Zákony života, vesmíru a vůbec

stoparuv-pruvodce-galaxii-3
Ve třetím díle populární humoristické sci-fi pentalogie se opět setkáme s oblíbenými hrdiny, abychom společně s nimi zachránili vesmír. Je čas přehodit ručník přes rameno, odložit pud sebezáchovy a vydat se na další kosmické dobrodružství.

Autorem knihy Život, vesmír a vůbec, třetího dílu humorné sci-fi pentalogie Stopařův průvodce Galaxií, je britský spisovatel Douglas Adams. Douglas Adams studoval anglickou literaturu na Cambridge, kde společně s přáteli založil tvůrčí skupinu Adams-Smith-Adams, zaměřující se hlavně na psaní a divadelní ztvárnění satirických her. Komediální série Stopařův průvodce Galaxií byla původně vytvořena v podobě hry pro BBC Radio 4 v roce 1977. Na našich stránkách si můžete přečíst recenze na první dva díly série, jmenovitě Stopařův průvodce Galaxií a Restaurant na konci vesmíru. Podívejte se i na recenze knih Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho, Dlouhý, temný čas svačiny duše a Shada, které rovněž pocházejí z dílny Douglase Adamse. (Články se vám otevřou po kliknutí na názvy titulů.)

Titul Život, vesmír a vůbec vydalo roku 2016 nakladatelství Argo.

Na konci druhého dílu série skončil Arthur Dent a jeho přítel Ford Prefect na pravěké Zemi, kde zjistil, že lidé se nevyvinuli z inteligentních živočichů, podobných opicím, ale z poněkud hloupých Golgofričanů. Přátelé se pohádali a každý si šel svou vlastní cestou, aby se později opětovně setkali. Na stroji času, představovaném pohovkou, se přesunuli do současné doby na kriketové hřiště, přičemž jednomu z náhodných přihlížejících způsobilo toto náhlé zjevení mrtvici. Zjistili, že se přesunuli dva dny před zahájení vogonského zničení Země kvůli výstavbě mezigalaktické dálnice (viz úvodní část série), a že musí svému příteli Slartibartfastovi pomoci získat ukradené posvátné ostatky, aby zachránili samotný vesmír.

Po „hypervtipném“ prvním dílu série a „supervtipném“ dílu druhém mi přišlo, že třetí díl obsahuje o něco méně pro Adamse tak charakteristického britského humoru. To však pouze v porovnání s jinými díly Stopařova průvodce Galaxií, při komparaci s humoristickými knihami jiných autorů mi Douglas Adams stále vychází jako jeden z nejlepších humoristů. Titul Život, vesmír a vůbec je plný jazykových hříček, důmyslných narážek, skrytých i očividných metafor a originálních prvků, které z něj dělají velmi inteligentní parodii na sci-fi, která přerostla mnohé dílo, jež paroduje.

Autor dokázal plně využít potenciálu, který mu daný žánr dal. Díky němu si mohl dovolit popustit uzdu své fantazii a „beztrestně“ se dopustit nejrůznějších šíleností a nelogičností, které by v rámci příběhu usilujícího o serióznost vyznívaly podivně. Naštěstí tyto prvky nefungují na úkor děje samotného. Knihu doporučuji fanouškům britského humoru, přístupným originálnímu pojetí sci-fi příběhu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStopařův průvodce Galaxií 3.
Život, vesmír a vůbec

Adams, Douglas

Argo, 2016

Napsat komentář