Hity Velkého knižního čtvrtku – podzim 2019

Velky knizni ctvrtek
Knihomolové a knihkupci si už nedovedou představit podzim bez Velkého knižního čtvrtku. V jednom dni se na pultech knihkupectví objevilo dvacet titulů, které by neměly uniknout pozornosti čtenářské obce. Pojďme si představit některé z nich.

logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tipy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě.

————————————————

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

argo

Joachim Stein a jeho pobočník Jaroš se už pošesté vrací na scénu. Místo poklidných Vánoc na ně čeká další pátrání a boj o holý život. Děj historické detektivky se opět odehrává v českých zemích na konci 16. století.

Joachim Stein zimuje na hradě Stříbrná skála. Klidné Vánoce s rodinou však zkalí potyčka se zločineckým podsvětím v nedalekém městě Trutnov. Vzápětí kapitána požádá o pomoc bohatá šlechtična Beatrix Zilvárová, jejíž milovaný synovec a dědic Adam zmizel na lovu. Zatímco Stein s věrným pobočníkem Jarošem zjišťují, zda šlo o únos a kdo za ním stojí, přímo v ulicích Trutnova dojde k brutální vraždě váženého měšťana. Aby rozpletli záhady, které jsou možná propojené, musejí se kapitán a seržant vydat až do strašidelného lesa v Krkonoších a bojovat tam o holý život. Navíc ve Steinovi narůstá obava, že by nebezpečí mohlo ohrozit i jeho nejbližší.
Juraj Červenák přináší už šestou knihu z cyklu historických detektivek zasazených do dob protitureckých válek na sklonku šestnáctého století.

Ukázka z knihy

V lese bylo ticho jako na hřbitově, dokonce i podkovy a kola ra-chotily na zmrzlé cestě jaksi hluše, zastřeně, zvuk vázl ve spleti nahých větví.
„Někdo říká, že ti dva narazili na lesní vílu,“ vyprávěl Jakub Diviš na kozlíku s opratěmi v rukou. „Půvabnou jako jarní úsvit, plavé vlasy nespoutané, rty rudé, šaty hebké a průhledné jako závoj. Svůdně se vlnila přímo před jejich očima…“
„Pitomost,“ uťal ho Stein. Seděl na ovčí houni vedle Diviše a natřásal se v nepravidelném rytmu vozu. S každým slovem mu od úst stoupaly bílé obláčky a na knírech a huňatém lemu pláště se srážela jinovatka. (str. 7)

Les přízraků

Autor: Juraj Červenák
Přeložil: Robert Pilch

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-257-2877-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Les přízraků vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Juraj Červenák (1974) pochází z obce Vyhne, ale už od dětství žije v nedaleké Banské Štiavnici. První kniha mu vyšla v roce 1993, od té doby publikoval více než dvacet románů v žánru historické fantasy, převážně z dob starých Slovanů (série Černokněžník, Bohatýr, Bivoj) a protitureckých válek (cyklus Dobrodružství kapitána Báthoryho), ale i román z doby bronzové Sekera z bronzu, rouno ze zlata. Získal povícero žánrových ocenění a jeho knihy pravidelně vycházejí v češtině a polštině, publikoval ale i v ruštině či angličtině. Od roku 2005 je spisovatelem na plný úvazek. Kromě beletrie sporadicky píše filmovou publicistiku, rozhlasové hry a filmové nebo komiksové scénáře. V autorově tvorbě je zřetelný postupný odklon od fantastiky k čistě historickým příběhům. V Argu mu vyšly romány Krev prvorozených, Ohnivé znamení, Mrtvý na Pekelném vrchu (naše recenze) a Ďábel v zrcadle a Vlk a dýka.

Zdroj informací: VKČ

————————————————

V dalším románu se střetnou dva světy. Zatímco kouzelnou říši panenek napadnou krysy, Krakov musí čelit nacistické okupaci. Panenka Karolína a uzavřený hoch Cyril spojí síly, aby osvobodili své nové kamarády z ghetta. Podaří se jim to?

Příběh pro čtenáře knih Chlapec v pruhovaném pyžamu, Zlodějka knih či Spočítej hvězdy v sobě spojuje fantasy a lidové motivy s událostmi druhé světové války a působivě vykresluje sílu lásky a nezdolné odhodlání přežít i v té nejtemnější době. V knize se originálně protnou dva světy: kouzelná říše panenek a reálný, nacisty okupovaný Krakov. Když do země panenek vtrhnou obrovské, kruté krysy, panenku Karolínu odnese tajemný vítr do jednoho krakovského hračkářství. Osaměle žijícího, uzavřeného Cyrila s pohnutou minulostí překvapí, že Karolína mluví, a ti dva se brzy spřátelí, dokonce se seznámí s Josefem, židovským houslistou, a jeho dcerou Renou. Jejich společné štěstí ale nemá dlouhého trvání. Polsko se stane kořistí Německa a Josef s Renou musejí odejít do ghetta. Karolína a Cyril neváhají využít svých neobyčejných schopností a riskovat životy, jen aby přátele zachránili.

Ukázka z knihy

Karolína se v novém světě probudila se skleněným srdcem.
V tom srdci jako by rostly růže i jejich trny, proto-že v sobě neslo veškerou radost i žal, které kdy Karolína v Zemi panenek zažila. Když se pohnula, zarachotilo srdce o lesklou dřevěnou desku její hrudi.
Roztřesenou rukou si sáhla na obličej. Hned poznala, že prasklina, která se jí v Zemi panenek táhla přes celou tvář, zmizela. Když ruku zase spustila, všimla si, že má špičky prstů umazané od narůžovělé barvy, ještě vonící novotou. Hodný vítr jí prozradil, že si ji k sobě zavolal někdo ze světa lidí. (str. 11)

Ohlasy na knihu

Absolutní zázrak – dojemný debut, který vás povzbudí a zahřeje u srdce.

- spisovatelka Emma Carrollová

Loutkář z Krakova

Autorka: R. M. Romerová
Přeložili: Dominika Křesťanová, Klára Křesťanová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-257-2796-6
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Loutkář z Krakova vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

R. M. Romerová je židovská kubánsko-americká spisovatelka. Za svou prvotinu Výrobce panenek z Krakova získala mnoho literárních ocenění a také nadšené ohlasy z řad čtenářů. V současnosti žije v Miami Beach.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Zavítejte opět do světa tolkienovské mytologie! Tentokrát se střetnou Morgoth a Ulma, dva nesmiřitelní představitelé. Jak dopadne jejich boj?

Čtenáři Hobita a Pána prstenů vědí, že J. R. R. Tolkien zasadil tyto příběhy do propracovaného světa, jehož kořeny sahají do mnohem hlubší minulosti. Některé příběhy z dávnověku jeho světa známe díky úsilí Christophera Tolkiena, který otcovy příběhy rekonstruuje z rukopisných verzí. Po Silmarillionu, Nedokončených příbězích a Húrinových dětech tak nyní přichází Pád Gondolinu, pojedávající o boji dvou nesmiřitelných mocností: Morgotha, který je vtělením zla, a Ulma, Pána vod, který je druhým nejmocnějším z božských Valar. Morgoth usiluje o zničení města Gondolin, jež vystavěli Noldor, elfové, kteří se vzepřeli bohům a opustili bájný Valinor. Jeho úhlavním nepřítelem je Turgon, vládce Gondolinu, ukrytého před Morghothem mocí kouzel.
Ulmo své záměry prosazuje skrze Tuora, kterého dovede do Gondolinu, kde Tuor dosáhne významného postavení, ožení se s Turgonovou dcerou a zplodí s ní syna Eärendila. Když se v Gondolinu najde zrádce a Morgoth město najde a zničí, Tuorovi i s rodinou se podaří uprchnout; jeho potomkové pak účinkují v pozdějších obdobích tolkienovské mytologie – například jeho vnuk Elrond, kterého známe z bojů o Prsten.

Ukázka z knihy

Lid, z něhož Tuor pocházel, se toulal lesy a skalinami, o moři nevěděl a nezpíval o něm; ale Tuor s nimi nebydlel a žil sám u jezera jménem Mithrim, chvílemi lovil v lesích, chvílemi hrál na jeho březích na svou neumělou harfu ze dřeva a medvědích šlach. Mnozí se doslechli o působivosti jeho drsných písní, přicházeli z daleka široka, aby si jeho hraní poslechli, ale Tuor zpívat přestal a odebral se na osamělá místa. Zde se naučil mnoha zvláštním věcem a poznal potulné Noldoli, kteří ho naučili mnohému ze svého jazyka a vědomostí; nebylo mu však souzeno zůstat v oněch lesích navždy. (str. 29)

Pád Gondolinu

Autor: J. R. R. Tolkien
Přeložila: Stanislava Pošustová-Menšíková

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-257-2874-1
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Pád Gondolinu vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

J. R. R. Tolkien se narodil roku 1892 v jihoafrickém Bloemfonteinu, dětství však strávil v Anglii, kde rovněž absolvoval středoškolská a univerzitní studia. V roce 1919 získal v Oxfordu diplom v oboru staroanglického jazyka a literatury a po pěti letech se ve stejném oboru stal profesorem. Tolkienovými prvními publikacemi byly Slovník střední angličtiny a kritické vydání středověké romance Sir Gawain a Zelený rytíř, čtenářský úspěch mu však přinesl až pohádkový příběh z fiktivní dávné Středozemě Hobit (The Hobbit, 1937, česky 1979). Po čtrnáctileté práci, započaté již před vydáním Hobita, dokončil koncem 40.let 20. století rozsáhlé, v dějové i myšlenkové složitosti i jazykové invenci nesrovnatelně bohatší pokračování v trilogii Pán prstenů (Společenstvo prstenů, Dvě věže, Návrat krále), jež vzbudila mohutnou vlnu zájmu zejména mezi západní mládeží ve druhé polovině 60.let a dočkala se nesčetných vydání v mnohamilionových nákladech. O osudech národů v Ardě a jejich historii a vzniku pojednává epos Silmarillion, který čtyři roky po autorově smrti připravil k vydání jeho syn Christopher. Tolkienův literární odkaz doplňuje řada odborných literárně-historických studií a série drobnějších literárních příběhů.

Zdroj informací: VKČ

————————————————

Nakladatelství Slovart bylo založeno v Praze v únoru 1994 a od té doby vydalo více než 2000 titulů. Vydává licenční knihy předních světových nakladatelů, ale i domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury.

logo_www_SlovartHlavní hrdinka Kirke nemá na růžích ustláno. Po svých božských rodičích nezdědila ani velkou moc, ani oslnivou krásu. Své čarodějné nadání objeví až ve světě smrtelníků. Autorka románu stvořila silnou ženskou hrdinku snažící se najít postavení ve světě ovládaném muži.

V paláci boha slunce Helia, nejmocnějšího z Titánů, se narodí dcera. Malou Kirku všichni považují za nedochůdče – nevládne na první pohled zřejmou mocí jako její otec ani zlomyslnou krásou jako její matka. Teprve když se pokusí zahnat samotu mezi smrtelníky, zjistí, že přece jen dostala do vínku jisté nadání – čarodějnou moc, jež jí dovoluje měnit sokyně v příšery a postavit se samotným bohům.
Román
Kirke se svými plnokrevnými postavami, podmanivým jazykem a stránkami plnými napětí nabízí mistrovsky zpracovaný příběh o rivalitě mezi příbuznými, palácových intrikách, lásce a ztrátě a přináší svědectví o nezdolné ženské síle ve světě ovládaném muži.

Ukázka z knihy

Když jsem se narodila, neměli pro to, co jsem, žádné po- jmenování. Nazývali nymfou, protože očekávali, že se budu podobat své matce, tetám a tisícům sestřenic. Byly jsme nejnižšími z nižších bohyň, vládly jsme mocí tak skrovnou, že nám jen taktak dokázala zaručit věčný život. Mluvily jsme s rybami a pečovaly o květiny, uměly jsme vylákat dešťové kapky z mraků nebo sůl z mořských vln. Slovo nymfa vyměřovalo délku a šíři našich osudů. V našem jazyce neznamená jen „bohyni“, ale také „nevěstu“. (str. 7)

Kirke

Autorka: Madeline Millerová
Přeložila: Eva Maršíková

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7529-838-6
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Kirke vydalo nakladatelství Slovart. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorce

Madeline Millerová je autorkou oceňovaného románu The Song of Achilles (Achilleova píseň, česky 2014, naše ukázka), který mimo jiné získal ocenění Orange Prize za román roku 2012, okamžitě se stal bestsellerem a byl přeložen do pětadvaceti jazyků. Vyučuje latinu a řečtinu studenty středních škol. Žije v Pensylvánii.

Zdroj informací: VKČ

————————————————

Nakladatelství Druhé město vydává knihy od začátku roku 2006. Jeho majitelem je Martin Reiner (dříve Pluháček), nakladatelství sídlí v Brně. Druhé město nahradilo na vydavatelském trhu zaniklý Petrov. Petrovu, který působil na české scéně patnáct let a postupně se stal jedním z nejvýznamnějších českých nakladatelství, se  Druhé město podobá ediční skladbou, orientovanou na původní českou tvorbu. Liší se především rozsahem produkce,  a také tím, že se bude soustřeďuje výhradně na vydávání knih a nevěnuje se žádným vedlejším kulturním aktivitám.

druhe-mesto

Hlavním hrdinou dalšího románu se bezejmenný vypravěč, který se vydá na cestu kolem světa, aby našel ztracený fialový flash disk. Během putování poznává různá města a vyslechne řadu zajímavých příběhů…

Vypravěč knihy slíbí manželce svého dávného přítele Štěpána, že se ve Stockholmu pokusí najít záhadný fialový flash disk, který Štěpána podivnou hrou náhody uvrhl do stavu duševní trýzně a který je zároveň jedinou věcí na světě, jež může jeho zoufalství utišit. Flash disk už ve Stockholmu není, vypravěč se vydává po jeho stopách dál a jeho pátrání se nakonec mění v cestu kolem světa: ze Švédska jej zavede do Norska a pak do Nizozemska, Irska, Francie, na východní a západní pobřeží Spojených států, do Japonska a Polska. Na své cestě se setkává s mnoha lidmi a poznává jejich osudy, naslouchá vyprávění o proměňující se soše a o jedlé mozaice, o součástkách ze záhadného stroje, o zrodu románu z jedné věty v knize zakoupené na trhu v Soulu a o hudební skladbě, která vznikla jako doprovod tance stínu na zdi, o tragickém konci francouzské oceánoložky, o literárním díle výstředního bavorského starosty, o cestě firmy Blue Pegasus na západ, o náboženství, které se zrodilo v internetu…

Ukázka z knihy

Když jsem vyšel ven, byla už tma, lampy osvětlovaly budovy do výšky druhého patra, ve tmě nad nimi bylo tu a tam vidět osamělé rozsvícené okno, černá plocha Manhattanského mostu nad mou hlavou byla z obou stran obklopená hvězdnou oblohou, krátkou chvíli jsem měl pocit, že se svět převrátil a já se dívám seshora na most klenoucí se nad hvězdným oceánem. Vracel jsem se opět po cestičce podél řeky. Uprostřed cesty k Brooklynskému mostu jsem se zastavil a díval se na druhý břeh; mrakodrapy svítící stovkami oken, jejich odrazy na hladině řeky a jasný měsíc, jako by byly stvořeny společně pro tento jediný obraz. (str. 11)

Města

Autor: Michal Ajvaz

Počet stran: 736
Vazba: vázaná
Formát: 140×195 mm
ISBN: 978-80-7227-422-2
Doporučená cena: 499 Kč

 

Knihu Města vydalo nakladatelství Druhé město. kde si můžete přečíst i ukázku.

