Odborně o literatuře

Tipy_Soud nikdy nespi_Zatemneno
Dnešní dva odborné tipy se zabývají málo probádanými či nově objevenými souvislostmi ze světa české, respektive česko-německé literatury. Poznejte hlouběji dílo Franze Kafky a zjistěte něco nového o období protektorátu.

Myslíte si, že dobře znáte jak spisovatele Franze Kafku, tak i jeho dílo? Nová kniha Soud nikdy nespí vás přesvědčí, že jsou tu stále ještě nějaké neznámé spojitosti, které vás určitě zaujmou.

Soud nikdy nespí

Stísněná tvořivost Mitteleuropy Franze Kafky
Autor: Jan Kosek

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7363-890-0
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Soud nikdy nespí vydalo nakladatelství Dokořán v edici Bod.

Dílo Franze Kafky nás dodnes fascinuje, mimo jiné tím, jak úspěšně se vzpírá jednoznačným interpretacím. V této knize Jan Kosek poukazuje na některé méně známé souvislosti spisovatelova života a díla, které vznikalo v rámci velice složitého společenského, politického a intelektuálního kontextu tehdejší Mitteleuropy. Češi a Němci se shodli na máločem, politováníhodnou výjimkou byl odpor k Židům. Český antisemitismus měl na Kafkovo myšlení značný vliv, neméně důležité však bylo přátelství s českými autory, např. s Ladislavem Klímou nebo s Michalem Marešem; pozoruhodné jsou také paralely mezi Josefem K. a Josefem Švejkem. Kafkovy texty, jimž rozhodně nechybí smysl pro groteskní humor, svědčí jak o pocitech příslušníka menšiny, tak o střetu složité povahy s (židovskými) tradicemi a s byrokratickým systémem modernity.

 

Ukázka z knihy

Poprvé jsem se s Kafkovými knihami setkal, když mi bylo patnáct. Rodiče se sestrou odjeli na víkend, a já, místo abych vyrazil za zábavou, jsem se uvelebil v tatínkově křesle a pustil se do Kafkových románů, které jsem přečetl na jeden zátah. „Proč se ty postavy chovají tak podivně, proč ten Josef K. něco nepodnikne?“ kroutil jsem nevěřícně hlavou a jako očarovaný jsem četl dál. O autorovi jsem tehdy nevěděl téměř nic. Souvislost mezi spisovatelovým životem a dílem mi naprosto unikala. Aniž bych si to uvědomoval, dosáhl jsem „kunderovské“ mety, která se mi od té doby už jen vzdalovala: „pracoval“ jsem pouze s textem.  (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku a náš článek o knize.

 

Jan Kosek

Jan Kosek působí jako vysokoškolský učitel sociální psychologie a sociologie práva. Kromě tvorby odborných a esejistických textů píše také divadelní hry (Kancelář snůPolicejní prezident ad.), básně, pohádky a písňové texty. Vydal knihy Sociální psychologie pro právníkyVěda je to určitě, ale o čem? a Člověk je (ne)tvor společenský a básnickou sbírku Skeptikova dovolená. Nakladatelství Dokořán vydalo knihy Jak (ne)být sám (se) sebou. Problém autenticity a Právo (n)a předsudek. Jak Kosek se zabývá především problematikou kulturních stereotypů a předsudků a jejich dopadem na psychiku hodnotově neukotveného současného člověka.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.

 

Řada BOD

Řada přináší odbornou literaturu se zaměřením zejména na akademické publikum a poučené zájemce. Vyšly zde např. knihy Druhá revoluceBaskové v ofsajduIzolovaný ostrovPerestrojka, pobaltské republiky a Československo 1988–1991Regionální řád a mocnosti Blízkého východuHomo adaptabilis aj.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.

 

Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

————————————————

Období protektorátu Čechy a Morava dosud nebylo podrobně prozkoumáno a platí to i v oblasti tehdejší literatury. Nová monografie Zatemněno je proto velkým přínosem.

Zatemněno

Česká literatura a kultura
Autorka: Lucie Antošíková a kol.

Počet stran: 422
Vazba: brožovaná
Formát: 155×231 mm
ISBN: 978-80-200-2802-0
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Zatemněno vydalo nakladatelství Academia.

Navzdory rostoucímu zájmu badatelů humanitních oborů představuje období protektorátu Čechy a Morava doposud nepříliš probádanou oblast českých dějin. Monografie Zatemněno: česká literatura a kultura v protektorátu je proto příspěvkem k lepšímu poznání a pochopení této velmi specifické fáze naší literární a kulturní historie. Kolektiv autorů čtenářům předkládá dvacet sedm aktuálních sond do problematiky protektorátní tvorby a kulturní politiky, které se opírají o výzkum dobového – nejen českého, ale i německého – materiálu a usilují o jeho adekvátní historickou interpretaci. Cílem ovšem je dané kulturní období nahlédnout novýma očima, mimo tradiční výkladová schémata, a na úrovni dnešního poznání tak pojmenovat mechanismy, jež určovaly tehdejší společenský a kulturní život a ovlivňovaly podobu tvorby literární, divadelní, hudební, filmové či rozhlasové.

 

Ukázka z knihy

Satirická poezie protektorátní – a potažmo poezie „pěny dní“ celkově – je podobně jako jiné věci válečné formována hlavně dějinnými událostmi. Proto se v její první fázi setkáváme s dozvuky Mnichova a druhé republiky, zároveň je tato epigramatika nesená s pocitem ohrožení ze strany Velké Británie, kam se exilová vláda soustředila. Po pádu paktu Ribbentrop / Molotov se směr samozřejmě napřáhl proti Stalinovi a nebezpečí bolševismu, který dle dobového myšlení zachvátí celý svět a proti němuž zcela logicky tehdejší Velkoněmecká říše staví hráz. Za vším bylo viděno též spiklenectví židovské: „Nesmíme zapomínat, že židé se tlačí k nám pod fi rmou bolševickou!“ píše v roce 1944 Rudolf Novák v Arijském boji, podobně jako v Ejhle! nacházíme desítky kreslených i psaných vtipů čistě antisemitských. (str. 144)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Lucie Antošíková

PhDr. Lucie Antošíková, Ph.D. vystudovala Filosofickou fakultu Ostravské univerzity v oboru Český jazyk se žurnalistickým zaměřením a dále obor Teorie a dějiny české literatury. Od roku 2006 do roku 2007 dělala redaktorku týdeníku Listy moravskoslezské, dále působila jako lektorka českého jazyka a od roku 2014 je členkou Oddělení 20. století a literatury současné ÚČL AV ČR. Je autorkou knihy Z toho co bylo / Zůstává to co bude.

Informace byly čerpány ze stránek Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

 

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další zajímavé knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše odborné tipy o literatuře? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSoud nikdy nespí
Stísněná tvořivost Mitteleuropy Franze Kafky

Kosek, Jan

Dokořán, 2018

zobrazit info o knizeZatemněno
Česká literatura a kultura

Antošíková, Lucie (ed.)

Academia, 2018

Napsat komentář