Mysteriózní příběh dýchající dobou Rudolfa II.

large
V den Velkého knižního čtvrtku se na pultech knihkupectví objevil detektivní mysteriózní příběh známého slovenského spisovatele Juraje Červenáka. Čtenáře překvapí nejen brilantním vyprávěcím stylem, ale i historickou přesností a osobitými hlavními postavami.

Historická detektivka s prvky špionáže a konspiračního thrilleru, ale i hororu, mysteriózního či dobrodružného románu od hvězdy české a slovenské fantasy. Napínavý děj se odehrává v Horních Uhrách v době tureckých nájezdů. Svéráznými hrdiny jsou ostřílený kapitán Joachim Stein – drsný, přímočarý a prostořeký válečný veterán a notář Matěj Barbarič – vzdělanec, diplomat a cestovatel se slabostí pro ženy a víno. Ti musí vyřešit případ vraždy šlechtice i pokus o velezradu.

Titul vydalo nakladatelství Argo.

 

Mrtvý na Pekelném vrchu

Autor: Juraj Červenák

Cyklus: Stein a Barbarič
Překlad: Robert Pilch
Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 148 x 216 mm
Datum vydání: 20. 3. 2014

Přečtěte si více o knize Mrtvý na Pekelném vrchu.

 

Zhlédněte knižní trailer!

 

Ukázka z knihy

Počátkem dubna roku 1598 bylo jaro v plném rozpuku. Cesta do Rábu ale páchla krví a hnilobou.
Jak se Stein blížil k městu, bylo to čím dál horší. Nepomohl ani vánek, čechrající rákosí a háje mezi dunajskými rameny; rozklad dokonce přehlušil i pach koňského potu. Štěbetání menšího ptactva vystřídal chraplavý křik havranů a krkavců, kteří ve stohlavých hejnech křižovali oblohou. Steina nakonec přemohl pocit, že i na těch svěže zelených nivách ulpěl jakýsi šedivý plísňový povlak.
Nabručeně si brblal pod nosem. Ne že by ho měl háklivý. Na válečných taženích byl pach smrti jeho věrným společníkem; už dávno si na něj zvykl. Víc ho trápilo, co to všechno znamená.
Bylo po boji. Propásl všechnu zábavu.
Za stromy, které posloužily místo šibenic, se konečně objevily hradby. Řeka zatočila, cesta také a Stein dojel na rozlehlé prostranství před Bílou bránou.
Byl nejvyšší čas ji přejmenovat. Zdi kolem portálu hyzdily černé šmouhy, takže vypadal jako ústa odsouzence, kterému vypaloval jazyk nešikovný kat. Stein zkušeným okem přelétl po masivních bastionech a kurtinách mezi nimi, ale nezaznamenal žádné novější výtluky po dělostřelbě. K obléhání tedy nedošlo, pevnost musela být dobyta rázným útokem na bránu. Půlměsíce, které nad městem vztyčili v devadesátém čtvrtém, konečně zmizely a nad cimbuřím znovu zavlály křesťanské zástavy – dvouhlavá černá orlice Habsburků, Pálffyho zlatý jelen a Schwarzenbergova stříbrná věž. (str. 5)

 

O autorovi

Juraj Červenák se narodil v roce 1974 na Slovensku. Většinu života prožil v Banské Štiavnici. Maturoval na gymnáziu a od té doby si zkusil mnohá zaměstnání, nyní je na volné noze. Jeho prvním spisovatelským výtvorem byla kovbojka, kterou napsal v devíti letech do malého sešitu. Na gymnáziu zvítězil v krajském kole literární soutěže s brannou tématikou s povídkou o Němcích a partizánech. První publikovaný počin přišel roku 1992, kdy mu časopis Bublinky uveřejnil komiks s názvem Tyrgor – Tajomné stretnutie. Kromě povídek a románů se Juraj Červenák věnuje publicistice. Píše články především do časopisu Pevnost, na filmový web MovieZone a každodenně píše aktuality na ČSFD. Mezi Červenákovy nejznámnější knihy patří například Dračí carevna ze série Bohatýr, Krvavý oheň ze série Černokněžník anebo Strážcové Varadínu ze série Dobrodružství kapitána Báthoryho.

(Zdroj informací a fotografie: http://www.cervenak.sk)

 

O nakladatelství

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMrtvý na Pekelném vrchu

Červenák, Juraj

Argo, 2014

Napsat komentář