStOVáNí začíná ve 20.00.

úterý 12. listopadu zavítá do ostravského Domu knihy spisovatelka Alena Mornštajnová a pobeseduje zde s návštěvníky. Máte tak možnost se osobně setkat s jednou z nejúspěšnějších autorek současnosti. Její třetí román Hana byl přeložen do deseti cizích jazyků a získal řadu ocenění – mimo jiné obdržel cenu Kniha roku 2018. Jeho recenzi si můžete přečíst na našich stránkách, stejně jako recenzi jejího zatím posledního románu Tiché rokyBeseda začíná v 16.00.

A zpět do hlavního města. V úterý 12. listopadu nepropásněte besedu a autogramiádu americké spisovatelky a oblíbené young adult autorky Colleen Hooverové. Přijede totiž do pražského Paláce knih Luxor a od 17.00 zde představí svoji nejnovější knihu To nejlepší v nás. Je to román o jednom nešťastném manželství a slibu, který by ho mohl zachránit. Pokud tedy patříte mezi autorčiny fanoušky či vás zaujala její nová kniha, určitě do Paláce knih dorazte.

Letos je to 30 let od sametové revoluce, koná se proto mnoho připomínkových akcí. I Dům knihy v Ostravě není výjimkou. Ve čtvrtek 14. listopadu se zde uskuteční křest knihy Ladislava Vrchovského, publicisty, novináře a divadelního kritika. Autor pracoval v letech 1969 až 1989 v dolech OKD, kam ho poslala KSČ za veřejný odpor proti okupaci v srpnu 1968. Vrchovského nová kniha Kdy na slzy není čas vypráví o konfidentovi STB Rudolfu Cukalovi, jehož osud si autor vybral záměrně, aby ukázal, jak dokáže být spravedlnost občas slepá. Podvečer, během nějž se odehraje křest i beseda, začíná v 16.00.

V Ostravě ještě zůstaneme, v pátek 15. listopadu se v Domu knihy koná besedaFrantiškem Emmertem, autorem literatury faktu o moderních dějinách. Od roku 2003 už publikoval pětadvacet knih, z nichž se některé dočkaly ocenění či překladů do angličtiny. Jeho nová kniha Moderní české dějiny popisuje českou historii od závěrečných fází Rakouska-Uherska po vstup České republiky do Evropské unie. Čtenář si tak může uspořádat jednotlivá fakta a pochopit některé klíčové události. Beseda začíná v 16.00.

A na závěr ještě jedno LiStOVáNí. Tentokrát ovšem v Knihovně v Třinci, v sobotu 16. listopadu můžete zajít na scénické čtení z knížky Mé dětství v socialismu, která byla vydaná před pěti lety k 25. výročí sametové revoluce. Desítky známých osobností v knize vzpomínají na svá dětská léta v období socialismu a tím vytváří plastický obraz doby, kterou velká část české společnosti zažila. Tato akce určitě zaujme nejen samotné „děti socialismu“, ale i ty mladší, kteří si tak mohou lépe představit, v čem vyrůstali jejich rodiče. LiStOVáNí začíná v 18.00, nenechte si jej ujít.

  Plno dalších literárních událostí najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář