Za nevinným činem se skrývá mnoho lstí

large (2)
Ještě než si Artur stačil zvyknout na to, že porazil Sira Čtvrtka a zajistil si tak Čtvrtý Klíč, přichází Lady Pátková s abdikací. Jenže získat Pátý Klíč nebude snadné, Artur totiž není jediný, kdo má o Klíč a o vládu nad Středním Domem zájem…

Kniha Lady Pátková je pátým dílem heptalogie Klíče od Království od populárního australského spisovatele Gartha Nixe. Stejně jako předchozí romány Pan Pondělí, Úděsné Úterý, Sychravá Středa a Sir Čtvrtek vyšla i Lady Pátkovánakladatelství Triton.

Garth Nix patří mezi nejoblíbenější autory fantasy příběhů, na svém kontě má taková díla, jako je série Staré království, kterou tvoří knihy Sabriel, Lirael a Abhorsenka, a hexalogie Sedmá věž.

Uplynulo už mnoho času od doby, kdy Architektka stvořila celý vesmír, včetně naší planety Země a Domu, jenž je epicentrem vesmíru. Jenže Architektka zmizela a Vůle, kterou po sobě zanechala, byla rozdělena a ztracena. Pořádek může obnovit pouze Artur Penhaligon, jenž byl vybrán jako Právoplatný dědic Architektky. Avšak k jeho dosažení vede velmi dlouhá a trnitá cesta, která tomuto dvanáctiletému chlapci zcela změní život.

Ještě se Arturovi ani nepodařilo vzpamatovat ze střetu se Sirem Čtvrtkem, už mu vládkyně Středního domu Lady Pátková poslala vzkaz, v němž stojí, že opustila své panství a vzdává se Pátého Klíče i Vůle. Leč kromě něj tentýž dopis dostala také Sobota i Pištec.

Ve stejnou chvíli zažívá obtížné časy i Arturova kamarádka Lístka. Sotva se jí podařilo zbavit se nebezpečné plísně, kterou jí nakazil Pojídač duší, zjistí, že se ocitla ve spárech Lady Pátkové. Ta má s dívkou vlastní plány…

Kdybychom srovnali Lady Pátkovou s předchozím, o trochu slabším Sirem Čtvrtkem, našli bychom hned několik zásadních rozdílů. Pátý díl heptalogie Klíče od Království je mnohem akčnější, dramatičtější a celkově má značně rychlejší spád. Přestože se stejně jako v Siru Čtvrtkovi nepravidelně střídají dvě dějové linie, Arturova a Lístčina, tentokrát se Nixovi podařilo vytvořit dva zajímavé, napínavé příběhy. Také postava Artura zde více projevuje svůj charakter a nepodléhá jen bezmyšlenkovité poslušnosti, jak to bylo mnohdy v dílu čtvrtém.

Pro celou sérii, jako ostatně i pro Gartha Nixe samotného, jsou typické originální a nápadité názvy, kterých je v knihách nepřeberné množství. Nix nám tak dokazuje, že jeho představivost nemá žádné meze, a i po spoustě velmi úspěšných románů má stále co nabídnout.

Hlavní hrdina, Artur Penhaligon, je den ode dne silnější a mocnější. S tím však souvisí jeho postupná přeměna z obyčejného smrtelníka na Starousedlíka, čehož se Artur velmi obává, jelikož se pak už nebude moci vrátit domů ke své rodině. Přestože je tomuto dobrosrdečnému chlapci pouhých dvanáct let, chová se mnohem dospěleji než jeho protivníci Dny.

Poté, co se Artur zbavil Sira Čtvrtka, musí nyní čelit velmi nebezpečné a zákeřné Lady Pátková, jež si ráda s druhými zahrává. I ona je, stejně jako předchozí Dny, symbolem jednoho ze sedmi smrtelných hříchů. Jenže Lady Pátková není jediná, která se chce Artura zbavit jednou pro vždy. Stejně mocným nepřítelem může být i Pištec, jenž je teď díky své armádě Nových Nicníků velmi silným soupeřem. V neposlední řadě jsou tu dále dva Následující dny, Sobota a Neděle, a ani jednoho z nich není radno podceňovat. Velmi důležitými jsou pro příběh i Arturovi odvážní přátelé Lístka, Suzy a Fred, bez kterých by se Právoplatný dědic Domu neobešel.

Román Lady Pátková je úctyhodným pokračováním fantasy heptalogie Klíče od Království, jemuž nechybí dostatek napětí, akce a ani nějaké to překvapení. Přestože kvality slavné série Staré Království pravděpodobně nepředčí, i tak se jedná o velmi propracovaný a zajímavý kousek, který by si každý fanoušek Nixových knih neměl nechat ujít.

Ukázka z knihy

Z kapsy své zástěry vytáhla malou, ale těžkou žlutohnědou obálku a napřáhla ruku k Arturovi. Ten po ní bezděčně sáhl. Právě v okamžiku, kdy se prsty dotkly obálky, vykřikla dáma První: „Ne! Neber tu…“

Její varování se zpozdilo o zlomeček vteřiny, protože Arturovy prsty už obálku držely a Emelíniny ji právě pustily. Jakmile Artur převzal ten těžký předmět, ucítil prudký nápor magické energie, jež vystřelila z balíčku. Obálka se rozprskla ve spršku drobounkých konfet a Artur na zlomek vteřiny spatřil, že drží malou kulatou destičku z nějakého velice lesklého stříbrného kovu.

Potom všechno kolem zmizelo a do tváře jej udeřil prudký závan mrazivého vzduchu. Cítil se naprosto dezorientovaný a náhle si s hrůzou uvědomil, že padá… O pár vteřin později skutečně tvrdě dopadl na zem. (str. 40)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLady Pátková
Klíče od Království, kniha pátá

Nix, Garth

Triton, 2011

Napsat komentář