Fotbal, to je nejen hra

Baskove v ofsajdu
Fotbal, jedna z nejpopulárnějších míčových her, není jen sport. Autor knihy Baskové v ofsajdu poukazuje i na jeho roli, kterou může sehrát v politice, a to na příkladu baskického nacionalismu. Zdejší nacionalisté kopanou využívají k politickým cílům…

Kniha se věnuje kopané jiným způsobem, než je u většiny publikací obvyklé. Snaží se ukázat, že fotbal, nejpopulárnější hra nejenom na Pyrenejském poloostrově, může hrát velmi významnou roli v souvislosti s politikou, což prezentuje na příkladu baskického nacionalismu. Ve stejnou dobu, kdy si v oblasti u Biskajského zálivu získávala popularitu kopaná, se začalo dostávat větší pozornosti také úvahám o existenci národa Basků. Na přelomu 19. a 20. století tyto dva fenomény moderní doby – nacionalismus a fotbal – zapustily v Baskicku pevné kořeny. Baskové v ofsajdu se snaží zmapovat způsoby, jakými baskičtí nacionalisté využívali či stále využívají kopanou a tamní fotbalový reprezentační výběr v kontextu svých politických cílů, které se v průběhu času proměňovaly.

Ukázka z knihy

Před takřka čtyřiceti lety americký sociolog Allen Guttmann (1978) ve své knize From Ritual To Record. The Nature of Modern Sports uvedl, že „[…] sport zůstává nejvíce diskutovaným a nejméně pochopeným fenoménem naší doby“. I když od jejího vydání uplynulo mnoho času, domnívám se, že tento výrok je stále pravdivý. Mnohdy zároveň zapomínáme, že se samotným sportovním zápolením se pojí mnoho dalších fenoménů, které jsou přímo s děním na fotbalovém hřišti, tenisovém kurtu či silnicích spojeny. Jedním z nich je a vždy také bude politika. (str. 9)
Pokud vás tato tématika zaujala, podívejte se na zbytek ukázky.

Baskové v ofsajdu

Sport jako nástroj politiky nestátních národů. Případová studie fotbalu v Baskicku
Autor: Jiří Zákravský

Počet stran: 284
Vazba: brožovaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7363-871-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Baskové v ofsajdu vydalo nakladatelství Dokořán.

O autorovi

Jiří Zákravský (* 1987) působí jako odborný asistent na Katedře politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v Plzni a primárně se zabývá nacionalismem a propojením politiky a sportu či sportovní diplomacií. Těmto tématům se věnuje zejména v prostředí Baskicka, nevyhýbá se však ani badatelskému putování mimo tento region. Další oblastí jeho odborného zájmu je problematika politických stran v západní Evropě.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBaskové v ofsajdu
Sport jako nástroj politiky nestátních národů. Případová studie fotbalu v Baskicku

Zákravský, Jiří

Dokořán, 2018

Napsat komentář