Fantasy příběhy pro mládež i dospělé

Tipy_Milionkrat June_Ucednik_Nejodlehlejsi stanice
Je libo mysteriózní čtení pro dívky, další díl magického dobrodružství pro děti a mládež, nebo snad raději pokračování úspěšné městské fantasy pro dospělé? Z dnešních tipů si vybere každý fanoušek nadpřirozena!

Milionkrát June je mysteriózní romance od Emily Henryové, ve které nechybí záhady, napětí a zakázaná láska dětí dvou znepřátelených rodů. Děj je příjemně oddechový, a přesto ve vás zanechá hlubokou stopu.

Milionkrát June

Autorka: Emily Henryová

Počet stran: 392
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7544-603-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Milionkrát June vydalo nakladatelství CooBoo.

Celý život jí rodiče vtloukali do hlavy jediné pravidlo: drž se dál od rodiny Angertových. Ale když se June náhodou doslova srazí se Saulem Angertem, zajiskří to a její svět se propadne do chaosu. Kdo přesně je tenhle sarkastický a očividně nevinný týpek, který se po pěti letech zničehonic vrátil do jejich rodného města? A proč June, v hloubi duše věrná tradicím své rodiny, nikdy nepřemýšlela o tom, jak moc její otec Angertovy nenáviděl? Obě rodiny mají bohatou historii, ale o tom, co přesně způsobilo staleté spory, všichni svorně mlčí. Společně se Saulem rozkrývají tajemná kouzla a hrůznou kletbu, v jejíž moci oba rody žijí už celé generace.

 

Ukázka z knihy

Z okna svého pokoje sleduju, jak se duch třepotá. Švitoří a pohupuje se po potemnělé zahradě a v měsíčním svitu hází růžové odlesky. Přemýšlím, jestli má pohled upřený nahoru na oblohu plnou hvězd, nebo se dívá na náš statek a pozoruje nás. A možná že takoví duchové ani nemají oči. Třeba jen tak bloumají světem, aniž by cokoli viděli.
Můj pohled najednou upoutá to, co se děje na kraji paseky. Přejedu očima od ducha k větvím stromů, které se rozhrnují a kymácejí. Poznávám páreček uhihňaných druháků od nás ze střední. Prodrali se křovím a váhají, co dál. Není je moc dobře vidět, ale ženou se nahoru na kopec, kde stojí náš dům.
Růžový přízrak minou pohledem a místo toho se zaměří na třešeň, která se rozpíná na naší zahradě. Je to strom starý jako město samo. Zasadil ho můj praprapraprapradědeček Jack, celým jménem Jonathan Alroy O’Donnell, když se rozhodl, že se tu usadí. Stejně jako tátovi mu všechno pod rukama jen rostlo. Že nakonec zakotvil právě tady ve Five Fingers, bylo ale hlavně kvůli tomu, jak chutnaly třešně vypěstované tady na kopci. Jsou jako nebe na zemi, říkával táta, jako svět v době, když ještě všude panoval naprostý klid. (str. 7)

Stáhněte si celou ukázku.

————————————————

Čtvrtý díl Učedníka, populární fantasy série pro děti a mládež od Tarana Matharua, je vlastně prequelem, který své čtenáře zavede do dětství sirotka Arktura i jeho vrstevníků. Zjevení démona sice dává tušit, jak celý příběh dopadne, má ovšem spád a nabízí zajímavé souvislosti.

Učedník

Zjevení démona
Autor: Taran Matharu

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-828-7
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Učedník – Zjevení démona vydalo nakladatelství Alpress v edici Klokan.

Jen pár vyvolených má moc vzývat démony. Život sirotka Arktura se změní v okamžiku, kdy najde prapodivný svitek, po jehož přečtení zjistí, že má schopnost vyvolávat démony, která přísluší pouze šlechticům. Se svým démonem Sacharisou je poslán do Vokanské akademie, aby se své umění naučil ovládat. Ale než se stihne s někým spřátelit, musí se vydat na nebezpečnou misi na území Orků… nebo se stát svědkem zničení Hominia.

 

Ukázka z knihy

Arktur se vtiskl hlouběji do stínu pokrývajícího část stáje, aby tam vyčkal nejhlubší noci. Povyk z vedlejší hospody ztichl v nepříliš hlasité mumlání, ale zatím by nebylo bezpečné vycházet ven.
Jestli půjde všechno tak, jak měl v plánu, jeho pán brzy udeří do zvonu, aby ohlásil půlnoc a dal svým zákazníkům na vědomí, že se mají vydat na opileckou pouť k domovům; těm šťastnějším stačilo jen vyškrábat se do pokojů v patře nad lokálem. Teprve potom může Arktur udělat, co zamýšlí.
Na tomto plánu pracuje už deset let – téměř dvě třetiny svého mladého života. Unikne všemu tomu bití, nekonečným hodinám dřiny a nuznému jídlu, které je jeho jedinou odměnou.
U sirotka jako Arktur se hodnota člověka posuzovala spíš podle množství odvedené práce než podle jeho povahy. Vůl funící ve stání vedle něho byl krmený lépe než on, protože pán za něho koneckonců zaplatil několikrát víc než za Arktura, když si ho bral z místního sirotčince. Sirotek měl menší cenu než tažné zvíře. (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Taran Matharu

Taran Matharu pochází z Londýna, narodil se v roce 1990, po otci je napůl Brazilec a po matce napůl Ind. Obě rodičovské země navštívil a mluví plynně portugalsky. Už jako malý se zamiloval do knížek a literárních příběhů. Sám tvrdí, že začal psát jako devítiletý. Po absolvování obchodní akademie se na pracovní stáži v divizi Penguin Random House detailně seznámil s moderní nakladatelskou praxí. Brzy po této zkušenosti se pustil do titulu Učedník a zaznamenal úspěch. Vyšla i pokračování Učedník a pyramida Orků a Učedník a válečný mág.

