Mrazivá četba na letní večery

krimi
Dlouhé letní večery, slunce na obloze, místy až nepříjemně vysoké teploty a vy hledáte způsob, jak se ochladit. Už nemusíte. Stačí se pohodlně usadit do lenošky či si lehnout na deku a začíst se do románů, které svým dějem vyvolají husí kůži.

Elis Peters stvořila dvacetidílnou sérii historických detektivek s bratrem Cadfaelem jako hlavní postavou. Ten musí tentokrát odhalit totožnost pachatele, který šípem zabil velmože Rhisiarta. Podaří se mu dovést vyšetřování ke zdárnému konci?

Píše se rok 1137 a převor benediktinského kláštera v Shrewsbury se pro opatství rozhodne získat ostatky svaté Winifredy, které spočívají v Gwytherinu, odlehlé vesničce ve velšských horách.
K výpravě se přidává i bratr Cadfael, jenž má jakožto rodilý Velšan při vyjednáváních s místními tlumočit, ale po příjezdu do Gwytherinu zjišťuje, že nabídka benediktinů rozdělila jeho obyvatele na dva nesmiřitelné tábory. Prohnaného, moudrého a světaznalého Cadfaela tudíž ani v nejmenším nepřekvapí, když touha po relikviích zapříčiní smrt nejhlasitějšího odpůrce přesunu ostatků, velmože Rhisiarta.
Někteří tvrdí, že ho tajuplným šípem proklála sama Winifreda, avšak Cadfael dobře ví, že luk svírala ruka smrtelníka, proto se odhodlaně pouští do vyšetřování. Při pátrání po vrahovi postupně odkrývá příběh lásky a spravedlnosti, ve kterém by cena za hřích mohla být vyšší, než by byl kdo ochoten zaplatit…

Ukázka z knihy

Jednoho krásného jasného rána na začátku máje, kdy vlastně začal případ s gwytherinskými ostatky, byl bratr Cadfael vzhůru dávno před jitřní mší a už před rozedněním přepichoval sazeničky zelí, mysle přitom na zrození, růst a plodnost, vůbec ne na hroby, relikviáře a násilnou smrt, ať už svatých, hříšníků, nebo obyčejných chybujících lidí, jako byl on sám. Netrápilo ho nic než nutnost vrátit se dovnitř na mši a následující půlhodinku shromáždění kapituly, která se ještě může o deset minut protáhnout. Bylo mu líto času, který by raději věnoval tady venku zelenině, ale povinnosti se vyhnout nemohl. Vybral si konec konců život v klášteře dobrovolně, takže si nemohl stěžovat na ty části, které ho tolik netěšily. Vcelku byl spokojen, jako právě teď, když se narovnal a rozhlédl se kolem sebe.

Zázrak svaté Winifredy

Autorka: Ellis Petersová
Přeložila: Zuzana Ceplová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 152×210 mm
ISBN: 78-80-7588-104-5
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Zázrak svaté Winifredy vydalo nakladatelství Mystery Press. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorce

Ellis Peters, vlastním jménem Edith Mary Pargeter (1913–1995), byla anglická spisovatelka velšského původu, jejíž tvorba zahrnuje zejména válečnou, historickou a detektivní prózu. Rovněž byla úzce spjata s českou a slovenskou kulturou, zamilovala si Prahu a coby bohemistka přeložila do angličtiny řadu knih uznávaných autorů, jako byli Jan Neruda či Bohumil Hrabal.
Do světové literatury se zapsala zejména trilogií Nebeský strom, dále dvacetidílnou sérií historických detektivek s bratrem Cadfaelem (např. Pouť nenávisti či Havran v předklášteří) , která se odehrává ve dvanáctém století za občanské války v Anglii, a také případy inspektora Felse a jeho syna, jež tvoří třináct svazků.
Prakticky celý život – s několika výjimkami, jako byl například krátký pobyt v Praze – prožila v rodném kraji, jímž bylo hrabství Shropshire. Zde také zemřela ve věku dvaaosmdesáti let.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Neznámý vrah našel inspiraci v thrillerové knižní sérii. Aby policistka Eva Dallasová zastavila jeho řádění, musí se do těchto knih začíst. A zjišťuje, že pachatel teprve začal se svým počínáním…

Při vyšetřování vraždy obdrží policistka Eva Dallasová tip z nečekaného zdroje – od autorky thrillerů, která zločin poznává ze stránek vlastní knihy. Eva se stulí s kocourem u krbu a čte, jenže čas ubíhá rychle, a pokud se zločinec opravdu inspiroval v knize, jedná se teď teprve o druhou kapitolu v dlouhé sérii.

