Ministr kultury Jiří Besser pokřtil knihu Jaroslav Seifert aneb Laskavě neústupný pěvec

Seifert_uvod
Mnoho pamětníků a zájemců netrpělivě očekávalo zahájení křestu. Mezitím Vlasta Chramostová, Eva Kantůrková a Marie Jirásková, jež se osobně znaly s Jaroslavem Seifertem, spolu s autorem knihy Františkem Cingerem nestačili podepisovat zakoupené knihy. Přítomní uvítali příchod ministra Jiřího Bessera a společně vzpomínali na Jaroslava Seiferta. Křest proběhl v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí…

Záštitu nad tímto knižním projektem s podtitulem Po stopách básníka očima jeho blízkých převzal ministr kultury Jiří Besser.

K vydání knihy unikátní obsahem, významem, ale i formou ministr Besser řekl: „Když vzpomenu výsledky letošních maturit, myslíte, že takových laskavě neústupných pěvců s Nobelovou cenou, jakým byl Jaroslav Seifert, budeme mít více?“ a dodal: „Rád bych připomněl, co jsem řekl Mladé frontě Dnes, že mým snem by bylo 5% DPH pro knihy. O uskutečnění tohoto snu se chci usilovat odpovídajícími cestami.“

Proč laskavě neústupný pěvec? Těmito přívlastky charakterizovala Jaroslava Seiferta Vlasta Chramostová. Měla příležitost ho poznat hodně zblízka. V průběhu jeho posledních deseti let ho často navštěvovala. Popsala ho jako vstřícného, milého, slušného člověka, ale také odvážného a statečného. „Velmi se mi v té knize líbí akcent na jeho lidskost,“ uvedla Vlasta Chramostová.

Kniha Jaroslav Seifert aneb Laskavě neústupný pěvec nenese podtitul Po stopách básníka očima jeho blízkých náhodou. Unikátnost této publikace spočívá právě v tom, že není jen více či méně umně napsanou monografií. Osobnost velkého básníka, nositele Nobelovy ceny, poznáváme v textu prostřednictvím jeho dcery Jany Seifertové, ale i vzpomínek či korespondence takových osobností, jakými jsou Vlasta Chramostová, František Janouch, Arnošt Lustig, Bohumil Hrabal, Jan Werich, Milan Kundera, František Hrubín, Eva Kantůrková, Bedřich Utitz či Pavel Vašák nebo básnických gigantů – Jana Skácela, Vítězslava Nezvala, Vladimíra Holana, Františka Halase nebo Jiřího Wolkera, z nichž mnozí už nejsou mezi námi, ale jejich vzpomínky na generačního souputníka Jaroslava Seiferta se díky korespondenci zachovaly.

Výběr textů Jaroslava Seiferta pak v konfrontaci s těmito dokumenty vytváří zajímavý dialog, který je nejen svědectvím o osobnosti Seiferta, ale i o vývoji české společnosti od dvacátých po osmdesátá léta, kdy Jaroslav Seifert žil a tvořil.

Autor PhDr. František Cinger nám ve své knize představuje světově proslulého básníka jako složitou osobnost, která musela v různých dobách čelit mnoha tlakům, aniž by díky svému charakteru ztratila nesporné lidské kvality.

Obraz jednoho z největších českých básníků, díky občanským postojům v 70. a 80. letech a udělení Nobelovy ceny za literaturu známého také v celém světě, se tak v této knize skládá z mozaiky vzpomínek více než dvaceti osobností, z nichž každá sama o sobě by si zasluhovala vlastní monografii. Seifertův život a jeho dílo nám přibližují jeho dcera Jana Seifertová, ale i Vladimír Holan, Jiří Wolker, S. K. Neumann, František Halas, Vítězslav Nezval, F. X. Šalda, Josef Hora, Jan Werich, A. M. Píša, Václav Černý, František Hrubín, Ludvík Kundera, Bedřich Fučík, František Janouch, Milan Kundera, Jan Skácel, Vlasta Chramostová, Marie Jirásková, Arnošt Lustig, Bohumil Hrabal, Eva Kantůrková, Bedřich Utitz či Pavel Vašák.

Doporučení:
Share

Ministr kultury Jiří Besser pokřtil knihu Jaroslav Seifert aneb Laskavě neústupný pěvec - DISKUZE

Počet reakcí: 1

Napsat komentář