Spletitý život zasloužilé uměkyně

chramostova_vl
Vlasta Chramostová je jednou z našich nejvýznamnějších hereček. Během komunistického režimu vzbuzovala nevoli, neboť své názory hlásala zpříma a otevřeně a stala se tak  poněkud kontroverzní disidentkou. Za svou činnost byla mnohokrát oceňována, a proto si zaslouží i vaši pozornost!

Prožila jsem tři životy. První byl herecký, druhý disidentský a třetí byl životem návratů. Herecký trval od 15 do 44, disidentský dalších 20 roků. Teď žiji návraty.

Vlasta Chramostová

V roce 1999 se stalo vydání memoárů herečky Vlasty Chramostové (* 17. 11. 1926) událostí. A to nejen literární, ale i společenskou. Jen málokdo z umělecky exponovaných osobností poválečného období dokázal o své minulosti promluvit s takovou mírou otevřenosti, sebekritičnosti a pravdivosti jako ona a zároveň s takovou mírou nadhledu a tolerance k jiným. Její cesta od prominentky k disidentce, vylíčená tak trochu na přeskáčku, o to však dramatičtěji, pokračovala pak neméně hekticky i po listopadu 1989, tentokrát už především na prknech Národního divadla. A této éře jejího života je věnován druhý svazek jejích vzpomínek. Se stejným účinkem osobitého slohu zachycuje sílu vůle umělkyně vracející se v pozdním věku k milovanému povolání a zmáhající nové výzvy, které před ni její „třetí život“ postavil.
Osudy Vlasty Chramostové ve dvou svazcích vydalo nakladatelství Academia.

 

Byl to můj osud – Na přeskáčku I.

Autorka: Vlasta Chramostová

 

Počet stran: 492

Vazba: vázaná
Formát: 138×202 mm
ISBN: 978-80-200-2816-7
Doporučená cena: 495 Kč

 

Přečtěte si více o knize Byl to můj osud. Na přeskáčku I. a nevynechejte ani ukázku.

Byl to můj osud – Na přeskáčku II.

Autorka: Vlasta Chramostová

 

Počet stran: 364

Vazba: vázaná
Formát: 137×206 mm
ISBN: 978-80-200-2817-4
Doporučená cena: 395 Kč

 

Knihu Byl to můj osud. Na přeskáčku II. vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Je mi devadesát a pořád se po mně něco chce. Příští týden přijedou z televize, chtějí vzpomínku na Ivana Kyncla. Někdy po listopadu 1989 zvonek u dveří. Pak smích, radost, objetí. Ivan Kyncl!…
…Ivan odjel po drastickém zásahu StB proti divadelnímu představení Boženy (Dávno, dávno již tomu). Na schodech před naším bytem byl tehdy nával a zmatek. Přátelé diváci i uniformovaní příslušníci mluvili jeden přes druhého. Všichni byli legitimováni. Standa chtěl varovat další příchozí, ale nikdo nesměl odejít z domu. Žádali jsme vysvětlení. Příslušníci Veřejné bezpečnosti přivolali vysílačkou civilisty z StB, ale vysvětlení se nám nedostalo. „Naposledy vás vyzýváme, abyste se rozešli!“ Několik vteřin ticho. Do něho cvakl zřetelně Ivanův fotoaparát. Vrhli se na něho, cloumali s ním a vyhrožovali. Chtěli aparát i film. Zachovaly se dva jakési symbolické snímky. Naše neidentifikovatelné, rozmazané stíny někde na schodech se secesním zábradlím. Vyšly v té knížce After the Spring Came Winter. Ve zmatku a žďuchání se prodral do naší předsíně inženýr Battěk. Jeho i Ivana pak odvezli mnoho kilometrů za Prahu, kamsi k Dolnímu Bousovu u Jičína. Každého zvlášť vysadili v lese do mrazu a sněhu lednové noci. Ať prý přemýšlejí o umění a moci.
chramostova



Nevynechejte ani pokračování ukázky .

Vlasta Chramostová

vlasta_chramNarodila se 17. 11. 1926. Po studiu brněnské konzervatoře hrála ve filmech i v televizi, spolupracovala s rozhlasem a dabingem. Je řazena mezi nejvýznamnější české herečky a je známá rovněž jako publicistka. Bohužel po podepsání Charty 77 jí byly odepřeny veškeré možnosti účinkovat na veřejnosti, proto hrála alespoň v doma, pro přátele(až do roku 1980) Její divadelní dráhu můžeme sledovat např. V Národním divadle v Brně, pražském Divadle na Vinohradech ( v rolích Marie Stuartovny, Roxany, či Anny Kareniny…), od roku 1991 se stala členkou Národního divadla v Praze. Vynikající výkony podávala např. ve filmech Spalovač mrtvol, Kuře melancholik, Bílá paní, Je třeba zabít Sekala nebo nejnovější part Odcházení. Dvakrát byla nominována na Českého lva. V roce 1965 získala titul zasloužilé umělkyně a v roce 1998 jí byl udělen Václavem Havlem Řád T. G. Masaryka III. třídy, za zásluhy o demokracii a lidská práva.

Zdrojem informací o herečce je Česko-Slovenská filmová databáze, foto: obálka knihy


Nakladatelství Academia v současné době zaujímá svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky a jazykové učebnice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeByl to můj osud
Na přeskáčku II.

Chramostová, Vlasta

Academia, 2018

zobrazit info o knizeByl to můj osud
Na přeskáčku I.

Chramostová, Vlasta

Academia, 2018

Napsat komentář