Ukázka z knihy

Eva odjela na ústředí s jasnou představou o dalším postupu, ačkoliv byla připravená přesunout pár věcí, aby do harmonogramu vmáčkla konzultaci u Mirové. Vyjela nahoru, zčásti výtahem, zčásti po pohyblivých schodech.
Měla docela jasný obrázek o oběti. Nadaná, přátelská, spokojená, sexuálně a romanticky nezatížená, bez náročných rozchodů. Finančně stabilní, pokud by si udržela druhé zaměstnání, které ji podle všech svědectví tak jako tak bavilo. (str. 1)

Můžete si přečíst pokračování ukázky.

Zemřeš v další kapitole

Autor: J. Robb
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-7543-878-2
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Zemřeš v další kapitole vydalo nakladatelství Alpress.

 O autorce

Pod pseudonymem J. D. Robb se ukrývá oblíbená Nora Roberts, která se narodila roku 1950 v Silver Spring v Marylandu. Po ukončení střední školy se provdala za Rolanda a měla s ním dvě děti. Psát začala v roce 1979, když ji doma uvěznila sněhová bouře. O rok později přijalo nakladatelství Silhouette její román Irish Thoroughbred. Nyní nepochybně patří mezi nejoblíbenější a nejčtenější americké autorky milostného a detektivního žánru. Její strhující, napínavé příběhy jsou překládány do mnoha jazyků, znají je čtenáři v nejrůznějších zemích světa. Napsala již více než 182 knih, které vycházejí i česky, např. Smrtící nevinnostSmrtící kalichSmrtící stvořeníPosvěcené zloJen ty a já či Kolotoč přání. Mnoho z nich se také dostalo na seznam nejprodávanějších titulů dle deníku New York Times.

Zdroj informací: nakladatelství Metafora

————————————————

Královna islandské krimi se tentokrát inspirovala odvrácenou tváří sociálních sítí. Vrah o svých obětech dává vědět prostřednictvím Snapchatu a vždy se jedná o teenagery. Podaří se sehrané dvojici ve složení detektiv Huldar a psycholožka Freyja dopadnout pachatele?

Policie se o tom brutálním útoku dozví stejným způsobem jako ostatní: přes Snapchat. Na videozáznamu prosí vyděšená oběť o odpuštění. Když se najde její tělo, je označené číslem 2. Detektiv Huldar se připojí k vyšetřování a požádá psycholožku Freyju, aby policii pomohla s vyslýcháním kamarádů zavražděné dospívající dívky. Brzy odhalí, že Stella měla do anděla, za jakého ji dospělí považovali, opravdu hodně daleko. Ale přesto, kdo by ji mohl nenávidět až tak, že by ji chtěl zavraždit? Jenže pak zmizí další teenager a na internetu se objeví nové nahrávky. Freyja s Huldarem se shodnou přinejmenším na dvou věcech: Pravda není ani zdaleka jednoduchá. A vrah ještě neskončil. Chce jediné – aby litovali… V dalším thrilleru královny islandské krimi tentokrát jde o vztahy mezi dospívajícími a odvrácenou tvář sociálních sítí.

Ukázka z knihy

Dámské toalety v dolním podlaží byly prázdné. Umyvadla suchá a dveře opuštěných kabinek dokořán. Vypadaly přesně tak, jak by člověk čekal po tolika frontách, které se tu celé odpoledne tvořily. Koše přetékaly použitými papírovými ručníky a po podlaze se válel obsah velkých kornoutů na popcorn rozdupaný ženami, které zoufale přešlapovaly ve frontě z jedné nohy na druhou.
Stella předpokládala, že stejný nepořádek bude i na pánech, a byla ráda, že tam nemusí uklízet. Nepořádek byl horší než obvykle, protože dnes bylo na dva filmy vyprodáno a na ostatní také přišel slušný počet návštěvníků. U pultu ve vstupní hale se v přestávkách mezi filmy tvořil takový nával, že stroj na popcorn nestíhal, i když si dávky nachystali předem, a ještě k nemalému rozhořčení většiny návštěvníků došla dietní kola.

