Vychází druhý díl série Velké století

perex_norsky_dandy
Pravděpodobně nejoblíbenějšímu švédskému spisovateli, Janu Guillou, v nakladatelství Host vychází další díl z románové série Velké století, která je nadčasovým příběhem o bratrství, lásce a poslání.

Román Norský dandy, je příběh o mladém inženýrovi a vynikajícím malíři Sverrem Lauritzenovi a jeho první lásce, Britovi lordu Albertu Manninghamovi.

Po dokončení studií v Drážďanech se oba mladí gentlemani vracejí do Albertova rodného Wiltshiru na jihu Anglie, kde si Sverre zprvu musí zvykat na prostředí anglického venkovského panství. Po předčasném otcově skonu zdědí Albert jak jeho titul, tak zodpovědnost za celé manninghamské panství.

Londýnské homosexuální kruhy jsou stále otřesené stíháním Oscara Wilda. Sverre s Albertem se přidají k tamějším umělcům a bohémům, mezi něž patří také volnomyšlenkářská skupina Bloomsbury. Sverreho umělecký talent v tomto prostředí vzkvétá.

První díl série, román Stavitelé mostů, se věnoval technickým novinkám nového století, kdežto Norský dandy je zasazen do světa výtvarného umění, který byl rovněž ovlivněn představou, že po roce 1900 přijde století míru. Nikdo nemohl předvídat hrozivě temné mraky na obzoru. Albertův a Sverreho nevinný svět krásy a umění brzy musí čelit změnám, které s sebou přináší první světová válka.

 

Napsali o knize

Jakmile jsem se začetl do románu Norský dandy, druhého dílu série Velké století, byl jsem přesvědčen o tom, že je to velkolepé mistrovské dílo, které ohromuje svým záběrem a znalostmi z řady oblastí. Román je nesmírně zábavný a promyšlený, což představuje pro čtenáře velmi příjemnou kombinaci…

Aftonbladet

Děsivý, ale zasvěcený portrét toho, jak válka a nacionalismus pěstují nenávist a propagandu… Po dočtení románu toužím po třetím dílu.

Arbetarbladet

Autorova síla je ve výzkumu. Jan Guillou odhaluje souvislosti, vyjadřuje se ke kolonialismu a morálce britské vyšší třídy, nabízí čtenáři jiný pohled. Srozumitelný a znamenitý vypravěč.

Göteborgs-Posten

Norský dandy

Autor: Jan Guillou

Přeložila: Helena Matochová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-054-8
Doporučená cena: 329 Kč

Kniha Norský dandy vyšla v nakladatelství Host.

Nenechte si ujít ukázku z knihy.

 

O autorovi

Jan Guillou (* 1944) je pravděpodobně nejoblíbenější švédský spisovatel. Jeho knihy byly přeloženy do více než dvaceti jazyků a jen ve Švédsku se jich prodalo přes deset milionů. Jan Guillou je tvůrcem dvou nejúspěšnějších švédských beletristických počinů všech dob: série thrillerů o agentu Carlu Hamiltonovi a „křižácké trilogie“, zahrnující romány Cesta do Jeruzaléma (1998; česky v prvním vydání jako Cesta do Svaté země, Mladá fronta 2001; ve druhém vydání Argo 2010), Templář (1999; česky Argo 2010) a Království na konci cesty (2000; česky Argo 2011). Na první díl trilogie Velké století, román Stavitelé mostů (2011; česky Host 2014), navazuje jeho pokračování, kniha Norský dandy (2012). Třetí díl série Mellan rött och svart (Mezi červenou a černou, 2013) připravuje nakladatelství Host k českému vydání.

(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNorský dandy
Velké století 2

Guillou, Jan

Host, 2014

Napsat komentář