Cestopisy prostorem i časem

globus
Cestopisy nejčastěji čteme proto, aby nám představily a barevně popsaly daleké země. Země, do kterých se buďto sami chystáme, nebo o kterých víme, že je nikdy nenavštívíme. Co kdyby nám ale cestopisy umožnily cestovat nejen prostorem, ale také časem?

Kniha Noví lidé grónsko-dánského objevitele Knuda Rasmussena popisuje mýty, pověsti a zvyky mnoha inuitských kmenů, které on sám navštívil. Kniha nás však nevezme pouze na dalekou cestu do Grónska, vydáme se díky ní také na cestu časem. Knud Ramussen totiž své putování podnikl na samém začátku 20. století!

Noví lidé

Autor: Knud Rasmussen
Přeložil: Zdeněk Lyčka

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-257-2433-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Noví lidé vydalo nakladatelství Argo.

Grónsko-dánský polárník a spisovatel Knud Rasmussen získal většinu materiálu ke své prvotině Noví lidé na Dánské literární expedici do Grónska v letech 1902–1904 z Upernaviku přes Melvillovu zátoku k mysu York v severozápadním Grónsku. Kniha vyšla v roce 1905 s ilustracemi Haralda Moltkeho. Kromě cenných etnografických postřehů se Rasmussenovi podařilo zapsat a přeložit do dánštiny mýty a pověsti izolovaných polárních Inuitů, civilizací nedotčených nových lidí, kteří v dnešní době tvoří pouze necelá dvě procenta grónské populace. Kniha nemá jednotnou formu, ale je velmi sugestivní. Je to cestopis, který obsahuje také záznamy pověstí, deníkové zápisky, obecné úvahy o životě Inuitů a jejich příběhy, různé literární postřehy a podrobné vysvětlení životního názoru Inuitů.

O autorovi

Knud Johan Victor Rasmussen (1879–1933) byl grónsko-dánský objevitel, etnolog, polárník a spisovatel. Podnikl ve své době nejdelší cestu na sáních tažených psím spřežením napříč americkou Arktidou. Během své výpravy sepsal vědecké studie téměř každého kmene, který v dané oblasti v té době žil.

Zdroj: britanicca.com

————————————————

I další dvě knihy nás zvou na putování historií. Obě však již cíleně, neboť byly napsány dnes. Kniha Jiřího Padevěta Za dráty ze série Průvodce je naprosto unikátní. Své čtenáře totiž provádí po místech, kde nacisté během okupace našich zemí zřídili koncentrační tábory, na místa Čech a Moravy, která byla svědky události, na něž bychom neměli zapomenout.

Za dráty

Autor: Jiří Padevět

Počet stran: 472
Vazba: brožovaná
Formát: 175×255 mm
ISBN: 978-80-200-2807-5
Doporučená cena: 550 Kč

Knihu Za dráty vydalo nakladatelství Academia.

Autor postupuje svojí tradiční metodou místopisného průvodce a přibližuje čtenáři místa v dnešní České republice, na kterých zřídila nacistická okupační moc nebo protektorátní úřady tábory za účelem koncentrace a izolace politických odpůrců, Židů, Romů či pracovních sil. V průvodci najdete pobočky velkých nacistických táborů, jako byly Auschwitz, Flossenbürg nebo Gross-Rosen, tábory zřizované bezprostředně po záboru pohraničí a určené především k internaci politických odpůrců z řad českých Němců, tábory určené k internaci Romů, pracovně-výchovné tábory určené pro občany protektorátu nebo poměrně neznámé tábory pro maďarské Židy, vznikající v roce 1944 především na jižní Moravě. V knize je u řady táborů uveden seznam zemřelých či zavražděných vězňů a dostupné údaje o velitelích nebo dozorcích táborů. Kniha je doplněna řadou dosud nepublikovaných fotografií.

Ukázka z knihy

ukazka

Prohlédněte si také několik dalších ukázkových stran z této knihy.

O autorovi

Jiří Padevět se narodil v roce 1966 v Praze, kde žije dosud. Po studiu geodézie, práci zeměměřiče a pedagoga pracoval jako knihkupec. Od roku 2006 je ředitelem Nakladatelství Academia. Mezi jeho zájmy patří především historie českých nakladatelů a knihkupců, druhý odboj, obrněná technika nacistického Německa, historie Šoa a pražský místopis. Je autorem knihy Cesty s Karlem Hynkem Máchou, Průvodce protektorátní Prahou, za kterou obdržel cenu Magnesia litera kniha roku, Magnesia litera za literaturu faktu a Slovník roku. V edici Průvodce ještě vydal knihu Odbojová skupina bratří Mašínů. Je nositelem pamětní medaile Operace Anthropoid.

Zdroj: kosmas.cz

————————————————

Poslední průvodce, kterého si dnes představíme, nás skrze unikátní fotografie svého autora Ivana Klichy zve na Výlety za balvany a viklany českých zemí. I tato kniha však vyzývá k pouti časem. Nejsou to přeci právě kameny, které v sobě ukrývají dlouhá tisíciletí lidské historie?

Výlety za balvany a viklany

Autor: Ivan Klich

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-271-0700-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Výlety za balvany a viklany vydalo nakladatelství Grada.

Nechte se zlákat k výletům po 57 balvanech a viklanech na území Čech. Každá z kapitol vás krátce uvede do historie vzniku daného kamenného objektu i jeho symboliky. U všech naleznete (kromě fotografií) i nezbytnou informaci o tom, jak se k místu dostat, včetně GPS souřadnice a mapky. K orientaci v textu vám pomohou následující ikonky:
VIKLAN / BALVAN / SKÁLA
PŘÍSTUP
HLAVNÍ PŘÍSTUPOVÉ MÍSTO
Zbývá už jen obout boty, vzít fotoaparát a vyrazit!

Autor o sobě:

Mé jméno je Ivan Klich. Pocházím z jižních Čech, avšak již druhé desetiletí přebývám v Praze. Jsem absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze. Povoláním jsem obchodním manažerem. Zanícen jsem však pro fotografii.

Z předcházejícího vyplývá, že nejsem fotografem profesionálem, mnozí z mého okolí tvrdí, že jsem profesionálním amatérem. Fotografii se věnuji již od studentských let – tehdy však byli mým objektem především spolužáci, v následujících obdobích rodinného soužití se jim zase v absolutní většině stávaly děti. Opravdu jsem se začal fotografií zabývat až od roku 2013. Soustředím se především na fotografování krajiny a architektury. Zaměření na krajinu vyplynulo z mé lásky k přírodě, ve které trávím mnohdy nepřetržitě až tři dny a našlapu při tom až desítky kilometrů.

Fotografování architektury mě láká především z titulu obdivu k uměním našich předků-stavitelů. Ve svých fotografiích se snažím zaměřit na hlavní „stavební prvky“ fotografie – kompozice, expozice, světlo a v neposlední řadě „umění dívat se“. Tyto elementy jsou základním předpokladem vskutku dobré, působivé a emocionální fotografie. Značně však může k úspěchu přispět i kvalitní fotografická technika, kterou nepodceňuji a osobně v ní dávám přednost značce Nikon.

Zdroj: ivanklich.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNoví lidé

Rasmussen, Knud

Argo, 2018

zobrazit info o knizeZa dráty
Tábory v období 1938 - 1945 na území dnešní České republiky

Padevět, Jiří

Academia, 2018

zobrazit info o knizeVýlety za balvany a viklany

Klich, Ivan

Grada, 2018

Napsat komentář