Vojenské službě se nevyhne ani Právoplatný dědic Domu

sir čtvrtek kopie
Poté, co se Arturovi podařilo porazit Sychravou Středu, zadoufal, že by se konečně mohl vrátit domů. Jenže plány mu zhatí zjištění, že jeho místo už nahradil Pojídač duší, který ohrožuje jeho rodinu. K tomu všemu je Artur povolán do armády.

Román Sir Čtvrtek je v pořadí čtvrtým pokračováním sedmidílné fantasy série Klíče od Království světoznámého australského autora knih pro děti a mládež Gartha Nixe. Kniha navazuje na předchozí díly Pan Pondělí, Úděsné Úterý a Sychravá Středa, jež stejně jako Sir Čtvrtek vyšly v nakladatelství Triton. Nix je považován za jednoho z nejlepších autorů fantastických příběhů, mezi jeho nejzdařilejší kousky patří série Staré království (kterou tvoří knihy Sabriel, Lirael a Abhorsenka) a hexalogie Sedmá věž.

Mocná Architektka kdysi dávno stvořila vesmír a vše, co v něm existuje. Jenže nyní zmizela a její poslední Vůle byla roztříštěna na několik částí a ztracena v čase i v prostoru. Jedinou nadějí na nastolení klidu a obnovení pořádku je Arhur Penhaligon, Právoplatný dědic Domu, jenž musí části Vůle spojit dohromady. Jedině tak se mu podaří zachránit i svůj svět, svět smrtelníků, který dosud považoval za samozřejmost.

Sotva, co Artur získal Třetí Klíč a Třetí část architektčiny Vůle, už před ním stojí nová výzva. Je povolán do Úžasné architektčiny armády, kde má nastoupit stoletou vojenskou službu. Kromě toho se dozví, že se nemůže vrátit zpět do svého světa, jelikož ho v něm nahradil Pojídač duší, dvojník, jenž si zvolil jméno Obnažený chlapec a kterého vytvořil některý z Následujících dnů za účelem chlapce vydírat. Dáma První mu navíc sdělí, že někdo zavraždil bývalého pana Pondělí i dřívější Úděsné Úterý…

Pro díla Gartha Nixe je typické, že jsou plná nápaditých postav a ještě nápaditějších názvů. Heptalogie Klíče od Království je jednou z těch, kde autor s pestrobarevnými výrazy nešetřil. Nix dokáže svým stylem psaní zaujmout, a to i v případě, když popisuje vojenský výcvik. Přesto je právě část věnovaná Arturově pobytu v Úžasné architektčině armádě tou nejméně záživnou. Naopak velmi napínavé jsou kapitoly mapující počínání Arturovy kamarádky Lístky, jejímž úkolem je získat očarovaný předmět potřebný ke zničení Pojídače duší. Pro zpestření Nix věnuje i pár kapitol vedlejším postavám, které se v příběhu jen mihnou.

Hlavním hrdinou celé heptalogie je Artur Penhaligon, chlapec ze světa smrtelníků, jenž se stal Právoplatným dědicem Domu a jen on může v zemi obnovit ztracený pořádek. Artur je inteligentní a odvážný chlapec, který má však strach, že se stane kvůli častému používání Klíčů Starousedlíkem, a ztratí tak možnost vrátit se zpět ke své rodině.

Arturovým nepřítelem je krutý Sir Čtvrtek, jenž symbolizuje, stejně jako i ostatní Dny, jeden ze sedmi smrtelných hříchů. Kromě něj se setkáváme také s Nicníky, bytostmi, který vznikly z Nicoty, a nyní se chystají napadnout Velké Bludiště, jemuž Sir Čtvrtek vládne.

Přestože se Nix mnohdy až puntičkářsky věnoval popisům fungování armády, což může být trochu nezáživné, celkově je román Sir Čtvrtek poměrně povedeným pokračováním série. Pokud jste četli některý z předchozích dílů, neměli byste si ho každopádně nechat ujít. Avšak pokud je Sir Čtvrtek prvním dílem, s nímž se v rámci série Klíče od království setkáte, některé souvislosti bude bez seznámení s předchozími díly obtížné pochopit. Na závěr nutno dodat, že jedině Garth Nix dokáže postavit příběh na Ničem.

Ukázka z knihy

Artur si jí nevšímal a vyndal prstýnek z krabičky.

„Co to umí?“ zeptal se. „Mám si ho nasadit?“

„Ano, nasaďte si ho,“ odpověděl doktor Scamandros. „V podstatě vám sdělí, do jaké míry jste… ehm… poznamenaný kouzly. Samozřejmě ne úplně přesně a u smrtelníků je navíc měření nejisté. Řekl bych, že pokud na prstenu zezlátne víc než šest dílků, budete už nezvratně proměněný ve -“

„Můžeme pokračovat?“ Vyštěkne dáma První právě v okamžiku, kdy Scamandros vyřkl slovo „Starousedlíka.“

Artur si navlékl prstýnek a fascinovaně a s rostoucí hrůzou pozoroval, jak se stříbrné dílky krokodýla pomalu mění ve zlaté.

Jeden…dva…tři –

Pokud se už proměnil ve Starousedlíka, nikdy se už nebude moci vrátit domů. Potřeboval ale používat Klíče a Atlas v boji proti Následujícím dnům, a to znamenalo, že ho čeká ještě další zamoření kouzly.

Pokud ovšem nebylo pozdě.

Artur upřeně hleděl na prsten. Zlatá barva se rozlévala dál a dál. Zezlátl už čtvrtý dílek a postup se vůbec nezpomaloval. (str. 40)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSir Čtvrtek
Klíče od Království, kniha čtvrtá

Nix, Garth

Triton, 2011

Napsat komentář