Za hranice našeho světa

Tipy_Za hranice naseho sveta
Vydejte se s našimi fantasy tipy do světů plných dobrodružství, nebezpečí a napětí. Držte palce hrdinům, kteří budou bojovat o život, záchranu své země i o lásku.

Zlatoruká je pátým dílem z oblíbené fantasy série Staré království od Gartha Nixe. Přináší příběh statečné Lirael, která je nucena čelit hrozbě záhadné Čarodějnice. Dokáže předejít zkáze království?

Zlatoruká

Staré království 5
Autor: Garth Nix
Přeložil: Marek Drda

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 147×210 mm
ISBN: 978-80-7553-601-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Zlatoruká vydalo nakladatelství Triton.

Lirael přišla během spoutávání Orannise o ruku. Teď má novou – z pozlacené oceli a Výsadní magie. Když najde Nicholase Sayrea ležet v bezvědomí, použije svých schopností, aby ho zachránila. Ale Volná magie Nicolase hluboce poznamenala, a tak Lirael hledá pro Nicka pomoc tam, kde byla jako dítě doma: na Clayrském ledovci. Zatímco se Lirael s Nickem vracejí ke Clayrům, čelí jistá dívka ze vzdáleného severu živlům i četným nepřátelům v zoufalém pokusu doručit Lirael vzkaz od její dávno zesnulé matky. Vzkaz, který přináší hrozivé varování před Čarodějnicí bez tváře. Ale kdo je ta Čarodějnice a co má v plánu? Starému království opět hrozí veliké nebezpečí, kterému je nutno předejít nejen ve světě živých, ale i v chladné a neúprosné řece Smrti.

 

Ukázka z knihy

V Šesté oblasti neúprosný proud řeky, která Smrtí protékala, zpomaloval a bezmála se zastavoval. Bylo to přirozené shromaždiště Mrtvých, kteří doufali, že už nepůjdou dál, i těch, kteří se snažili pěti oblastmi a branami prodrat zase zpátky do světa živých.
Mezi těmi spoustami Mrtvých, kteří čekali, hladověli a bojovali s nutkáním pokračovat hlouběji do Smrti, byli dva živí lidé. Samozřejmě nekromanti, protože nikdo jiný, kdo byl ještě naživu, tam být nemohl. Naživu alespoň pro tuto chvíli, neboť neopatrní nekromanti, kteří do Smrti zašli hlouběji, než jim jejich vědomosti a síla dovolovaly, představovali pro vyšší Mrtvé, plížící se oblastí a neustále dychtící strávit každičký kousek Života, který by jim pomohl v jejich zoufalé touze opět žít, zvláštní kořist. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Garth Nix

Garth Nix (* 19. července 1963, Melbourne) je australský spisovatel fantasy knih pro děti a mládež, celým jménem Garth Nix Richard. Vystudoval profesionální psaní na Canberra University. Po studiích pracoval jako knižní redaktor, publicista a literární agent v mnoha společnostech. V roce 2002 se vydal na profesionální spisovatelskou dráhu. Projevil se jako velmi úspěšný spisovatel, protože jeho knihy se překládají do více než třiceti jazyků, prodávají se po celém světě a pravidelně se stávají bestsellery časopisů The New York Times, Publishers Weekly, The Bookseller, The Australian a The Sunday Times. Již v roce 1999 získal ocenění Golden Duck Awards, které se uděluje za australské přispění do dětské sci-fi. Nejznámější autorova díla jsou série: Akta X (pro děti), Klíče od Království (např. Sir Čtvrtek, Lady Pátková atd.), Sedmá věž, Spirit animals, Staré království. Od roku 1987 žije v Sydney se svou ženou a dvěma syny.

Informace byly čerpány ze stránek Knižního klubu.

————————————————

Cinda Williams Chima, autorka úspěšných fantasy knih pro dospívající čtenáře, přichází s novou sérií Sedmiříší v troskách. První díl nese název Síla Ohně a vypráví o mladém léčiteli a dívce se zvláštním znamením. Spojí je nenávist ke králi, ale také vzájemná láska.

Síla Ohně

Autorka: Cinda Williams Chima
Přeložila: Zuzana Halamíčková

Počet stran: 424
Vazba: brožovaná
Formát: 131×210 mm
ISBN: 978-80-7529-404-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Síla Ohně vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Tento napínavý fantasy příběh se odehrává v Sedmiříší známém z autorčiny předchozí knižní série, avšak o generaci později. Je prostoupený temnou magií, nebezpečenstvími, z nichž tuhne krev v žilách, a dvěma nezapomenutelnými postavami, které se pohybují na tenoučké hraně mezi životem a smrtí. Hlavními hrdiny jsou Adrian sul’Han, zvaný Ash, školený léčitel obdařený magickými schopnostmi a syn královny Fellsu a Nejvyššího kouzelníka, jenž hoří touhou pomstít smrt svého otce, a Jenna Blandelowová, dívka s podivným znamením, kterou její tajemní rodiče opustili brzy po narození. Jejich cesty se setkají v Ardenu. Spojuje je nenávist k bezcitnému králi. Podaří se jim krále odstranit a zabránit tak válce? A dojde jejich láska naplnění?

