Západní Berlín a jeho proměny po stavbě Berlínské zdi

IzolovanyOstrov
Cílem publikace Izolovaný ostrov je zmapování situace a proměn Západního Berlína po stavbě Berlínské zdi s důrazem na vývoj ve městě a v jeho společnosti, která se nachází neprávem stranou zájmu historiků. 

Kniha Izolovaný ostrov se zaměřuje na Západní Berlín v době před stavbou a po stavbě Berlínské zdi v roce 1961, tedy v době tzv. druhé berlínské krize. V centru pozornosti stojí především město, jeho obyvatelstvo a komunální politika včetně specificky berlínských problémů. Velmocenská politika během studené války a neustálé napětí mezi Východem a Západem tvoří pouze rámec a nutné kontextuální začlenění vývoje ve městě. Stavba Berlínské zdi totiž ve výsledku napomohla k oživení Západního Berlína a stabilizaci ekonomické a společenské situace včetně upevnění jeho pout ke Spolkové republice Německo. Boj za svobodný a prosperující Západní Berlín vedl v době krize tehdejší primátor Willy Brandt, kterému napomohly jeho berlínské úspěchy v postupu kariéry na kancléřský post.

Tato monografie vznikla v rámci systému podpory fakultních monografií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Izolovaný ostrov

Západní Berlín a jeho proměny po stavbě Berlínské zdi

Autor: Tomáš Nigrin

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7363-573-2
Doporučená cena: 250 Kč
Vydáno v řadě Bod

Kniha Izolovaný ostrov vyšla 10. prosince 2013 v nakladatelství Dokořán.

Na ukázku z knihy se můžete těšit zítra.

O autorovi

Tomáš Nigrin (* 1981) působí na Katedře německých a rakouských studií Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Vystudoval obory Mezinárodní teritoriální studia, Německá a rakouská studia a Moderní dějiny na Fakultě sociální věd UK a v rámci stipendijních pobytů studoval na Freie Universität Berlin a Humboldt Universität Berlin. Ve své badatelské činnosti se zaměřuje na německé dějiny politiky a společnosti po konci druhé světové války, německý politický a společenský vývoj po roce 1990 nebo na kolektivní paměť ve školních učebnicích dějepisu.

(Informace: nakladatelství Dokořán)


Nakladatelství Dokořán vydalo již přes 500 knižních titulů a jejich původní záměr – vybudovat nové nakladatelství se zaměřením zejména na populárně naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie – se podařilo naplnit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIzolovaný ostrov
Západní Berlín a jeho proměny po stavbě Berlínské zdi

Nigrin, Tomáš

Dokořán, 2013

Napsat komentář