Velké století už posedmé!

1968
Rok 1968 se vepsal do historie jako jeden z nejbouřlivějších roků 20. století. Právě do tohoto období zasadil Jan Guillou, který sám během Pražského jara pobýval v Československu, sedmý díl velkolepé knižní série Velké století.

Levicově angažovaný Eric Letang právě dokončil studium práv a podařilo se mu získat místo koncipienta v proslulé advokátní kanceláři Henning Sjöstrand. Hned od začátku se musí vyrovnávat s tím, že právo se dá využívat jak ve službách dobra, tak zla. Je horké léto 1968 a Eric míří kvůli svému prvnímu velkému případu do západního Německa, odkud se posléze vydává se svou láskou do Československa.
Kniha 1968 zasvěceně líčí jeden z politicky nejbouřlivějších roků dvacátého století: ve Spojených státech a v Evropě se šíří vlna demonstrací proti válce ve Vietnamu, v ulicích Paříže vlají rudé prapory a v Praze umírá socialismus s lidskou tváří.
Guillouův román je pro české čtenáře přitažlivý mimo jiné i autentickým vylíčením pražských srpnových událostí – autor totiž onoho osudného roku pobýval dva měsíce v Československu.

Ukázka z knihy

Eric se jednání měl také účastnit, hlavně proto, že to byl od počátku jeho nápad, jenže on neměl čas. Musel složit státnice a zároveň do slunovratu dopsat rukopis románu. Na tom stavěl veškeré další plány. Přesto na tuhle demonstraci nemohl nejít. Nechat se započítat bylo to nejmenší, co mohl udělat.
Spolu s ním odcházelo hodně dalších lidí, zvláště soudruzi a soudružky s kočárky, děti se nejspíš také počítaly jako účastníci. Demonstranti se vraceli domů po Strandvägen, což je nejkonzervativnější buržoazní část Stockholmu, a mísili se s měšťany na nedělní procházce, jako by vůbec nebyli nepřátelé, ačkoli oblečení jasně ukazovalo, kdo je kdo. (str. 10)

Ohlasy na knihu

Román je nabitý energií, která čtenáře strhne už po několika stránkách.

- Torbjörn Elensky, Tidningen Vi 

Jen málokdo dokáže zobrazit historické skutečnosti tak poutavě jako Jan Guillou. Příběh je zajímavý i proto, že v něm autor popisuje události, které sám prožil, což dává příslib do dalších dílů.

- Magnus Nilsson, BTJ.se 

Na této knize je skvělé to, že se nemusíte zajímat o právo ani politiku, a přesto vás Ericovy životní osudy uchvátí.

- Aase Bergová, Borĺs Tidning 

Doporučujeme

Série Velké století už čítá sedm dílů.

zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize

1968

Velké století 7
Autor: Jan Guillou
Přeložila: Helena Matocha

Počet stran: 366
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7577-756-0
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu 1968 vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Jan_GuillouJan Guillou se narodil v roce 1944 a je pravděpodobně nejoblíbenějším švédským spisovatelem současnosti. Napínavými příběhy se mu podařilo zaujmout i nejnáročnější čtenáře a kritiky. Jeho knihy byly přeloženy do více než dvaceti jazyků a jen ve Švédsku se jich prodalo přes deset milionů. Podle jeho románu Ondskan byl natočen film nominovaný na cenu Akademie.

Zdroj informací a fotky: nakladatelství Host


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize1968

Guillou, Jan

Host, 2019

Napsat komentář