 

Ukázka z knihy

Konečně se osvobodil, jednou rukou uchopil amulet a druhou otci přitiskl na hruď. Poslal do něj svou sílu a snažil se ten jed izolovat. Jenomže jed už byl všude a jiskřička života málem vyhasla. Strhnul z otce plášť i koši-li a odhalil rány. Neměly být nijak vážné. Poslal do nich kouzelnou sílu a zoufale se snažil jed z těla odstranit. Za-sáhlo ho to jako utržený vůz a překotil se na záda.„Nech toho,“ vypravil ze sebe otec a vykroutil se mu.„Nemůžeš riskovat. Nejsi dost silný, sám na to nestačíš. Počkej na pomoc.“
Adrian pochopil. Kouzelničtí léčitelé na sebe brali choroby svých pacientů, takže ošetřování smrtelně nemocného bylo vždycky riskantní. Zejména pro někoho, kdo pořádně nevěděl, co vlastně dělá. Ale čekat nehodlal, protože to by znamenalo, že otec zemře. (str. 27)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Cinda Williams Chima

Cinda Williams Chima (*1952) začala psát poezii a příběhy ve třetí třídě a romány pak na střední škole. V současnosti píše hlavně fantasy pro dospívající čtenáře. Velkého úspěchu dosáhla se sériemi Heir Chronicles a Seven Realms, obě se staly bestsellery New York Times. V češtině nyní vyšel román Síla Ohně (Flamecaster), první díl nové řady Sedmiříší v troskách, jehož pokračování s podtitulem Síla stínů připravuje k vydání rovněž nakladatelství #booklab. Autorka bydlí v Ohiu se svou rodinou a neustále pracuje na nových románech.

Informace byly čerpány z autorčiných stránek.

————————————————

Katja Brandisová stvořila originální svět woodwalkerů – zvířat, která se mohou proměňovat v lidi. Hrdinou prvního dílu s podtitulem Caragova proměna je chlapec narozený jako puma. Láká ho však svět lidí. Posléze začne studovat na škole pro stejně výjimečné děti, nalézá nové přátele a zažívá mnohá dobrodružství.

Woodwalker – Caragova proměna

Autorka: Katja Brandisová
Ilustrovala: Claudia Carlsová
Přeložila: Ivana Führmann Vízdalová

Počet stran: 272
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-88213-35-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Woodwalker – Caragova proměna vydalo nakladatelství Bookmedia.

Když se zničehonic objeví záhadný jedenáctiletý chlapec, který ztratil paměť, čeká městečko Jackson Hole pozdvižení. Chlapce pojmenují Jay a umístí jej do pěstounské rodiny. Tajemný Jay ale není jen tak obyčejný chlapec, ve skutečnosti se jmenuje Carag a narodil se jako puma v severoamerických lesích. Je to totiž woodwalker – jedinec, který dokáže měnit svou podobu. Lidský svět ho sice okouzlil, ale neví si s ním pořádně rady, dokud nenarazí na střední školu Lízy Clearwaterové pro speciální děti. Tam na něj spolu s jeho novými spolužáky čeká nejedno zvláštní dobrodružství.

 

Ukázka z knihy

Na měkkých tlapkách jsme běželi borovým lesem, moje matka, starší sestra Mia a já. Byl jsem rozrušený, jako kdybych měl v srsti mravence.
A opravdu to uděláme? ptal jsem se po několikáté matky, ne nahlas, jen v mysli. Půjdeme do města?
Matka odfrkla. Ještě jednou se zeptáš, tak se vrátíme!
Jasně, že byla podrážděná. V uplynulých týdnech jsme pořád žadonili, aby nás aspoň jednou vzala s sebou. Už nám nestačilo jen poslouchat vyprávění o lidech. Po chvilce se zastavila a s tasenými drápy začala hrabat v zemi, jako kdyby byla na lovu svišťů. Tady musí být náš úkryt s lidskými věcmi, sdělila nám a už se jí pod tlapami něco stříbrně zalesklo. (str. 9)

Přečtěte si další ukázky na stránkách nakladatelství.

 

Katja Brandisová

Katja Brandisová je německá novinářka a spisovatelka. Vystudovala amerikanistiku a germanistiku a pod různými pseudonymy jí vyšlo už více než 50 knih. Píše zejména fantasy literaturu pro mládež. Svůj první román vydala už během studia na univerzitě a dnes pracuje jako lektorka a autorka na volné noze. V roce 2019 vyšel na českém trhu první díl její úspěšné série Woodwalker.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Bookmedia.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám fantasy tipy (nejen) pro mládež? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZlatoruká
Staré království 5

Nix, Garth

Triton, 2019

zobrazit info o knizeSíla Ohně
Sedmiříší v troskách I

Chima, Cinda Williams

#BOOKLAB, 2019

zobrazit info o knizeWoodwalker – Caragova proměna

Brandisová, Katja

Bookmedia, 2019

Napsat komentář