V úterý do světa encyklopedických znalostí

Jak letaji dopravni letadla_Rostliny Karpat
Dnešní tipy rozšíří vaše znalosti v oblasti letecké dopravy a karpatských rostlin. Potěšeni tedy budou zájemci o techniku a fungování letadel i milovníci svěží přírody.

Ve druhém, aktualizovaném vydání vychází oblíbená knížka Juliena Evanse o letadlech, jejich konstrukci a nejrůznějších otázkách, které vás při pomyšlení na leteckou dopravu mohou napadnout.

Jak létají dopravní letadla

Autor: Julien Evans
Přeložil: Zbyněk Hruška

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 152×240 mm
ISBN: 978-80-271-2294-3
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Jak létají dopravní letadla vydalo nakladatelství Grada.

Aktualizované vydání úspěšné knihy, která reaguje na pokrok v rozvoji osobní letecké přepravy a konstrukci letadel. Zachycuje takové novinky, jako je například používání lehčích materiálů v konstrukci letadla, které redukují jeho váhu, změny zjednodušující řízení leteckého provozu, další zlepšování efektivity motoru, což vede ke zkracování času letu a nižší spotřebě paliva. Důsledkem toho je snižování nákladů a tím i zlevňování letenek, ale i příznivější dopad na ekologii. Autor knihy, pilot dopravního letadla, poukazuje také na změny, ke kterým od prvního vydání knihy došlo v samotném kokpitu, kde namísto dříve běžných tištěných manuálů a papírových map blikají displeje monitorů. A samozřejmě odpovídá na řadu otázek typu: Jsou turbulence nebezpečné? Co se stane, když se najednou zastaví motor? Kolik paliva letadlo spotřebuje? Co se děje s letadlem, když vletíme do bouřky? K čemu jsou všechna ta světla na ranveji? Aby byly odpovědi jasnější, obsahuje kniha velké množství barevných fotografií, schémat a grafů, ze kterých je nový vývoj v letectví zcela zřejmý.

 

Ukázka z knihy

Moderní dopravní letadla se staví převážně z duralu, hliníkové slitiny, která je pevná a zároveň lehká. V nynější době mohou být některé části konstrukce letadel vyrobeny i z nekovových materiálů, například z kompozitu s uhlíkovými vlákny, který je stejně pevný jako dural, ale ještě lehčí. Letadlo bez motorů se nazývá drak.
Vnější tvar dopravního letadla určuje aerodynamika čili nauka o chování objektů při pohybu vzduchem. Co tedy potřebujeme k tomu, abychom přepravili osoby a náklad (neboli užitečné zatížení) po obloze? Užitečné zatížení samozřejmě musíme ze všeho nejdříve někam uložit. Schránka na náklad se nazývá trup a zpravidla má válcovitý tvar. Předek trupu se nazývá příď, zadní konec záď.

 

Ohlasy

Otec bratří Wrightů na adresu svých synů řekl, že kdyby Bůh chtěl, aby člověk létal, dal by mu křídla. Namísto křídel musel člověk do leteckého oboru zapojit důvtip, a právě o něm je tato kniha.

Miroslav Jindra, řídící letového provozu ACC Praha, autor článků na Pilotinfo.cz a Technet.cz

Dopravní letadlo je konstrukčně i provozně složitý dopravní prostředek. Přesto se autorovi podařilo přiblížit jeho fungování stručnou a srozumitelnou formou v podobě výstižného textu a vhodných ilustrací.

Petr Kolmann, šéfredaktor AeroHobby, redaktor Letectví + kosmonautika

Povinné čtení pro všechny budoucí piloty, ale i knížka pro nás ostatní, kteří fascinovaně hledí k nebi pokaždé, když se tam nahoře ozve nějaký zvuk. Neexistuje snad otázka, na kterou by vám neodpověděla.

Jan Kužník, šéfredaktor Technet.cz

Dopravní letadla patří bezesporu mezi nejúžasnější výtvory lidské činnosti. Chcete-li se i vy nechat pohltit jejich kouzlem, pohodlně se usaďte a nechte na sebe působit poutavý text Juliena Evanse.

Adam Zuska, šéfredaktor leteckého serveru Aeroweb.cz

 

Julien Evans

Julien Evans během své šestatřicetileté kariéry létal na mezinárodních linkách s letouny Boeing 737, 757 a 767. Byl také instruktorem a zkoušejícím na těchto typech letadel. Létání se stále věnuje, i když už jen na menších letadlech.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.

 

gradaKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.

————————————————

Poznejte pestrý a bohatý svět karpatských rostlin díky přehledné a fotografiemi doplněné encyklopedii Petera Turise a Jaroslava Košťála.

Rostliny Karpat

Autoři: Peter Turis, Jaroslav Košťál

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 174×247 mm
ISBN: 978-80-200-2937-9
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Rostliny Karpat vydalo nakladatelství Academia v edici Atlasy.

Populárně-naučná kniha Rostliny Karpat přibližuje nesmírně bohatý a atraktivní svět karpatských rostlin. Je v ní představen výběr 150 botanicky významnějších a pozoruhodnějších rostlin, které reprezentují především karpatské endemity a fytogeograficky zajímavé taxony s izolovaným nebo hraničním výskytem v Karpatech. Ve výběru jsou zahrnuty rostliny různých typů biotopů a fytogeografických elementů, v knize jsou představeny nejen vzácné a ohrožené druhy, ale i běžnější taxony typické pro Karpaty. U každé rostliny je kromě základních informací o její biologické charakteristice, areálu a ohroženosti uvedena také mapa rozšíření v Karpatech. Na fotografiích jsou zachyceny nejen vlastní rostliny, ale také jejich biotopy a území, ve kterých se vyskytují.

 

Ukázka z knihy

Rostliny Karpat_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

 

Jaroslav Košťál

Mgr. Jaroslav Košťál, Ph.D., (1968) působí jako odborný pracovník ve Státní ochraně přírody Slovenské republiky. Zaměřuje se na fotografování krajin a rostlin především karpatského regionu.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

 

Peter Turis

RNDr. Peter Turis pracuje jako botanik v organizacích Státní ochrany přírody Slovenské republiky. Věnuje se poznávání a fotografování karpatské flóry.

Zdrojem informací je nakladatelství Academia.

 

Edice Atlas

V edici Atlas nakladatelství Academia dále vyšly knihy Atlas fauny České republikyRostliny StředozemíRostliny luk a pastvinKeřeRovnokřídlí České republikyBlanokřídlí České republiky I.,  Atlas geometrieMotýli a housenky střední Evropy IV.Motýli a housenky střední Evropy V. a jiné.

 

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám encyklopedické tipy? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak létají dopravní letadla

Evans, Julien

Grada, 2019

zobrazit info o knizeRostliny Karpat

Turis, Peter - Košťál, Jaroslav

Academia, 2019

Napsat komentář