O autorovi

Michal Ajvaz se narodil 30. října 1949 v Praze. Vystudoval Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy, od roku 1974 postupně pracoval jako sálový dělník, hlídač, domovník a čerpač, v letech 1996–1999 jako redaktor Literárních novin, od roku 2003 je zaměstnán jako výzkumný pracovník v oboru filosofie v Centru pro teoretická studia, společném pracovišti Univerzity Karlovy a Akademie věd České republiky. Píše básně, povídky, novely, romány, eseje a filosofické studie. Z němčiny přeložil knihu Ernsta Jüngera Na mramorových útesech (1995). Jeho knihy vyšly v anglickém, francouzském, ruském, polském, maďarském, slovinském, švédském a nizozemském překladu a v současné době se překládají do několika dalších jazyků.

Zdroj informací: nakladatelství Druhé město

————————————————

Nakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.
V hlavní ediční řadě vycházejí díla, jejichž autory nakladatelství považuje za kmenové a zároveň čtenářsky nejúspěšnější – jde například o prózy německého spisovatele Bernharda Schlinka či romány italské autorky Eleny Ferrante. Vedle zahraničních prozaiků jsou zastoupeni i domácí autoři, například Edgar Dutka, Lubomír Kubík, Martina Formanová či Aleš Palán.

prostor_logo

Elena Ferrante v dalším románu přivádí na scénu silnou ženskou hrdinku. Leda se během svého volna setká s mladou matkou Ninou a to, co původně vypadalo jako poklidné rozjímání nad životem, odhalí temná zákoutí Lediny duše…

Leda, profesorka anglické literatury na florentské univerzitě, pochází stejně jako všechny hrdinky románů Eleny Ferrante z Neapole. Kdysi odtamtud utekla, aby se vdala a porodila dvě dcery. Nyní odpočívá na pláži v jižní Itálii, rozvedená, její dospělé děti odjely za otcem a ona se ke svému překvapení cítí konečně spokojeně a svobodně. Setkání s mladou matkou Ninou a její malou dcerou v ní však probudí zasunuté vzpomínky na dětství, na matku, se kterou měla, tak jako většina hrdinek Eleny Ferrante, komplikovaný vztah, a na dcery, které milovala tolik, až se začala bát, že se v nich rozplyne a ztratí sama sebe.
Zprvu poklidné přemítání nad novým životem se postupně proměňuje v drásající konfrontaci s temnými vzpomínkami, která posléze vyústí v drama. Elena Ferrante i v tomto románě nahlíží do nitra ženy, do jeho skrytých zákoutí, odkrývá narušené vztahy hrdinky k její rodině, k partnerovi i k sobě samé a nechá vyplouvat na povrch dlouho potlačované destruktivní pocity.

Ukázka z knihy

Jediný úkol, který se týkal dcer, byl jednou denně jim zavolat a zeptat se, jak se mají, co dělají. Do telefonu mluvily stylem, jako by si už našly samostatné ubytování; ve skutečnosti bydlely u otce, ale jelikož byly zvyklé držet nás oddělené i slovně, hovořily se mnou, jako kdyby neexistoval. Na otázky typu „Jak jde život?“ odpovídaly buď vesele vyhýbavým způsobem, nebo rozmrzele, se spoustou naštvaných pauz, anebo nepřirozeným tónem, který nasadily pokaždé, když byly ve společnosti kamarádů. (str. 9)

