Monografie o Antonínu Brouskovi

Z-toho-co-bylo-zustava-to-co-bude
Jednou z méně známých osobností české literatury, která se od šedesátých let hřála na jejím výsluní, je Antonín Brousek, literární kritik, editor, překladatel a učitel. Přečtěte si o muži, jehož tvorba je spojována s kolektivní pamětí!

Monografie Lucie Antošíkové představuje jednu z určujících osobností české literatury od šedesátých let dvacátého století, básníka, literárního kritika, editora, překladatele a pedagoga Antonína Brouska. Jeho dílo je vykládáno na základě teorií kolektivní paměti, přičemž výchozí bod představuje Brouskova poezie. Proměny poetiky hypersenzitivního a přitom intelektuálně založeného básníka nabízejí klíč k dílu jako celku: K zásadnímu posunu došlo po autorově emigraci, kdy pro něj jeho lyrická tvorba představovala útočiště, bezpečný prostor pro vzpomínání a konstrukci domova; a znovu ve chvíli, kdy se básník po roce 1989 pokusil o návrat do Československa.

Z toho co bylo / Zůstává to co bude

Antonín Brousek
Autorka: Lucie Antošíková

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7571-43-8
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Z toho co bylo / Zůstává to co bude vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Dílo Antonína Brouska vykazuje výraznou vnitřní soudržnost, kdy každá z jeho částí – kritika, poezie, překlady, ediční práce, univerzitní výuka – představuje pouze jiný projev téhož způsobu myšlení, ukotvený současně v literatuře dané doby a v charakteru Brouskovy osobnosti. Tak je možné skrze každý jednotlivý úlomek nahlédnout Brouskovo dílo jako celek, nechat se vést jeho vnitřními spojnicemi a sledovat konstanty, vystupující ze všech textů, byť třeba různým způsobem a v rozdílných podobách. Zásadní stavební prvky Brouskova díla lze vnímat jako různé varianty stejné ideje, stejného výchozího nastavení, stejné podstaty, tvoří nedílný základ Brouskovy veškeré tvorby, ať už se jedná o jeho lyriku, literárněvědnou práci, nebo pedagogickou činnost. Těmi základními kameny jsou především jazyk, paměť, příslušnost k určité literární tradici a obraznost, která z výše zmíněného vyrůstá a je v něm ukotvena. Klíčové je pak básníkovo vědomí vlastní identity. (str. 7)

 

O autorce

PhDr. Lucie Antošíková, Ph.D. vystudovala Filosofickou fakultu Ostravské univerzity v oboru Český jazyk se žurnalistickým zaměřením a dále obor Teorie a dějiny české literatury. Od roku 2006 do roku 2007 dělala redaktorku týdeníku Listy moravskoslezské, dále působila jako lektorka českého jazyka a od roku 2014 je členkou Oddělení 20. století a literatury současné ÚČL AV ČR.

Zdroj informací: Ústav pro českou literaturu AV ČR

 

Edice Tváře české literatury

Kniha o Antonínu Brouskovi je pátým svazkem z edice Tváře české literatury, která svým čtenářům představuje literární velikány minulého století. Níže si můžete prohlédnout čtyři předchozí tituly.

   


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Bylo to totiž právě nakladatelství Host, které přineslo českým čtenářům kriminální romány Stiega Larssona, Larse Keplera, Jussiho Adlera-Olsena či Henninga Mankella, jež se okamžitě staly bestsellery.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZ toho co bylo / Zůstává to co bude
Antonín Brousek

Antošíková, Lucie

Host, 2017

Napsat komentář