Matematika a podstata vesmíru

matematicky_vesmir
Milovníci matematiky, zbystřete! Max Tegmark, americký kosmolog a uznávaný profesor fyziky, svým čtenářům představuje realitu, která je poskládaná z čísel. Tato fakta mají podklad v nejnovějších výsledcích pokročilých průzkumů. Obohaťte své znalosti s knihou Matematický vesmír.

Již po staletí nejde největším světovým vědcům na rozum, že se celý svět, nesmírně spletitý a chaotický, dá s neuvěřitelnou přesností popsat pomocí lidského výtvoru, který je navíc poměrně jednoduchý a strohý. Tímto výtvorem je matematika a svůj údiv nad její účinností vyjadřovali i Galileo a Einstein. Mladý švédskoamerický kosmolog Max Tegmark, profesor fyziky na MIT a vášnivý milovník matematiky, však jde ještě o krok dál a tvrdí, že místo „vesmír je popisován matematikou“, lze říci „svět je matematika“. Aby svoje tvrzení doložil, zkoumá nejnovější výsledky pokročilých výzkumů mikrokosmu i makrokosmu, kvantovou teorii i astrofyziku. Pečlivě při tom odlišuje všeobecně přijímané výsledky fyzikálního mainstreamu, trochu odvážnější teorie a vyloženě spekulativní fantazie. Kniha si brzy po vydání zaslouženě získala pozornost řady vědců a vyvolala mnoho diskusí.

Matematický vesmír

Moje pátrání po nejhlubší podstatě reality

Autor: Max Tegmark
Přeložil: Jiří Podolský

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-257-1936-7
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Matematický vesmír vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci nakladatelstvím Argo.

 

Ukázka z knihy

KOSMICKÉ OTÁZKY

Zvedá ruku a já naznačuji, že je úplně v pořádku, když mi položí otázku. „Pokračuje prostor donekonečna?“ táže se.

Čelist mi poklesla. Páni. Zrovna jsem dokončil svou krátkou přednášku o astronomii v dětském koutku, což byl můj odpolední program pro děti ve Winchesteru. Tahle strašně roztomilá skupinka předškoláků sedí na zemi, kouká na mne všetečnýma očima a čeká, co řeknu. A ten pětiletý klučina mi zrovna položil otázku, na kterou nedokážu odpovědět! Vážně, na tenhle dotaz nezná odpověď nikdo na celé planetě. A přitom nejde o nějakou absurdní metafyzickou záležitost, ale o vážnou vědeckou otázku. Různé teorie, o nichž vám záhy povím, na ni dávají různé odpovědi, a díky stále probíhajícím experimentům se o ní dozvídáme pořád víc. Opravdu si myslím, že to je zcela zásadní otázka týkající se podstaty fyzikální reality. Jak uvidíme v páté kapitole, tato otázka nás zavede dokonce do dvou různých typů paralelních světů.

V důsledku pravidelného sledování zpráv o světových událostech se postupem let stávám čím dál pesimističtějším, ale během několika málo sekund dokázal ten předškolák nesmírně povzbudit mou víru v tvůrčí schopnosti lidstva. Jestliže pětileté dítě umí zformulovat tak hlubokou myšlenku, co asi dokážeme my všichni dospělí, dostaneme-li vhodnou příležitost! Onen chlapec mi znovu připomněl nesmírný význam správně vedené výuky. My všichni se rodíme s vrozenou zvídavostí, ale v určité chvíli ji v nás škola obvykle potlačí. Mám intenzivní pocit, že mou hlavní zodpovědností učitele není poskytovat fakta, ale znovu rozdmýchat ztracené nadšení klást otázky. (str. 20)

Začtěte se také do dalších otázek a jejich odpovědí.

 

O autorovi

Max Tegmark (* 1967) je přední americký kosmolog. Narodil se a vystudoval ve Švédsku, doktorát získal na Kalifornské univerzitě v Berkeley, v současnosti je profesorem fyziky na MIT. Je autorem či spoluautorem více než dvou set hojně citovaných odborných článků. Vystupoval v řadě dokumentárních filmů o vědě a jeho práce na Sloan Digital Sky Survey (SDSS) týkající se shlukování galaxií sdílela první cenu časopisu Science“Průlom roku 2003″. Vydal řadu populárně naučných článků v časopisech jako Scientific Americana New Scientist. Kromě kosmologie se zajímá i o výzkum umělé inteligence, v současnosti dokončuje knihu o tomto tématu.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán


dokoranNakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně˜-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMatematický vesmír
Moje pátrání po nejhlubší podstatě reality

Tegmark, Max

Argo, 2016

Napsat komentář