Ohlasy na knihu

Yrsa je jedním z nejzajímavějších nových hlasů ve světě detektivní literatury a thrillerů.

– Peter James, britský spisovatel

Vynikající islandská autorka detektivních příběhů.

– Daily Express

Dobře chápu, proč je tolik lidí nadšených z Yrsiných knih. Jsou podmanivé, svěží a vzrušující.

– James Patterson, americký spisovatel

Katarze

Na omluvu je někdy smrtelně pozdě
Autorka: Yrsa Sigurdardóttir
Přeložila: Hana Sichingerová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7359-916-4
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Katarze vydalo nakladatelství Metafora.

O autorce

Yrsa Sigurdardóttir Yrsa Sigurdardóttir se narodila v Rejkjavíku 24. srpna 1963. Maturovala v roce 1983, bakalářské studium v oboru stavební inženýrství na Islandské univerzitě dokončila v roce 1988 a magisterské ve stejném oboru na univerzitě v Montrealu roku 1997. Yrsa se živí jako stavební inženýrka pro společnost Fjarhitun a přitom píše.
V roce 1998 vydala Yrsa svou první knihu pro děti Þar lágu Danir í því. K dnešnímu dni jí vyšlo již pět knih pro děti a mládež, jako poslední zatím BIObörn (BIODěti, 2003). Roku 2000 ocenil islandský výbor IBBY (Mezinárodní výbor knih pro mladé lidi) Yrsu za její knihu Við viljum jólin í júlí (Chceme Vánoce v červenci). Jako první kniha pro dospělé vyšel v roce 2005 u nakl. Veröld napínavý detektivní příběh Þriðja táknið. Tato kniha již vyšla v mnoha zemích a taktéž v roce 2007 i v ČR pod názvem Poslední rituál. Autorka navštívila i Prahu. Mezi její další knihy patří Černá díra a DNA.  Též si můžete přečíst náš rozhovor s ní.

Zdroj informací: nakladatelství Metafora

————————————————

Dominik Dán si pro své fanoušky připravil další detektivní román, ve kterém nechybí napětí, vražda a vír policejního vyšetřování. A na pozadí se odehrává příběh ředitelky gymnázia. Co má s událostmi společného?

Rok po vraždě Bosse se jeho kapitáni rozhodli rozdělit si území Našeho Města. Začali si závidět a navzájem škodit. Vůči majitelům restaurací a kaváren ve svém teritoriu uplatňovali praktiky daleko přesahující hranice zákona. Detektivům z oddělení vražd byla jejich činnost a astronomické zisky zpočátku záhadou. Muselo dojít k vraždě na diskotéce ve vykřičeném nočním baru, aby se jim otevřely oči. Vraždu vyřešili, i když se jim do vyšetřování zapletl smutný případ jedné ředitelky gymnázia. Navíc se zbláznila kolegyně Petra a rozhodla se vdávat. Příjemný slunečný květen přinesl mnoho zdánlivě nesouvisejících věcí, ale stačilo jen počkat, udělat pár základních prověrek, vyslechnout několik svědků a všechno do sebe začalo pěkně systematicky zapadat.

Ukázka z knihy

Zvonilo.
Ředitelka gymnázia Kristýna Jánská sebou škubla a překvapeně zvedla zrak od dopisu a fotografií rozložených po stole. I když měla na zápěstí dámské tissotky a přesný čas jí ukazoval i mobil pohozený u kalendáře, stejně ze zvyku zvedla zrak a zkontrolovala hodiny nade dveřmi.
Zvonilo přesně jako vždy.
Šikovným trhnutím zápěstí odhodila fotografii zasazenou mezi dvěma prsty a počkala, až přestane kroužit a klouzat po lesklém povrchu stolu a zastaví se u těžítka. Teprve pak se opřela o měkké čalounění opěradla a zvadla.