Temná dcera

Autor: Elena Ferrante
Přeložila: Alice Flemrová

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 121×195 mm
ISBN: 978-80-7260-429-6
Doporučená cena: 247 Kč

 

 

Knihu Temná dcera vydalo nakladatelství Prostor. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorce

O skutečnou totožnost Eleny Ferrante se lite­rární obec zajímá už od počátku devadesátých let, kdy vyšla románová prvotina L’amore molesto (1992, Tíživá láska) osob(y) publikující(ch) pod tímto jménem. Mezinárodní úspěch tetralogie Geniální přítelkyně, tvořené romány L’amica geniale (2011, Geniální přítelkyně), Storia del nuovo cognome (2012, Příběh nového jména), Storia di chi fugge e di chi resta (2013, Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou), Storia della bambina perduta (2014, Příběh ztracené holčičky), dal podnět k intenzivnějšímu pátrání po její identitě.
Ať už je Elena Ferrante kdokoli, v současnosti je kritikou řazena mezi největší žijící italské autory a týdeník Time ji v roce 2016 zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. S jejím vypravěčským mistrovstvím, které není založeno na narativních experimentech, ale na strhující síle výpovědi o těch nejzákladnějších lidských citových poutech, se už mohli čeští čtenáři setkat v románě Dny opuštění (2011).

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

————————————————

Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří západní spirituální tradice, mystika, religionistika, alchymie, hermetismus, literární věda, kulturní antropologie, knihy mezioborové, umělecká beletrie a poezie, přírodní vědy, knihy pro děti a rodiče a dílo filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

logo-Malvern

Na své si přijdou i dětští čtenáři. Do výběru byla zařazena kniha, která je považována za mistrovské dílo dětské literatury. Má pohádkový námět a autorka za ni získala Carnegieho medaili za literaturu. Román se navíc dočkal několika zfilmování.

Tom má trávit léto u tety a strýčka, a tak se smiřuje s tím, že ho čekají týdny plné nudy. V noci pak nemůže spát a poslouchá, jak dole v hale odbíjejí staré pendlovky.
Jedenáct… Dvanáct… Třináct…
Třináct! Tom vyrazí po schodech dolů, otevře dveře od zadního vchodu a objeví nádhernou zahradu. Všichni mu přitom říkali, že tu žádná zahrada není. Tomova půlnoční zahrada je plná kouzel, dobrodružství a také dětí. Jsou to duchové? Nebo je snad duchem sám Tom?

Ukázka z knihy

 Tom se v rozčilení napřáhl a rozmáchl se po dívčině nataženém zápěstí. Chtěl ji bouchnout a dal do toho hodně síly, jeho ruka však projela skrz. Nebylo to stejné, jako když projede vzduchem – Tom ucítil něco divného a Hatty honem ucukla a hladila si zápěstí druhou rukou. (str. 99)

Tomova půlnoční zahrada

Autorka: Philippa Pearceová
Přeložila: Zuzana Koudelková

Počet stran: 212
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7530-160-4
Doporučená cena: 297 Kč

 

Knihu Tomova půlnoční zahrada vydalo nakladatelství Malvern.

O autorce

Philippa Pearceová vyrůstala v anglickém hrabství Cambridgeshire. Narodila se jako dcera mlynáře a obchodníka s kukuřicí a s rodinou žila ve mlýně ve vesnici Great Shelford. Po ukončení základní a střední školy v Cambridgi vystudovala anglistiku a historii na Cambridgeské univerzitě. Po studiích pracovala v BBC jako scénáristka a produkční a následně v nakladatelstvích jako editorka. Piercová si vždy přála stát se spisovatelkou a za život napsala celou řadu knih. Za Tomovu půlnoční zahradu byla oceněna Carnegieho medailí. Autorčina rodná vesnice a krajina hrabství Cambridgeshire se staly inspirací pro dějiště Tomovy půlnoční zahradyPokladu v jedné růži. Pierceová zemřela v roce 2006.