Informace byly čerpány z knihy Učedník a pyramida Orků.

————————————————

Oblíbená městská fantasy série Bena Aaronovitche se dočkala již sedmého dílu. V Nejodlehlejší stanici musí policista Peter Grant odhalit tajemství záhadných duchů, kteří mezi obyvateli Londýna šíří paniku a zmatek. Pomohou mu sestřenka Abigail, pes Toby a inspektor Nightingale.

Nejodlehlejší stanice

Autor: Ben Aaronovitch
Přeložil: Milan Žáček

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2611-2
Doporučená cena: 179 Kč

Knihu Nejodlehlejší stanice vydalo nakladatelství Argo v edici Fantastika.

Na lince Metropolitan se začínají dít divné věci. Vyděšení cestující volají na tísňovou linku, že byli v tlačenici napadeni zvláštně oděnými lidmi, kteří se jim pokoušeli předat naléhavý vzkaz… Oběti útoků však při dalším dotazování nejsou schopny policii vysvětlit, o co přesně šlo, a během chvíle se jim střet vykouří z hlavy. Seržant Jaget Kumar, příslušník dopravní policie známý ze Šepotu v podzemí, se promptně obrací na Petera Granta, protože případy vykazují neklamné znaky působení nadpřirozených sil. Zjistit, co jsou oni duchové zač a proč zasévají takový zmatek mezi nevinné Londýňany, se Peterovi pokusí jeho mladičká a magicky nadaná sestřenice Abigail, věrný pes Toby a samozřejmě inspektor Nightingale coby klidná síla v pozadí. Vyšetřování se z metra záhy přenese na zdánlivě idylická londýnská předměstí, která se opět ukážou být semeništěm podivností, nad nimiž zůstává rozum stát a při nichž tuhne krev v žilách.

 

Ukázka z knihy

Jaget řekl, že se v televizi díval na dokument, jak se lidé učí stopovat zvířata.
„Ne běloši, chápeš. Ale lidi, co vyrostli v buši.“
V tomhle případě šlo o lidi jihoafrického národa !Xun, jenže Jaget neuměl na začátku slova správně mlasknout, dokud jsem ho to nenaučil. Sám to umím jenom díky svým dávným romantickým snům o emigraci do Jižní Afriky a komusi, kdo mi to tehdy předvedl. Jelikož jsem tohle mlaskání už deset let necvičil, nejspíš jsme ho oba prováděli špatně. Spolucestující nám věnovali několik rozpačitých pohledů – pravděpodobně proto, že jsme oba byli v plné uniformě.
Je pravda, že seržant Jaget Kumar se v uniformě promenáduje neustále, aby líp odrazoval teroristy, kapsáře a lidi, kteří si moc nahlas pouští hudbu. Ale já se bez svojí taktické vesty klidně obejdu. Zvlášť ve vagonu metra za ranní špičky koncem července, kdy prodeje balené vody dosahují vrcholu. Soupravy typu S8 mají mít klimatizaci, ale že byste to poznali, to se říct nedá. (str. 9)

 

Ben Aaronovitch

Ben Aaronovitch (* 1964) jako dospělý rychle zjistil, že má talent pouze pro psaní a vcelku rychle se prosadil jako televizní scenárista. Pracoval pro proslulý anglický seriál Doctor Who či pro levnou space operu Jupiter Moon a posléze se pustil i do knižních dobrodružství proslulého Pána času. V 90. letech tak publikoval romány z řady Doctor WhoRemembrance of the Daleks (1990), Transit (1992), The Also People (1995) a So Vile a Sin (1997, ve spolupráci s Kate Ormanovou). Ve druhé polovině 90. let se jeho literární kariéra dostala do slepé uličky, která ho dovedla k zaměstnání v síti knihkupectví Waterstones, což se ovšem ukázalo jako ideální šance začít psát vlastní příběhy. Vznikla tak úspěšná série městských fantasy s policejním konstáblem Peterem Grantem, započatá románem Rivers of London (2011, česky Řeky Londýna) a pokračující díly Měsíc nad SohoŠepot podzemíProkleté domovy Záludné léto, Strom viselců a Nejodlehlejší stanice. Vznikly taktéž komiksy Řeky Londýna – Čarojízda a Řeky Londýna – Noční kouzelnice.

Informace o autorovi byly čerpány z tiskové zprávy nakladatelství Argo.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete zajímavé knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše fantasy tipy pro mládež i dospělé? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMilionkrát June

Henryová, Emily

CooBoo, 2018

zobrazit info o knizeUčedník
Zjevení démona

Matharu, Taran

Alpress, 2018

zobrazit info o knizeNejodlehlejší stanice

Aaronovitch, Ben

Argo, 2018

Napsat komentář