Když se čeští autoři chopí pera

Náhled česká beletrie
Dopřejte si trochu volného času ve společnosti českých autorů. Nahlédněte do knih, ve kterých najdete texty plné humoru, filozofických úvah, osobních zpovědí a díky kterým se také vydáte za hranice naší republiky.

Úsměvné příhody s malou Viki jste mohli zaznamenat už ve třech svazcích. Tím to ale neskončilo. Ve čtvrté publikaci Dítě školkou povinné: Jak nacpat věci do tatínka pětiletá holčička i nadále baví čtenáře v situacích, které možná sami důvěrně znají.

Dítě školkou povinné: Jak nacpat věci do tatínka

POZOR! Viki je zpět!
Další skvělá nálož vtipných a roztomilých příhod, které prožívají všichni dospělí, jejichž dítě se chystá do školy. Okouzlující a bezprostřední „kousky“ pětileté Viky jsou podané autorem, který má dar vidět humor běžných situací a vystihnout každodenní zážitky tak, až máte pocit, že v tom nejste sami!
Rozverné příběhy si získaly statisíce příznivců a ti se shodují v jediném: „Při čtení nejezte ani nepijte! A pokud vaše dítě spí, zamkněte se s knihou za čtvery polstrované dveře.“

Další skvělé příhody očima odvážného otce
Autor: M. M. Cabicar

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-247-3514-6
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Dítě školkou povinné: Jak nacpat věci do tatínka vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Ideální dítě

Zjistil jsem, že Viki je sen všech mateřských školek, tzv. ideální dítě. Včera se zmínila, že jí vadí pouštění pohádek na usnutí, protože nemůže spát.
A pak ji nemohu vzbudit.
Jediná negativní externalita ovšem je, že důvod, proč krásně spinká ve školce a nechce vstávat, je, že doma řádí, jak říkají nevidomí, od nevidím do nevidím, takže všechno oddřeme my.
Do školky chodí na dovolenou.
Od nás.
Heršvec, já to chci obráceně! Chci, aby se dítě doplazilo ze školky domů a tady vyčerpáním padlo. Školka má být galeje, rudné doly, a ne odpočinková zóna!
Žádná spravedlnost není na tom světě. (str. 10)

O autorovi

M. M. Cabicar se narodil v Praze. Pravděpodobně se narodil. Podle některých pramenů vyšel jako příloha nedělních novin. V úterý. O jeho dětství se toho mnoho neví, kromě toho, že jako dítě byl mnohem menší než teď a v jedenácti letech mu jednou bylo skoro dvanáct. Psát začal někdy na základní škole, asi v první třídě, a podle dostupných zdrojů to byla zpočátku hlavně velká písmena. Postupně se zlepšoval, až začal psát i G nebo F.

A nakonec celou abecedu. Těžce nabyté znalosti dokázal velmi slušně zužitkovat ve svých dílech. Humorné příběhy očima odvážného otce najdete i v knihách Dítě školkou povinné, Dítě školkou povinné – Jak čůrají nevěsty a Dítě školkou povinné Ze života andílků.

Zdroj informací: autorovy oficiální stránky

Zaujala vás kniha? Zkuste si o ni zasoutěžit! Šanci na výhru máte do 30. května.

————————————————

S další publikací zábava končí. Formou textové koláže jednoho z nejkontroverznějších českých filozofů nabízí deníkové záznamy, osobní zpovědi, politické a filosofické úvahy a další texty. Kniha se dočkala poměrně ostré kritiky zejména kvůli autorově vyhraněnému postoji vůči Chartě 77.

Bezejmenná

Dvoudílná próza Bezejmenná (1986) je podobně jako Sklepní práce (1973) a Leden na vsi (1977) textovou koláží, v níž převažují pasáže deníkového záznamu, konkrétní osobní zpovědi, záznamy o životě přátel z undergroundu a disentu, polemiky, případně politické a filosofické úvahy. Na rozdíl od těchto knih je však Bezejmenná také dilogií skládající se ze dvou textů vskutku naprosto nesourodných: první, rozsáhlejší část je onou typicky bondyovskou směsicí textů nejrůznějších, byť vesměs velmi konkrétních, osobních a dobových témat, druhá je jakýmsi „postmortálním“, chmurným epilogem k antiutopii Invalidní sourozenci (1974). Svými silně kritickými poznámkami zejména na adresu Charty 77 a jejího „stínového establishmentu“ vzbudil Bondy, poté co samizdatově vyšel první díl této prózy, značnou nelibost hlavně redaktorů tehdejší Revolver Revue, na jejíchž stránkách pak byla publikována řada ostrých kritik.
Druhé knižní vydání, poprvé však na základě textové revize s přihlédnutím k autorskému rukopisu.

Autor: Egon Bondy

Počet stran: 172
Vazba: flexi
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7470-249-5
Doporučená cena: 230 Kč

 

Knihu Bezejmenná vydalo nakladatelství Akropolis.

