Nenechte si ujít v týdnu od 26. března do 1. dubna 2018

nenechte_si_ujit
Ještě před Velikonocemi máte na výběr z mnoha literárních akcí, které nejen knihovny přichystaly. Například se můžete zúčastnit autorského čtení Jiřího Hájíčka či se setkat se spisovatelkou Alenou Mornštajnovou.

Stavit se ale také můžete na autogramiádu Zdeňka Pohlreicha k jeho nejnovější knize nebo na besedu se spisovatelkou Annou Bolavou. Jak vidíte, rozhodně je z čeho vybírat.

JiriHajicekRozhovor_nahledpondělí 26. března zavítáme do Městské knihovny v Novém Městě nad Metují. V 18.00 zde začne autorské čtení známého českého spisovatele Jiřího Hájíčka (s nímž jsme vám přinesli videorozhovor). Proslavil se především venkovskou prózou, konkrétně se zaměřil na oblast jižních Čech, odkud sám pochází. Za román Rybí krev získal v roce 2013 cenu Magnesia Litera. Známé jsou ale i jeho další knihy, například Selský barokoVzpomínky na jednu vesnickou tancovačku či Dešťová hůl. Pokud patří pan Hájíček i mezi vaše oblíbené autory, určitě si tuto akci nenechte ujít.

Hankapondělí 26. března se koná zajímavá akce i v Knihovně města Hradce Králové. Tentokrát by měli zpozornět hlavně milovníci cestování a dálných zemí. Řeč totiž bude především o Keni. Setkáte se se spisovatelkou Hanou Hindrákovou, která si tuto africkou zemi zamilovala natolik, že se do ní stále vrací. Keňa ji také inspirovala i v její tvorbě a vznikly tak knihy jako Děti nikohoKaribu Keňa, Dobrovolnice či Očarovaná. Na přednášce vám autorka o Keni povypráví, přečte úryvky ze svých knih a ukáže i několik krátkých videí či fotografií ze svých cest. Akce začíná v 17.00. Čekání si můžete zkrátit přečtením textů, jimiž Hana Hindráková přispěla do naší rubriky Čtení ke kávě – Kibera – peklo všedních dnůByl jsem dítětem ulice.

úterý 27. března se přesuneme do ostravského Domu knihy. Zde od 16.00 proběhne beseda a autogramiáda Haliny Pawlowské k nové knize Zase zoufalé ženy dělají zoufalé věci, která se stala předlohou filmu Zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Halina Pawlowská je známá scénáristka a autorka mnoha knižních bestsellerů. Pro její tvorbu je typický především osobitý humor a sarkasmus, který si pamatujeme i z jejího televizního pořadu Banánové rybičky. Znát od ní můžete například knížky Tři metry vášně, Když sob se ženou snídá či Ó, jak Ti závidím.

Máme tu také jednu pozvánku pro nastávající nebo novopečené maminky. V úterý 27. března se bude v pražském Paláci knih Luxor křtít kniha Nová česká kniha těhotenství a mateřství. Tento titul sepsali lékaři Martin GregoraMiloš Velemínský. Kniha připravuje rodiče na příchod potomka, obsahuje totiž aktuální gynekologické a pediatrické poznatky. Provede vás těhotenstvím i péčí o dítě, a to jak o novorozence, tak i o malého předškoláka. Vše je přehledně uspořádáno a doplněno praktickými fotografiemi. Křest začíná v 16.00 a kmotrou bude Renáta Czadernová.

Na úterý 27. března si nachystali pěknou akci i v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově. V 16.30 zde začne beseda s českou spisovatelkou a básnířkou Annou Bolavou. V roce 2016 získala za svůj román Do tmy cenu Magnesia Litera za prózu. Popisuje v něm příběh „babky kořenářky“, která se kvůli sběru bylin vzdala své práce i rodiny. Anna Bolavá je ale autorkou i dalších děl, znát můžete i román Ke dnu nebo básnickou sbírku Černý rok. Nebo jste možná četli její příspěvek do naší rubriky Čtení ke kávě.

Podíváme se také do jihomoravské metropole. V knihovně Židovské obce v Brně se můžete ve středu 28. března od 17.00 setkat se spisovatelkou Alenou Mornštajnovou, autorkou bestselleru Hana. Právě o tomto titulu, který popisuje osud malé Miry a její trochu bláznivé tety Hany, si bude autorka s návštěvníky povídat. Řeč ale bude i o dalších knihách, které napsala, třeba o nejnovějším románu Slepá mapa.

Akce, která se koná ve středu 28. březnaKrajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně, bude zajímat především ty, kteří mají vztah k Lázním Luhačovice. V 17.00 zde začne přednáška spojená s uvedením knihy Blanky Petrákové Obrázky z lázní, která přináší nový pohled na historii luhačovického lázeňství. V knize najdete padesát fotografií a ke každé z nich autorka připojila krátký příběh. Rozhodně půjde o zajímavé čtení, proto neváhejte a stavte se i na křest knihy, dozvíte se plno zajímavostí.

Ve čtvrtek 29. března se v Knihkupectví Dobrovský v Praze v obchodním domě Kotva koná autogramiáda kuchaře Zdeňka Pohlreicha k jeho knize Kulinárium. Autor v této své nejnovější kuchařce popisuje všechny metody tepelných úprav tak, aby je zvládl skutečně každý. Jeho názor totiž je, že umět vařit není druh umění, stačí dodržovat daná pravidla a zvládnou to opravdu všichni. Knihu si můžete přijít nechat podepsat v 16.00.

Literárních akcí se ale příští týden koná mnohem více, další najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář