O životě jedné z hlavních osobností Osvobozeného divadla

pan-voskovec-z-manhattanu
Dnes vám dvě přední české osobnosti prostřednictvím své nové publikace přiblíží život slavného herce, dramatika, spisovatele a textaře, jehož jméno je neodmyslitelně spjato s Janem Werichem. Seznamte se blíže s panem Jiřím Voskovcem.

Vzpomínková kniha z pera dvojice zkušených autorů Jiřího Suchého a Ondřeje Suchého, kteří přibližují čtenářům herce, spisovatele a dramatika Jiřího Voskovce (1905–1981). Na základě vlastních zkušeností, dopisů, vyprávění Voskovcových přátel, spolupracovníků i příbuzných sestavují střípky mozaiky, z níž plasticky vystupuje osobnost i doba tohoto předního protagonisty Osvobozeného divadla, autora proslulých divadelních her a písňových textů i nekompromisního odpůrce komunistického režimu.

Pan Voskovec z Manhattanu

Autor: Jiří Suchý, Ondřej Suchý

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 157×215 mm
ISBN: 978-80-249-3263-7
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Pan Voskovec z Manhattanu vydalo nakladatelství Ikar.

 

Ukázka z knihy

Poznával jsem Voskovce díky filmu

Pravda, není to příliš směrodatné poznávání – sám jsem se o tom přesvědčil, když Jiří Voskovec po zhlédnutí jednoho filmu usoudil, že nejsem ten, koho by potřeboval za přítele, decentně řečeno. Mé poznávání Jiřího Voskovce se však týkalo věcí spíš povrchních. Spíš jak vypadal, jak mluvil, jak zpíval, než jaký je.

Všecko začalo filmem Pudr a benzin. O tomto prvním celovečerním filmu firmy V+W se občas dočítám, že nepatřil k tomu nejlepšímu, co ti dva natočili, dokonale však zamotal hlavu jednomu mladíkovi tuctového vzezření, vybavenému průměrnou vnímavostí a jistým naivním pohledem na svět, neboli mně – mám za to, že jsem se popsal dost věrohodně. (str. 10)

Dočtěte si ukázku celou.

 

O autorech

Jiří Suchý, narozený 1. října 1931 v Plzni, je divadelník, textař, básník, spisovatel, filmař, skladatel, hudebník, divadelní režisér, kostýmní výtvarník a grafik. K zásadnímu obratu v jeho životě došlo, když na scéně ve hře Pěst na oko viděl Voskovce a Wericha. Zejména pod jejich vlivem napsal první texty a začal se věnovat divadlu. Nejprve v Redutě, později se podílel na vzniku Divadla Na Zábradlí a v roce 1959 založil spolu s Jiřím Šlitrem a Ferdinandem Havlíkem divadlo Semafor, kde působí dodnes. Napsal přes 1 500 písňových textů, z nichž většina vyšla v knižních sbírkách (Klokoči, Motýl, Pro kočku, Růže růžová aj.), nepočítaně povídkových souborů, sbírek básní, autobiografických a vzpomínkových publikací, libret a knižních rozhovorů; průřezovým dokumentem je dvacetisvazková Encyklopedie Jiřího Suchého. Řadu knih si sám ilustroval. Nezaměnitelný rukopis mají jeho či spoluautorské divadelní hry, muzikály a písničková pásma (např. Člověk z půdy, Zuzana je sama doma, Jonáš a tingl-tangl, Dobře placená procházka). Některé hry byly zfilmovány (Kdyby tisíc klarinetů, Jonáš a Melicharová), k řadě filmů napsal scénář, hudbu a texty písní, v některých sám hrál (Nevěsta, Zločin v šantánu, Bylo nás deset aj.).

Ondřej Suchý, narozený 16. září 1945 v Praze, dnes trvale žijící v Šemanovicích u Kokořína, je spisovatel, filmový publicista a historik, textař, karikaturista, scenárista a moderátor. Začínal jako aranžér a reklamní výtvarník. V roce 1964 se stal asistentem produkce v Československé televizi a začal se věnovat psaní a kreslenému humoru. Články s vlastními ilustracemi, karikaturami a kreslenými vtipy publikoval v časopisech Kino, Dikobraz, Melodie, Vlasta, Květy, Sedmička, Mladý svět, Scéna, Týdeník Rozhlas aj. V letech 1979–1992 redigoval stránku humoru Kvítko ve Svobodném slově, v ostravské televizi uváděl v letech 1985–1995 zábavný vzpomínkový pořad Kavárnička dříve narozených. Napsal přes 600 písňových textů a na čtyři desítky knih pro dospělé, např. Exkurze do království grotesky, Werichův Golem a Golemův Werich, Ljuba Hermanová, Velká kniha o Chaplinovi. Psal i pro děti a mládež (Kupte strunu za korunu, A večer bude biograf, Chytila Dáda žížalu Jůlii, Dáda má kosa Oskara a další). Řadu publikací si sám ilustroval a své kreslené vtipy a karikatury vydal v knížkách Houpačka pro 17 (s O. Dudkem), Anekdoty pro černou hodinku, To je ale myšmaš!, To byl ale myšmaš! a Myšmaš nostalgických myší. Od roku 1991 připravuje a uvádí v Českém rozhlase Dvojka zábavné pořady, v současné době Nostalgické muzeum Ondřeje Suchého a Bazárek pro pamětníky.

Zdroj informací: bux.cz


Nakladatelství Ikar je orientováno především na ženské čtenářky. Vydává romance, společenské romány a memoáry, kuchařky i rádce. Je součástí společnosti Euromedia Group.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePan Voskovec z Manhattanu

Suchý, Jiří – Suchý, Ondřej

Ikar, 2016

Napsat komentář