Pátý díl ze série Velké století

jan-guillou_modra-hvezda
Pátý příběh z nejrozsáhlejší série oblíbeného švédského spisovatele Jana Guilloua se zaměřuje především na postavu Johanne, schopné a krásné tajné agentky, která pro své vlohy a přednosti získala krycí jméno Modrá hvězda.

Do popředí zájmu se dostává nová generace rodiny Lauritzenovy, zejména nejstarší dcera Johanne. Od začátku války pracovala jako spojka v norském odboji. Nyní se nechá rekrutovat britskou špionážní organizací SOE a ocitá se uprostřed stockholmského zločineckého světa špionáže, podvodu a zrady. Johanne se brzy stane kapitánkou britské armády. Její šéf o ní tvrdí, že je snem každé špionážní organizace. Je to dokonalá agentka, překrásná žena, která plynně mluví třemi jazyky. Není náhodou, že jí Britové dají krycí jméno Modrá hvězda. Po sérii velkolepých sabotážních akcí je pověřena nejvýznamnější misí organizace: záchranou norských Židů před holokaustem.

 

Modrá hvězda

Autor: Jan Guillou
Přeložila: Helena Matochová

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-7491-507-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Modrá hvězda vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Tři dny zápasila s horečkou, alespoň to jí později řekli, podle ní to mohl být klidně týden nebo celá věčnost. Její mysl byla jasná, i když sem tam měla v paměti bílé místo.
Uložili ji do lodní chatky, kterou předělali na jednolůžkový nemocniční pokoj, odnesli z domku úplně všechno až na její postel, kterou postavili doprostřed místnosti. Silně to tu vonělo mýdlem, okna byla otevřená, bílé závěsy se pohupovaly ve slunečním světle, venku křičeli racci, jako by v šérech panoval úplně obyčejný letní den. Vedle postele stál podomácku vyrobený stojan s kapačkou, při popáleninách ztratí člověk hodně tekutin. (str. 10)

 

Řekli o knize

V čem tedy spočívá skutečné Guillouovo kouzlo? V tom, jak věcně zachycuje násilí. Jen málo autorů na světě – podle mě jen James Ellroy a Tom Clancy – má podobně uvolněný, ale zároveň adrenalinem nabitý vztah k vyobrazování násilí.

Expressen

Kniha je vyprávěna z ženského pohledu a vyzdvihuje ženy, které se účastnily odboje během války, pracovaly jako agentky a používaly svá těla jako zbraně, přesto se jim po válce nedostalo žádného uznání. Jednou ze zásluh Modré hvězdy je to, jak velkorysé světlo vrhá na ženské osudy, které ležely ve stínu až příliš dlouho.

Sydsvenskan

 

Série Velké století

Popularitu obsáhlé románové série nastartoval již její první díl, pětisetstránkové čtení Stavitelé mostů. Zatímco tato kniha se věnuje technickým pokrokům nového století, druhý díl s názvem Norský dandy je zasazen do světa výtvarného umění a řeší rovněž otázku homosexuality. Třetí kniha s podtitulem Mezi červenou a černou uvrhne čtenáře do bouřlivých dvacátých a třicátých let. Ve čtvrtém příběhu s názvem Klapky na očích zuří za švédskými hranicemi druhá světová válka.

 

Jan Guillou

Jan Guillou se narodil roku 1944 a je pravděpodobně nejoblíbenějším švédským spisovatelem. Jeho knihy byly přeloženy do více než dvaceti jazyků a jen ve Švédsku se jich prodalo přes deset milionů. Je tvůrcem dvou nejúspěšnějších švédských beletristických počinů všech dob: série thrillerů o agentu Carlu Hamiltonovi a „křižácké trilogie“ zahrnující romány Cesta do Jeruzaléma (1998; česky v prvním vydání jako Cesta do Svaté země, Mladá fronta 2001; ve druhém vydání Argo 2010), Templář (1999; česky Argo 2010) a Království na konci cesty(2000; česky Argo 2011). Ze série Velké století v češtině vyšly romány Stavitelé mostů (2011), Norský dandy (2012; oba Host 2014), Mezi červenou a černou (Host 2015) Klapky na očích (Host 2015) a nyní i Modrá hvězda (2016).

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeModrá hvězda
Velké století 5

Guillou, Jan

Host, 2016

Napsat komentář