Naučte se správně česky s nakladatelstvím Academia

naucte se spravne cesky
Hledáte si na internetu gramatické poučky, než někomu odepíšete? Pravopisné poznatky načerpané na základní a střední škole se postupně vytrácejí? Možná právě vaše dotazy jsou zodpovězeny v publikacích z nakladatelství Academia.

academia

Nakladatelství Academia v současné době zaujímá svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky a jazykové učebnice

 ————————————————

Nástrahy českého jazyka se snadnou a dostupnou formou rozhodla předložit čtenářům Markéta Pravdová s autorským kolektivem. Ačkoliv projekt původně vznikl jako kurz na pokračování, dočkal se i knižní formy. Publikace obsahuje kromě základních pravopisných pravidel, které se učí děti ve škole, také regionální zajímavosti v podobě názvosloví a neobvyklých rčení.

Knižní verze úspěšného vzdělávacího kurzu Čeština nově od A do Ž, který vycházel na jaře 2015 v Lidových novinách. V celkem třiceti lekcích, zpracovaných autorským kolektivem Ústavu pro jazyk český AV ČR, se čtenáři mohou seznámit s novými, zajímavými či problematickými jevy v českém jazyce. Kniha nabízí výklady obecných témat v souladu s Akademickou příručkou českého jazyka, odpovědi na časté či pozoruhodné dotazy adresované jazykové poradně, pojednání o nejrůznějších nářečních výrazech a o původu vybraných osobních a zeměpisných jmen a rubriku Čeština v práci, která představuje novinky v aktuální normě pro úpravu písemností. V praktické publikaci nechybějí ani cvičení na probíraná témata.

Čeština nově od A do Ž

Autorka: Markéta Pravdová

Počet stran: 148
Vazba: brožovaná
Formát: 235×160 mm
ISBN: 978-80-200-2560-9
Doporučená cena: 245 Kč

 

Přečtěte si více o knize Čeština nově od A do Ž.

Ukázka z knihy

pismenoF_cestina_nove_uk

————————————————

Také následující publikace vznikala na základě většího projektu, jenž probíhal mezi lety 2011 a 2013. Na rozdíl od knihy Markéty Pravdové se soustředí na užší sekci českého jazyka. Velká písmena jsou totiž věda sama o sobě. Mnohoslovné názvy ulic a vesniček dávají zabrat i těm nejjistějším. Na pomoc tak přichází Martin Beneš s knihou Psaní velkých písmen v češtině.

Autoři se zaměřují především na pojmenování, jejichž způsob psaní se v praxi velmi často rozchází s platnou kodifikací, a doplňují ta pojmenování, která Pravidla českého pravopisu nezachycují, ale jejichž způsob psaní, jak dokládají poradenské dotazy, činí opakovaně potíže.

Autorský kolektiv tvoří pracovníci oddělení jazykové kultury Ústavu pro jazyk český AV ČR, které se zabývá teorií a praxí jazykové kultury. Hlavní náplní oddělení je činnost vědecká a výzkumná. Navíc jako jediné bohemistické pracoviště v České republice poskytuje soustavné jazykové poradenství a jazykové expertizy nejrůznějším uživatelským skupinám a permanentně tak získává informace o fungování jazyka a o aktuálních vyjadřovacích potřebách příslušníků našeho jazykového společenství.

 

Psaní velkých písmen v češtině

Autor: Ivana Svobodová a kol.

Počet stran: 352
Vazba: brožovaná
Formát: 146×206 mm
ISBN: 978-80-200-2513-5
Doporučená cena: 295 Kč

 

 

Přečtěte si více o knize Psaní velkých písmen v češtině vydané v edici Lingvistika a prolistujte si ukázku z knihy.

Ukázka z knihy

Vlastními jmény se zabývá jednak onomastika, dílčí lingvistická disciplína využívající na rozdíl od jiných lingvistických disciplín metodologické postupy řady nelingvistických věd, např. historie, geografie, etnologie, kulturní historie atp. (její obecný přehled v češtině podává Šrámek, 1999a; ve slovenštině Blanár, 1996; srov. též Harvalík, 2004; k jejímu postavení mezi ostatními [lingvistickými] disciplínami viz Šrámek, 2008), jednak filozofie, zejména filozofie analytická (viz např. Van Langendonck, 2007).
Onomastika se tradičně soustřeďovala zejména na materiálová studia: od doby, kdy se na přelomu 18. a 19. století konstituovala jako svébytná disciplína, se zabývala zejména původem VJ, jejich motivací, jejich fungováním v historickém a sociálním kontextu a jejich formální stránkou (slovotvorbou), komplexního teoretického popisu vlastní předmětné oblasti se proto dopracovala (jak uvádí Šrámek, 1999b) relativně pozdě. Analytická filozofie se soustředí na obecnější otázky po vymezení VJ, po způsobu, jakým odkazují k objektům ve světě, po tom, zda mají význam, příp. jaký druh významu to je, atp. Obě tyto disciplíny nepochybně přispěly k poznání VJ mnoha podstatnými poznatky, v souvislosti s psaním VP se však VJ dotýkají velmi okrajově. Přílišnou pozornost VP ve funkci signalizovat propriální status výrazů nakonec nevěnují ani lingvistické práce zabývající se psaným jazykem. Následující výklad se o VJ zajímá právě z hlediska psaní VP (srov. též Hlavsa, 1991; Svobodová, 2000). (str. 33)

O edici

Edice Lingvistika poskytuje širšímu i odbornému publiku seznámení se současnými pracemi našich předních jazykovědců, v širokém záběru od fonetiky po sociolingvistiku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeština nově od A do Z

Pravdová, Markéta

Academia, 2016

zobrazit info o knizePsaní velkých písmen v češtině

Beneš, Martin – Černá, Anna – Kříž, Adam – Pravdová, Markéta – Prokšová, Hana – Smejkalová, Kamila – Svobodová, Ivana

Academia, 2015

Napsat komentář