Třetí díl Velkého století je tu!

mezi cervenou a cernou
Série Velké století švédského spisovatele Jana Guilloua se dočkala třetí knihy. Tentokrát se ocitáme v bouřlivých dvacátých a třicátých letech. Co tato doba přinese rodině Lauritzenových?

Třetí díl série Velké století: první světová válka je minulostí a rodina Lauritzenů má před sebou bouřlivá dvacátá a třicátá léta.

Lauritz, Oscar a Sverre se po skončení první světové války setkávají v Berlíně. Válka si i na nich vybrala svou daň. Oscarovi zabavili Britové v Africe majetek. Sverreho milovaný Albie padl v boji a Sverre musel opustit panství, které mu bylo po téměř dvacet let domovem. Lauritz a Ingeborg odešli z Bergenu poté, co jejich syna málem ubili jeho norští spolužáci za to, že je poloviční Němec. Zvyknout si na život v Berlíně a Saltsjöbadenu nějakou dobu trvá, a navíc přicházejí bouřlivá dvacátá a třicátá léta. Vypadá to, že se Německo staví na nohy, a Evropané si nedokážou představit, že by někdy mohla znovu vypuknout válka. Stejně jako všichni ostatní ani rodina Lauritzenů nevidí temný stín nepředstavitelného zla, které uvrhne svět do ještě většího neštěstí.

Román Mezi červenou a černou je třetím dílem série Velké století, která je Guillouovým doposud nejambicióznějším projektem – popisem největšího, nejkrutějšího a nejkrvavějšího století v dějinách lidstva.

Ohlasy na knihu

Mezi autorovy přednosti patří schopnost zestručnit velké události a vylíčit základní ideologické konflikty srozumitelným způsobem.

- Svenska Dagbladet

Román Mezi červenou a černou je bezesporu zajímavé čtení. […] A jak už u Guillouových knih bývá zvykem, je přístupná, dobře napsaná a strhující.

- Borås Tidning

Ukázka z knihy

Fyzické námahy se nebál, právě naopak. V tom to nebylo. Ale obcházet Saltsjöbaden v trojcípém klobouku s puškou a bajonetem a hlídat městečko před neexistujícím nepřítelem mu přišlo zkrátka směšné. Kdyby Rusové přece jen napadli Saltsjöbaden, což se příčilo zdravému rozumu, při pohledu na přestárlé vojjáky z osmnáctého století by se usmáli k smrti. Zbožně si přál takový průběh, ten byl však málo pravděpodobný.

Zaujala vás ukázka? Pak můžete v jejím čtení pokračovat.

 

Mezi červenou a černou

Autor: Jan Guillou
Přeložila: Helena Matochová

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 143×212 mm
ISBN: 978-80-7491-241-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Mezi červenou a černou vydalo nakladatelství Host.

V sérii Velké století již vyšlo:
Stavitelé mostů
Norský dandy

O autorovi

Jan_GuillouJan Guillou se narodil roku 1944 a je pravděpodobně nejoblíbenějším švédským spisovatelem. Jeho knihy byly přeloženy do více než dvaceti jazyků a jen ve Švédsku se jich prodalo přes deset milionů. Je tvůrcem dvou nejúspěšnějších švédských beletristických počinů všech dob: série thrillerů o agentu Carlu Hamiltonovi a „křižácké trilogie“ zahrnující romány Cesta do Jeruzaléma (1998; česky v prvním vydání jako Cesta do Svaté země, Mladá fronta 2001; ve druhém vydání Argo 2010), Templář (1999; česky Argo 2010) a Království na konci cesty (2000; česky Argo 2011). Ze série Velké století už v češtině vyšly romány Stavitelé mostů (2011) a Norský dandy (2012; oba Host 2014). Čtvrtý díl série Klapky na očích připravujeme k vydání.

(Zdroj informací i fotografie: Nakladatelství Host)


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMezi červenou a černou
Velké století 3

Guillou, Jan

Host, 2015

Napsat komentář