Ukázka z knihy

Magor zasadil klenot do koruny české poesie.
Před autobusem je dlouhá rovná dálnice, ne tak moc frekventovaná, kolem jarní krajina bratrů Ramazových. Je letos hodně zima, ačkoli je už červen, je sotva dvanáct stupňů. Ráno a večer daleko míň. Neznal jsem nikdy žádnou svoji báseň zpaměti, ale Magorovy labutí písně bych se chtěl naučit. Není tam jediný zbytečný verš. Dostali jsme je ještě pár neděl předtím, než byl propuštěn z našeho nejhoršího vězení, a tak jsem ho čekal plný rozechvění. Přišel s oholenou hlavou, s vypadanými zuby, ale jako dříve plný magorovského elánu. O kriminále nepadlo ani slovo. Radovali jsme se, že jsme znovu spolu, a slíbili jsme si, že pokud to půjde, spolu zůstaneme. Znamená to, že za ním musím jet do Říše, protože se tam denně musí hlásit na VB.

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Egon Bondy, vlastním jménem Zbyněk Fišer, přerušil studium na gymnáziu, aby mohl vést bohémský život. Jako zapálený marxista vstoupil v roce 1947 do KSČ, ale po únoru 1948 z KSČ vystoupil. Ve svém životě na okraji společnosti se nakrátko dostal do vězení, když při svém kuriózním výletu do Rakouska nabídl francouzské tajné službě, že provede atentát na sovětské velení. Zájem o filozofii, především marxistickou, čínskou a indickou ho přiměl k návratu ke studiu. V sedmadvaceti letech odmaturoval na Gymnáziu v Hellichově ulici, ještě téhož roku se dostal na dálkové studium filozofie a psychologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Básnické dílo Egona Bondyho čítá na 40 sbírek (část z nich obsahují například Básnické spisy I. z let 1947–1963). Poezii psal od dětství. Je jedním z nejoriginálnějších, ovšem také nejkontroverznějších českých filozofů.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

V posledním titulu dnešních tipů se podíváme s Otou Ulčem do světa. Cestopis je zajímavý tím, že v něm Ulč srovnává své zážitky z dávných cest, kdy navštívil Afriku, Blízký východ, Srí Lanku a Indii, se současnými plavbami Černým mořem a východním Středomořím.

Dvě dávné zkušenosti, dvě čerstvé plavby

Nový cestopis Oty Ulče srovnává dávné cestovatelské zkušenosti z minulého století se dvěma plavbami lodí, které podnikl před několika lety na Blízký východ a k černomořskému pobřeží.
V minulém století procestoval Ota Ulč třikrát celý svět a napsal o tom řadu knih. V novém cestopise se vrací ke svým prvním cestovatelským zkušenostem, kdy s manželkou a malým synem navštívil severní Afriku, Blízký východ, Srí Lanku a Indii, a srovnává je se současným stavem, s kterým se seznámil při dvou plavbách lodí Černým mořem a východním Středomořím. Jako vždy píše jen o zajímavých zážitcích, všímá si různých jedinečností i absurdit, které zkušenému cestovateli neuniknou, snaží se vysvětlit rozdílnosti života lidí v různých místech dané historií, kulturou, náboženstvím, ekonomií a politikou, které vedly k současnému mezinárodnímu napětí a vojenským konfliktům. Při posledních dvou plavbách sledoval, jak se hranice konfrontace přibližuje k západnímu světu, který nereaguje účinně na turbulentní vývoj a špatně odhaduje jeho dopady. Informace se staly dvousečnou zbraní, která mění skutečnost na protichůdná fakta. Autor se tomu často podivuje a dokonce se tím baví, a zároveň varuje, že to, co považujeme za nemožné, se klidně může stát.

Autor: Ota Ulč

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7244-437-3
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Dvě dávné zkušenosti, dvě čerstvé plavby vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

O autorovi

Ota Ulč je český exilový spisovatel a politolog. Po absolvování gymnázia vystudoval práva na Karlově univerzitě. Roku 1959 emigroval do západního Berlína, kde rok pobyl a poté do USA. Na Kolumbijské univerzitě vystudoval politologii. Jeho knihy vycházely v nakladatelství Škvoreckých Sixty-Eight Publishers v Torontu a ke konci osmdesátých let vydal dvě desítky knih v České republice. Jeho články se objevují v českém tisku a v internetových médiích, například Neviditelný pes, Britské listy, Pozitivní noviny či CS-magazin. V současné době žije v Binghamtonu, kde učil na univerzitě předmět Comparative Governments.

Je autorem knih Velikáni a malikáni, Pachtění za třpytem, Mouchy naší doby, Priscilla a mnoha dalších.

Zdroj informací: Šulc-Švarc


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDítě školkou povinné: Jak nacpat věci do tatínka
Další skvělé příhody očima odvážného otce

Cabicar, M. M.

Cosmopolis, 2019

zobrazit info o knizeBezejmenná

Bondy, Egon

Akropolis, 2019

zobrazit info o knizeDvě dávné zkušenosti, dvě čerstvé plavby

Ulč, Ota

Šulc-Švarc, 2019

Napsat komentář