Všechno souvisí se vším

holistika_detektivni_kancelar
Jak spolu mohou souviset duchové, gauč zaseknutý v polovině schodiště a kůň v koupelně? Překvapivě úzce, jak se dočtete v novém vydání románu Douglase Adamse.

Humoristický román Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho, který vydalo roku 2016 nakladatelství Argo, je první ze dvou knih o svérázném detektivu Dirku Gentlym, kterého stvořil anglický spisovatel, dramatik humoristických rozhlasových pořadů a hudebník Douglas Adams. Douglas Adams proslul především knižní sérií Stopařův průvodce Galaxií. Recenze na první dva díly série, pojmenované Stopařův průvodce Galaxií a Restaurant na konci vesmíru, si můžete na našich stránkách přečíst po kliknutí na jejich názvy. Douglas Adams se rovněž podílel na třech dílech sci-fi seriálu Doctor Who, nikdy neodvysílaný díl Shada u nás vyšel tento rok dokonce knižně. I recenzi na tuto knihu si u nás můžete přečíst.

Dirk Gently je poněkud svérázný soukromý detektiv, operující v Londýně a specializující se na zmizelé kočky a nechutné rozvody. Při svém pátrání využívá zásad kvantové mechaniky a teorii vzájemné propojenosti všech věcí. Zároveň se snaží své okolí okázale přesvědčit, že nedisponuje žádnými nadpřirozenými schopnostmi, čímž vzhledem k podivuhodnostem, jež se v jeho přítomnosti dějí, dosahuje pravého opaku. Dalšími ústředními postavami příběhu jsou Dirkův bývalý spolužák z univerzity Richard, který pracuje jako programátor a ve volných chvílích se snaží vyprostit ze schodiště zaseknutou pohovku, a podivínský profesor „Reg“ Chronotis, skrývající tajemství, jemuž není na našem světě rovno.

Když se do příběhu navíc přimotá Elektromnich z jiného světa, naprogramovaný tak, aby všemu věřil, a duch Richardova zaměstnavatele, stává se příběh směsicí velmi vtipných a na první pohled spolu nesouvisejících humoresek. Tato nesourodost je však pouze zdánlivá. Autor ve stylu filosofie samotného Dirka Gentlyho nakonec dokáže, že všechno souvisí se vším a že dokonce i náhlou přítomnost koně v koupelně stařičkého profesora lze celkem racionálně vysvětlit.

Douglasův osobitý styl humoru netřeba dlouze představovat. Jde o komičnost, založenou na ironii, vtipných metaforách, nadsázce a nečekaných pointách. Na své si přijde jak čtenář, jemuž jde hlavně o zábavu a nehledá skryté narážky, tak čtenář, který se naopak rád vypraví do nitra příběhu a pátrá tam po věcech, jež se autorovi nechtělo zjevit okamžitě. Skalní fanoušci Douglase Adamse se mohou těšit na mnoho odkazů k jeho dalším příběhům, jež osvětlí mnohé, co se v nich děje zdánlivě mimochodem či beze smyslu (jde například o Stopařova průvodce nebo o Shadu).

Knihu Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho doporučuji nejen čtenářům, kteří si už stihli oblíbit svérázný styl Douglase Adamse, ale i těm, kteří na něj narazili poprvé. Jde o spisovatele, jehož dílo je vskutku hodno kladných hodnocení, kterých se mu dostává.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHolistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho

Adams, Douglas

Argo, 2016

Napsat komentář