Jiří Suchý a Bůh

Klaun si povida s Bohem
V posledních letech se Jiří Suchý zabýval náboženskými úvahami a své názory a myšlenky nejen na (ne)existenci Boha shrnul ve své knize, která je prosycená humorem mu vlastním.

Jiří Suchý je člověk mnoha profesí. Zpěvák, divadelník, básník a výtvarník, kterého zná u nás snad každý. Ne každý ale ví, že jeho hudební kariéra, jak sám říká, začala v pražském kostele svaté Anežky České, kde jako malý hoch ministroval a zpíval ve sboru. V posledních několika letech se Jiří Suchý otázkami víry zabývá intenzivněji a své hovory s Bohem zachytil v malé knížce. Se svým typickým humorem i nadhledem se v ní věnuje úvahám o existenci a neexistenci Boha, jaká je jeho podoba a jak jej oslovovat. Rovněž uvažuje o poznávání krásy i významu slova slovo… a Božích přikázáních. Snaží se, jak sám píše, dopřávat si potěšení z hledání dobrodružné cesty k Tajemství v naději, že by jeho uvažování mohlo posloužit jako inspirace těm, kterým toto potěšení nepřišlo na mysl.

Ukázka z knihy

Stál jsem toho dne na jevišti, dozpíval jsem, publikum tleskalo, smálo se a já měl pocit celkem slušně odvedené práce. Ten nemívám vždycky. Poslední dobou jsem se několikrát přistihl, že zatímco zpívám po pětisté padesáté šesté tutéž písničku, myšlenky mi začnou bloudit úplně jinou, nevyžádanou krajinou, než je ta divadelní. Zpívám třeba o tom, jak jsem si koupil knot a při tom přemejšlím, kam jsem doma založil přiznání k dani z příjmu. Zkrátka někdy se nedokážu na své zpívání soustředit. Čím jsem starší, tím je to horší, protože materiály k uvažování mi v hlavě přímo bobtnají a nabývají na objemu.

Klaun si povídá s Bohem

Autor: Jiří Suchý

Počet stran: 117
Vazba: vázaná
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-749-2330-2
Doporučená cena: 200 Kč

 

 

Knihu Klaun si povídá s Bohem vydalo nakladatelství Galén.

O autorovi

Jiří Suchý je český divadelník, hudebník, textař, básník, skladatel, spisovatel, filmař, grafik, výtvarník, divadelní režisér a sběratel. Spoluzakladatel Divadla Na zábradlí a Semaforu. Pracoval jako grafik v reklamních ateliérech. Poté se věnoval především divadlu, nejprve působil v Redutě, poté spoluzaložil Divadlo Na zábradlí. V roce 1959 založil spolu s J. Šlitrem divadlo Semafor, kde působí dodnes. Toto divadlo bylo velmi populární, což vedlo k řadě problémů, které vyvrcholily podpisem 2000 slov, který Suchý později odmítl odvolat. Spolupracoval s Miroslavem Horníčkem, Ivanem Vyskočilem, později vytvořil autorskou dvojici s Jiřím Šlitrem. Po Šlitrově smrti se jeho hlavním divadelním partnerem stala Jitka Molavcová. Mezi jeho další knihy patř. např. Vzpomínání či Pan Voskovec z Manhattanu. Též se můžete podívat na reportáž z představení knihy Legenda Suchý.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Galén vzniklo v roce 1993 se záměrem profilovat se jako odborný nakladatelský dům v oblasti medicíny. Během téměř dvacetiletého fungování bylo vydáno více než 500 publikací, ediční záměr se navíc rozšířil i do jiných oblastí. Díky kvalitě své produkce se Galén stal partnerem Karlovy univerzity pro řadu koedičních titulů, získal mnohá ocenění svých publikací a vytvořil oceňovanou standardní autorsko-redakčně-polygrafickou kvalitu jednotlivých publikací.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKlaun si povídá s Bohem

Suchý, Jiří

Galén, 2017

Napsat komentář