Zdrojem všeho je evoluce

Evoluce vseho
Matt Ridley se ve své nové knize Evoluce všeho staví proti představě, že svět je naplánovaný a řízený shora. Podle něj je naopak prostoupen neřízenou evolucí, zdrojem všeho podstatného nejen v přírodě.

Svou nejnovější knihou Evoluce všeho podnikl přední britský popularizátor vědy Matt Ridley frontální útok na všeobecně rozšířenou představu, že svět je celý naplánovaný a že všechno musí být řízeno shora. Svět, jak podrobně dokládá Ridley, je naopak prostoupen nikým neplánovanou a neřízenou evolucí, která je zdrojem a motorem všeho důležitého nejen v přírodě, ale i ve společnosti; nové věci vznikají spontánně, v drobných a postupných přírůstcích, zákonitě a metodou pokusu a omylu – všechno jsou to různé verze biologického principu přirozeného výběru, ať jde o jazyk, trhy, vynálezy, morálku, náboženství nebo internet. Většina lidského světa tedy není výsledkem lidského ani jiného plánu, ale produktem lidského konání. Ridley myšlenku primární role evoluce podepírá erudovaně zpracovanými doklady z vědy, technologie, ekonomiky, historie, vývojové psychologie, politiky i filozofie. Evoluce je síla, která formuje naši kulturu, naše technologie, naše mysli a nyní formuje i naši budoucnost. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

 

Evoluce všeho

Jak malé změny přetvářejí svět
Autor: Matt Ridley
Přeložil: Petr Holčák

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 170×238 mm
ISBN: 978-80-257-2516-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Evoluce všeho vydalo nakladatelství Dokořán v edici ZIP.

 

Ukázka z knihy

Komik Emo Philips jednou zavtipkoval, že za nejúchvatnější orgán svého těla považoval mozek – dokud si neuvědomil, který orgán mu to říká. Jeho bonmot vrhá světlo na absurditu pojmů vlastní já, mysl, vůle, ego nebo duše. To vše jsou do té míry, v níž jde o skutečně existující jevy, pouhé projevy těla, nikoli něco, co je od něj oddělené. My všichni ale mluvíme tak, jako by nějaké vlastní já fyzicky existovalo, jako jakýsi duch ve stroji, nebo, metaforou filozofa Galena Strawsona, jako by ve schránce našeho těla přebývala perla vůle. Představa, podle níž se někde hluboko v naší šedé hmotě uvnitř lebky skrývá jedinečný kousek vlastního já, je nepochybně jen působivá iluze. Jakmile navíc uznáme, že já je součástí našeho těla, je zřejmé, že já naše tělo neřídí o nic víc, než pára řídí konvici. Já je důsledkem myšlení, nikoli jeho příčinou. Myslet si něco jiného znamená předpokládat zázračnou inkarnaci nehmotného ducha. (str. 121)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Matt Ridley

Sir Matthew White Ridley (* 1958) vystudoval zoologii a působí jako vědec, popularizátor vědy, organizátor vědeckých aktivit a vědecký publicista, zejména v prestižním britském týdeníku The Economist. Mimoto byl vrcholovým manažerem několika komerčních i neziskových organizací. Česky vyšly jeho knihy Červená královna: sexualita a vývoj lidské přirozenosti (1999), Původ ctnosti: o evolučních základech a zákonitostech nesobeckého jednání člověka (2000), Genom: životopis lidského druhu v třiadvaceti kapitolách (2001) a Racionální optimista (2013).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.

 

Edice ZIP

Podobně jako Aliter přináší tato ediční řada originální pohledy na současná témata, proniká však hlouběji k jejich podstatě a nabízí podrobnější vhled do dané problematiky. Knihy této řady se vyznačují propracovanou a dynamickou grafickou úpravou s množstvím ilustrací, fotografií a grafů. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo, formát 158 x 230 mm, vázané s přebalem. Vyšly zde např. knihy Matematický vesmírPeriodické příběhyKomu patří budoucnost? nebo Kniha o fyzice aj.

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEvoluce všeho
Jak malé změny přetvářejí svět

Ridley, Matt

Dokořán, 2018

Napsat komentář