Otto Wichterle a jeho vzpomínání

Vzpominky
Otto Wichterle se zapsal do nejen českých dějin jako významný chemik, ale též jako velký občan Československé republiky. Jeho vzpomínky představují neustálý boj, který musel svádět se střídajícími se totalitami, které zažil během svého života.

Vlastní životopis Otto Wichterla je věcně a střízlivě zachycená historie českého chemika, světově známého vynálezce silonu a měkkých kontaktních čoček. Vypráví o neobyčejně pestrém životě vědce, který zažil první republiku, za války pracoval v baťovských chemických laboratořích ve Zlíně, po roce 1945 vyučoval na vysoké škole, zakládal Ústav makromolekulární chemie nebo byl členem Akademie věd. Současně je to napínavá historie člověka, který díky svým patentům přinesl československému státu obrovské peníze, ale kterého právě tento komunistický stát po podpisu dokumentu Dva tisíce slov vyhodil ze školy, z ÚMCH a v Akademii v rámci normalizace hrubě perzekvoval. Je to příběh člověka, který však po celý život zůstal věrný vědě a její antiideologické podstatě.

Ukázka z knihy

K tomu, že jsem byl po čtyřměsíčním věznění spolu s ing. Z. Pitrou propuštěn, přispěl i vývoj na frontě, kde Němci utrpěli těžkou porážku u Stalingradu. Kromě toho k jejich částečnému zkrotnutí přispěly i stále drtivější nálety spojenců. Na podzim roku 1944 to už byly každodenní přelety amerických bombardérů z Itálie přes Maďarsko na polskou průmyslovou pánev, při kterých se už po ránu vyhlašoval poplach a evakuovala se celá továrna do okolních lesů, takže ani při velkém náletu na Zlín v listopadu nebyly větší ztráty na životech. (str. 69)

Díky pokračování ukázky si můžete přečíst více z kapitoly pojednávající o konci války ve Zlíně.

O edici

Ediční řada Paměť nabízí memoárově laděné texty nejen významných českých vědců, ale i dalších zajímavých osobností, jejichž osudy dobře charakterizují pohnutou dobu 20. století. V edici vycházejí i životopisné monografie a edice korespondence. Partnerem edice Paměť je Galerie Kodl.

zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize

Vzpomínky

Autor: Otto Wichterle

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-200-1495-0
Doporučená cena: 195 Kč

 

Knihu Vzpomínky vydalo nakladatelství Academia.

O autorovi

Otto Wichterle (1913–1998) byl celosvětově známý vědec a vynálezce a zakladatel makromolekulární organické chemie. Vynazel např. měkké kontaktní čočky a též objevil umělé polyamidové vlákno neboli silon.


Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVzpomínky

Wichterle, Otto

Academia, 2017

Napsat komentář