Zdroj informací: VKČ

————————————————

Nakladatelství PASPARTA bylo založeno organizací APLA Praha (dnes Národní ústav pro autismus) jako sociální podnik s cílem vylepšit informovanost veřejnosti v oblasti autismu a dalších oborech, a zároveň poskytnout lidem s poruchou autistického spektra pracovní uplatnění. Klade si za cíl zlepšit informovanost v oblasti poruchy autistického spektra, vydávat publikace pro odbornou a další zainteresovanou veřejnost z oblastí psychologie, pedagogiky, speciální pedagogiky a dalších příbuzných oborů.

Pasparta_120x60_logoMartin Selner začal svou spisovatelkou činnost blogem, který pojmenoval Autismus & Chardonnay a získal za něj významné nominace. Pozdní sběr představuje pokračování o tom, jaký je život s autismem.

„Díky autismu nejste zákonitě ani sexy, ani geniální matematik, to je jen klišé z filmů,“ vysvětloval Martin Selner ve své prvotině Autismus & Chardonnay. Nyní pokračuje třeba tím, co vás autismus dovede naučit. „Začal jsem si uvědomovat, že co se zdá být snazší, nemusí být zároveň správné. Někdy je ve světě autismu prostě správné rajčata ze salátu vyndat, až když je salát hotový, než je tam vůbec nedávat.“ Selner píše s ironií a nadsázkou sobě vlastními, neutápí své příběhy v patosu, přesto život s autismem nijak nezlehčuje a uvědomuje si jeho tíhu. Někdy ji dovede vyléčit víno a Jesenka v akci, hlavní však je nezavírat oči před jinakostí a nebát se říkat si o pomoc.
Pozdní sběr tak v tom nejlepším navazuje na předchozí Autismus & Chardonnay.

Ukázka z knihy

Čeká na mě u branky už od okamžiku, kdy jsem jí slíbil, že spolu půjdeme ven. Nevím, jestli já jsem moc pomalý, nebo ona moc rychlá. V autistickém světě je čas relativní. V autistickém světě a ve světě Alberta Einsteina.
Začne být netrpělivá, nesnáší čekání. Kýve se ze strany na stranu. Občas vykřikne. Psi v ulici zpozorní, protože jsou zvyklí, že u branky dělají kravál jen oni. Zavolám na ni, že vezmu ještě něco dobrého k svačině a vyrazíme.
„Už nechci čekat,“ ozve se od branky. (str. 9)

Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr

Autor: Martin Selner

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7432-975-3,978-80-88290
Doporučená cena: 188 Kč

 

 

Knihu Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr vydalo nakladatelství Pasparta spolupráci s nakladatelstvím Paseka.

O autorovi

Martin Selner (* 1984) žije v Praze, od roku 2013 pracuje jako asistent ve stacionáři zaměřeném na lidi s poruchou autistického spektra. Od března 2016 píše o svých zkušenostech blog s názvem Autismus & Chardonnay, za který byl nominován na Křišťálovou lupu 2016 v kategorii One Man Show a v roce 2017 na cenu Magnesia blog roku.

Zdroj informaci: www.kosmas.cz


Které z knih Velkého knižního čtvrtku zaujaly Vás?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLes přízraků

Červenák, Juraj

Argo, 2019

zobrazit info o knizeLoutkář z Krakova

Romerová, R. M.

Argo, 2019

zobrazit info o knizePád Gondolinu

Tolkien, J. R. R

Argo, 2019

zobrazit info o knizeKirke

Millerová, Madeline

Slovart, 2019

zobrazit info o knizeMěsta

Ajvaz, Michal

Druhé město, 2019

zobrazit info o knizeTemná dcera

Ferrante, Elena

Prostor, 2019

zobrazit info o knizeTomova půlnoční zahrada

Pearceová, Philippa

Malvern, 2019

zobrazit info o knizeAutismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr

Selner, Martin

Pasparta, 2019

Napsat komentář