Nezapomeňte si přečíst zbytek ukázky.

Na podpatcích

Autor: Dominik Dán

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7529-775-4
Doporučená cena: 329 Kč

 

 

Knihu Na podpatcích vydalo nakladatelství Slovart.

————————————————

Pět žen-kolegyň vyrazilo na teambuilding do hlubokého a odlehlého lesa. Avšak jedna z nich se nevrátila a její kolegyně popisují události každá trochu jinak. Na Aarona Falka čeká spletitý případ, při kterém musí proniknout do složitých pracovních vztahů. Je pohřešovaná Alice Russellová mrtvá? A pokud ano, byla to nehoda, nebo vražda?

Pět žen neochotně popadne krosny a vyrazí po rozbahněné cestě vpřed. Vrátí se však jen čtyři.
Pro kolegyně z kanceláře to měl být výlet, který je vymaní z klimatizované komfortní zóny a povzbudí v nich houževnatost a týmového ducha. Jedna z nich se ale z pochodu australskou buší nevrátí a každá ze zbylých žen popisuje proběhlé události trochu jinak.
Agent federální policie Aaron Falk se snaží zjistit, co se s Alicí Russellovou stalo. Pohřešovaná totiž o svém zaměstnavateli i spolupracovnících ledacos ví.
Její kolegyně Falkovi vyprávějí o dnech prožitých na cestě – o strachu, násilí a ztracené důvěře. Vyšetřování zavede agenta hluboko do odlehlého lesa. V horách na něj čeká odhalení tajemství, spletitá síť osobních i pracovních vztahů a také zrada. Došlo ale k vraždě? Jak dobře známe lidi, se kterými trávíme v práci tolik času?

Ukázka z knihy

Pomoc! slyšeli jejich křik. Tady jsme! Pomoc! Potřebuje doktora. Pomozte nám, prosím vás! Díky bohu. Díky bohu, že jsme vás našly.
Průvodci se k nim ihned rozběhli. I muži odložili své telefony na sedadla minibusu a vydali se v těsném závěsu za správci parku.
Ztratily jsme se, opakovala jedna z žen. Ztratily jsme ji, vyhrkla další.
Těžko rozlišit, která řekla co. Všechny křičely a plakaly a vzájemně se překřikovaly.
Je s vámi Alice? Podařilo se jí sem dojít? Není jí nic?
Za tmy bylo v nastalém chaosu nemožné zjistit, která z těch čtyř se na Alici ptala.
Později, když se to všechno ještě víc zkomplikovalo, trvala každá z nich na tom, že to byla právě ona. (str. 11)

Síla přírody

Autorka: Jane Harperová
Přeložila: Alžběta Kalinová

Počet stran: 399
Vazba: pevná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7577-818-5
Doporučená cena: 389 Kč

 

Knihu Síla přírody vydalo nakladatelství Host.

O autorce

Jane Harperová pochází z Velké Británie, od roku 2008 žije v australském Melbourne. Třináct let pracovala jako novinářka ve Velké Británii a Austrálii. Za svou prvotinu Sucho (2016, česky Host 2017) získala mimo jiné prestižní britskou cenu za nejlepší kriminální román CWA Gold Dagger Award. Román se ihned po vydání zařadil mezi bestsellery New York Times a produkční společnost Reese Witherspoonové podle něj chystá film. Autorčin druhý román Síla přírody (2017) se dostal do užšího výběru na cenu Indie Book Awards 2018, udělovanou nezávislými australskými knihkupci.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZázrak svaté Winifredy

Petersová, Ellis

Mystery Press, 2019

zobrazit info o knizeZemřeš v další kapitole

Robb, J. D.

Alpress, 2019

zobrazit info o knizeKatarze
Na omluvu je někdy smrtelně pozdě

Sigurdardóttir, Yrsa

Metafora, 2019

zobrazit info o knizeNa podpatcích

Dán, Dominik

Slovart, 2019

zobrazit info o knizeSíla přírody

Harperová, Jane

Host, 2019

Napsat komentář