Lidé jsou přizpůsobiví

PerexHomoAdaptabilis
Kolektiv autorů poukazuje esejistickou formou na významnou vlastnost všech druhů Homo – na adaptabilitu. Knihu vydalo nakladatelství Dokořán v řadě Bod.

Schopnost přizpůsobovat se okolnímu prostředí patří k významným znakům všech živých organismů. Autory knihy zaujalo, jak výrazně se adaptabilita rozvíjela jednak při vývoji předchůdců lidí, jednak při vývoji našich jednotlivých civilizací, tedy obecně v historii Homo sapiens. Lidská schopnost adaptovat se na změny prostředí se proměňovala od prvotního pouhého pasivního přizpůsobování se přes zvýšený podíl aktivity u druhů Homo až k tvůrčí adaptabilitě, kterou nalézáme u Homo sapiens. Značná pozornost je věnována zásadní revoluci v dějinách lidstva, tedy vzniku a rozvoji zemědělství, a jejím důsledkům, které vedly k nové strukturalizaci lidské společnosti. Tvůrčí adaptabilita je pak podrobně popsána na příkladu rozvoje egyptské kultury. Autoři však nezastírají možné negativní stránky civilizačního rozvoje a poskytují nové pohledy na překonávání těchto potíží a na zrod a vývoj věd.

 

Homo adaptabilis

Autoři: Miroslav Kutílek, Renata Landgráfová a Hana Navrátilová

Počet stran: 160
Formát: 140 x 205 mm
Vazba: brožovaná s klopami
ISBN: 978-80-7363-563-3
Ediční řada: Bod
Vydání: první
Doporučená cena: 225 Kč
Vyšlo: 8. října 2013

Knihu Homo adaptabilis vydalo nakladatelství Dokořán.

Na ukázku z knihy se můžete těšit již zítra!

 

O autorech

Miroslav Kutílek vystudoval Vodní hospodářství na Vysoké škole inženýrského stavitelství ČVUT v Praze. Specializoval se na obory Půdní fyzika a Pedologie. Dlouhodobě přednášel a pracoval ve výzkumu na univerzitách v Bagdádu, Chartúmu, Grenoblu, Davisu (Kalifornie) a Bayreuthu. Je autorem nebo spoluautorem několika vědeckých monografií a mnoha článků v mezinárodních vědeckých časopisech. Byl šéfredaktorem nebo členem redakčních rad žurnálů v oboru pedologie. Nyní publikuje popularizační knihy a věnuje se problematice změn klimatu.

Renata Landgráfová vystudovala Egyptologii a Lingvistiku-fonetiku na FF UK v Praze. Absolvovala studijní a pracovní pobyty na univerzitách v Pensylvánii, Káhiře, Basileji a Berlíně. Specializuje se na staroegyptský jazyk a démotštinu. V rámci výzkumů Českého egyptologického ústavu v Abúsíru zpracovává démotické a raně hieratické texty z šachtových hrobek a podílí se na analýze rozsáhlých hieroglyfických textů v pohřební komoře kněze Iufaa. Spolupracuje na projektu Thesaurus Linguae Aegyptiae Braniborské akademie věd v Berlíně.

Hana Navrátilová je egyptoložka a historička, vystudovala FF UK v Praze, část studia absolvovala na univerzitách v Pise a ve Vídni. Pracovala v Českém egyptologickém ústavu, poté v Griffith Institute, University of Oxford, nyní je členkou expedice Metropolitního muzea v New Yorku. Je autorkou mj. knih: Egypt v české kultuře přelomu 19. a 20. století (2001), The Visitors‘ Graffiti of Dynasties XVIII and XIX in Abusir and Northern Saqqara (2007). Připravuje vydání návštěvnických nápisů z pyramidového komplexu Senwosreta III a spolupracuje s R. Landgráfovou na projektu týkajícím se egyptských biografických nápisů.

(Informace o autorech: nakladatelství Dokořán)


Nakladatelství dokořán oslavilo v minulém roce 10 výročí svého založení. Vydali již přes 500 knižních titulů. Nakladatelství se specializuje na populárně naučné a odborné publikace. Základní přístup k nakladatelské činnosti lze u nakladatelství Dokořán stručně vyjádřit heslem: Otevřeno novým myšlenkám.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHomo adaptabilis
Lidé jsou přizpůsobiví

Kutílek, Miroslav - Landgráfová, Renata - Navrátilová, Hana

Dokořán, 2013

Napsat komentář