Závěr slavné knižní série o vesmírném stopaři

Prevazne_neskodna
Závěrečný díl trilogie v pěti knihách se točí především kolem pomotaných a nefungujících rodinných vztahů. Zatímco hlavní hrdinové řeší, jak spolu co nejlépe vyjít, do jejich osudů zasáhne Stopařův průvodce Galaxií, tentokrát v novém transdimenzionálním vydání.

Titul Stopařův průvodce Galaxií: Převážně neškodná je pátým a závěrečným dílem slavné vesmírné trilogie v pěti knihách, jejímž autorem je britský spisovatel Douglas Adams. Kniha vyšla roku 2019 v novém vydání (opatřeném ilustracemi Dana Černého) v nakladatelství Argo. Z dalších titulů Douglase Adamse, na které si můžete na našem webu přečíst recenze, jmenujme knihy Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho a Dlouhý, temný čas svačiny duše. Neopomeňte i další díly Stopařova průvodce Galaxií, konkrétně Stopařův průvodce Galaxií, Restaurant na konci vesmíru, Život, vesmír a vůbec a Sbohem, a díky za ryby.

V titulu Sbohem, a díky za ryby, který knize Převážně neškodná předchází, se Arthur a jeho přítelkyně Fenchurch vydali hledat něco, co Fenchurch zapomněla. Nevěděli však, že při cestování hyperprostorem zároveň procházejí skrze pravděpodobnost, takže se Arthur dostal do reality, kde Fenchurch neexistovala. Opět opuštěný se pokoušel najít planetu, na které by mohl žít, přičemž si na cestování vydělával prodejem slin a spermatu (zůstal jediným dárcem lidského spermatu v Galaxii).

Když Arthur konečně našel planetu, která mu vyhovovala, stal se na ní profesionálním tvůrcem sendvičů. Jeho relativní klid však narušila Trillian, která opustila Zafoda a stala se novinářkou cestující časem i prostorem a komentující zprávy z mnoha realit. Trillian však nepřijela za Arthurem sama – přivezla s sebou svou pubertální dceru Čiru, aby se o ni Arthur na chvíli postaral. Zde je třeba vysvětlit, že otcem Čiry je (jakožto jediný dárce lidského spermatu v Galaxii) Arthur. Arthur si však s Čirou vůbec nerozuměl kvůli rozdílnosti jejich povah.

Do celé situace nečekaně zasáhne balíček od Forda Prefecta. Ford zjistil, že v nakladatelství Stopařova průvodce došlo ke změně vedení. Nové vedení připravilo i novou verzi Průvodce. Chtělo vydat jediný exemplář, který mohl být zároveň vždy a všude, díky čemuž by jej nakladatelství mohlo prodávat opakovaně. Ford v takovém plánu viděl nebezpečí, proto nového Průvodce ukradl a poslal ho Arthurovi. Naneštěstí balíček s Průvodcem otevřela Čira, která se jej rozhodla využít pro svůj plán – najít takové místo, kde by byla konečně doma.

Stopařův průvodce Galaxií jako celek hýří britským humorem, který čtenáři znají například z Červeného trpaslíka. Série je ve své podstatě parodií na klasickou sci-fi literaturu. Jelikož se autor nesnaží budit dojem seriózní sci-fi, mohl si dovolit nechat svou fantazii běžet na plné obrátky a zahrnovat do příběhu i šílené a absurdní nápady. Zajímavé na celé sérii (mimo jiné) je, že autor některé věci nevysvětluje, takže zůstávají pro čtenáře záhadou a předmětem spekulací.

V závěrečném díle Stopařova průvodce Galaxií se Adams rozhodl vypořádat se s některými postavami tak, že je jednoduše nechal „zmizet“. Čtenář se tedy již nesetká například se Zafodem a Arthurovou přítelkyní z předcházejícího dílu. Základem knihy je řešení rodinných problémů Arthura, Trillian a jejich dcery Čiry, která nesnáší všechno kolem sebe. Příběh nakonec skončí velmi nečekaně, jelikož však nechci „spoilerovat“, nechám na čtenáři, aby se ke konci děje dobral sám.

Při četbě jsem měla dojem, že autor psal závěr Stopařova průvodce poněkud ve spěchu.  Některé věci nedořešil, jiné vyřešil a nevysvětlil, jak k řešení došel. Obecně mi přišlo, že je titul Převážně neškodná, co se děje týče, izolovaný od ostatních knih. Ačkoli mi první dva díly série připadaly mnohem vtipnější a jaksi konzistentnější, i tak hodnotím díl Převážně neškodná jako velmi kvalitní a zábavný. Doporučuji jej všem milovníkům svérázného britského humoru a netradiční sci-fi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStopařův průvodce Galaxií 5. – Převážně neškodná
Stopařův průvodce po galaxii 5.díl

Adams, Douglas

Argo, 2019

Napsat komentář