Když se do Londýna nastěhují severští bohové

dlouhy-temny-cas
Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho řeší další případ, který je snad ještě podivnější než ten, který jsme zažili v prvním dílu série. Tentokrát se do všeho zamotají severští bohové a cholerický letištní odbavovací pult.

Román Dlouhý, temný čas svačiny duše, který vydalo roku 2016 nakladatelství Argo, je druhým a vzhledem k autorově předčasné smrti bohužel i posledním pokračováním titulu Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho (po kliknutí na název knihy si na ni můžete přečíst recenzi). Autorem obou knih je anglický spisovatel, dramatik humoristických rozhlasových pořadů a hudebník Douglas Adams. Douglas Adams proslul v prvé řadě sérií Stopařův průvodce Galaxií, ale spoluvytvářel rovněž tři díly velmi populárního sci-fi seriálu Doctor Who. Nikdy neodvysílaný díl Shada u nás vyšel letos dokonce knižně. Recenzi na tuto knihu si u nás můžete přečíst po otevření tohoto odkazu.

Kate Schechterová je sice ze svého života zvyklá na lecjakou podivnost, ale když se na letišti přimotá k výbuchu odbavovací přepážky, která se pod tíhou vlastního osudu samoobětuje, trochu ji to zaskočí. Nemluvě o potetovaném obřím orlovi, který je jednou z prvních věcí, již pár dní poté uvidí po probuzení se v nemocnici. Nebyla by to série nepravděpodobných a na první pohled nesouvisejících příhod, aby nepřilákala odborníka na slovo vzatého, tedy soukromého detektiva Dirka Gentlyho.

Dirk Gently vlastní holistickou detektivní kancelář. To znamená, že věří ve vzájemnou propojenost i těch nejnepravděpodobnějších událostí. Je možné říci, že prakticky celá kniha je jednou velkou sérií velmi podivných situací, které spolu sice na první pohled vůbec nesouvisí, ale nekonvenční vyšetřovatel nakonec dokáže, že mají přeci jen mnoho společného. Překombinovanost příběhu, která možná zaskočí čtenáře, nenavyklé na Adamsův styl, je plnohodnotnou součástí konceptu a spoluvytváří svéráznou atmosféru knihy. Ta je dále tvořena častým užíváním ironie, důmyslné metafory a vůbec autorovým sklonem k absurdním nápadům, jež se nebojí využít.

Přestože je Dlouhý, temný čas svačiny duše druhým dílem knižní série, dějově na první díl příliš nenavazuje a tak jej lze číst samostatně. Síla knihy neleží v propracovanosti děje, ale spíše v tom, jakým způsobem je příběh podáván. To ovšem neznamená, že by děj knihy nestál za nic, naopak. Autor si dal záležet na tom, aby se čtenář ani na chvíli nenudil, a proto naplnil knihu podivnými (v tom pozitivním slova smyslu) postavami, z nichž každá má svou charakteristickou osobnost, dokreslující vtipnou atmosféru příběhu.

Titul Dlouhý, temný čas svačiny duše doporučuji všem čtenářům, kteří ocení svérázný britský smysl pro humor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDlouhý, temný čas svačiny duše

Adams, Douglas

Argo, 2016

Napsat komentář