Legenda Jiří Suchý v nové knize rozhovorů

Legenda_Suchy_perex
Jiří Suchý je osobností v pravém slova smyslu. Nahlédněte do jeho nitra a poznejte, jak se cítil v boji proti nenáviděné ideologii komunismu, nebo kam až musel zajít, aby obhájil ideu tingltanglového divadla. To vše a mnohem více najdete v nové obsáhlé knize rozhovorů.

Slovem „legenda“ je dnes označován kdekdo, ale osobnost Jiřího Suchého vrací tomuto označení původní význam. Tento knižní rozhovor je bilanční – vznikl k jeho pětaosmdesátinám. Mluví se v něm o Suchého osobních zápasech, o jeho talentech, ale hlavně o tingltanglovém divadle, jehož hlavním smyslem je již téměř šedesát let rozesmávat diváky. Jiří Suchý je ukázkou vůle, pracovitosti, kreativity i smyslu pro humor, jimiž i díky své popularitě čelil záludnostem různých ideologií či neviditelné ruce trhu a demaskoval jejich ornamenty.

Legenda Suchý

Autor: Karel Hvížďala

Počet stran: 182
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 9788074922749
Doporučená cena: 290 Kč

 

Knihu Legenda Suchý vydalo nakladatelství Galén.

 

Ukázka z knihy

Je při psaní pro tebe důležitá první věta?

U písničky je pro mě velice důležitá. A velice často píšu tak, že si říkám všechno, co mě napadne, sebenesmyslnější věty, a když to dělám pět minut, vyskytne se tam obyčejně něco, čeho se chytím. Buď téma, které mi otevírá nějakou možnost, nebo je to tak hezky rytmický, že zkouším navazovat. Celej slavnej Tulipán mě napadl jen kvůli dvěma rýmům: tulipán – u Lipan a Olda – od Marolda. Podobné rýmy miluju a několikrát se mi podobný už podařily. Nebo kapitán Kid. Minulej tejden jsme na něj vzpomínali v Ústí s Jitkou na koncertu a ona zpívala písničku o první cestě luftbalónem. Tam má rým, kterej kdykoliv zazní, mě učiní šťastným: Seděli jsme v gondole, já nahoře a on dole. To je rým, kterej se vyskytne málokdy, a lituju, že nenapadl mě.

Jan Burian má podobnej rým v písničce Rybí pláč: Chci hasit žízeň kapkou deště / A potom slíbat růžím růž / Chci říkat ještěrkám své Ještě / Chci říkat užovkám své Už. To jsou požehnaný rýmy, který se podaří jen velmi zřídka.

V písni Orchestrion z ráje mám podobný verš tohoto rodu: Jitka zpívá Sen lásky sním a já jí odpovídám Tak si ho sněz! Takovýhle momenty vznikají v textařině tím, že si člověk text neustále opakuje.

Dr. Mahler se mi jednou přiznal, že obdivuje moje rýmy. A říkal mi: Kdybych byl vzdělanější, napsal bych o tom celou knihu. Já mu odpověděl: Škoda že nejste vzdělanější. Zasmáli jsme se tomu.

Dokonalost některých mých rýmů je dána i dobou, kterou nad jedním čtyřverším trávím: někdy to trvá i tejden. A každej den tomu věnuju třeba hodinu nebo i dvě. Zkouším, škrtám, vyměňuju.

Někdy to jde rychleji. Rekord jsem dosáhl textem, který jsem slíbil Jitce. Napsal jsem ho během první poloviny představení, kdy jsem musel odbíhat na scénu. Vždycky když jsem se vrátil do šatny, jsem psal a o přestávce byl text hotovej.

 

Karel Hvížďala

Autor dnešní knihy se narodil 16. srpna 1941. Je český novinář, dramatik a spisovatel. Studoval strojařinu, politologii a němčinu, pracoval jako redaktor časopisu Mladý svět a nakladatelství Albatros. Dvanáct let žil v exilu v SRN, pracoval v nakladatelství Index v Kolíně nad Rýnem a spolupracoval s rozhlasovými stanicemi Svobodná Evropa, Deutschlandfunk, Deutsche Welle a BBC. Psal také rozhlasové hry a přispíval do exilových časopisů. Dva roky pak pracoval jako šéfreportér Mladá fronta Dnes a rok byl šéfredaktorem týdeníku Týden, který spoluzaložil. Byl také předsedou představenstva MAFRA. Od roku 1999 je novinářem a spisovatelem na volné noze, spolupracuje s řadou periodik a rozhlasovými stanicemi. Je autorem několika desítek knih rozhovorů, románů, novel, knížek pro děti a více než dvou desítek rozhlasových her.

Fotografie byla převzata z wikipedie.

 

Jiří Suchý

Narodil se v Plzni 1. října 1931. Je zpěvák, herec, textař, spisovatel, skladatel, hudebník a grafik. Pod vlivem J.Voskovce a J.Wericha napsal první texty a začal se věnovat divadlu. Nejprve v Redutě, později se podílel na vzniku Divadla Na zábradlí a v roce 1959 založil spolu s Jiřím Šlitrem divadlo Semafor, kde působí dodnes. Napsal přes 1 500 písňových textů, z nichž mnohé vyšly v knižních sbírkách (Klokočí, Motýl, Pro kočku, Růže růžová, Trocha poezie), nepočítané je vydaných prozaických děl – povídkových souborů, autobiografických a vzpomínkových publikací, libret a knižních rozhovorů; průřezovým dokumentem je dvacetisvazková Encyklopedie Jiřího Suchého. Řadu knih si sám ilustroval. Nezaměnitelný rukopis mají jeho či spoluautorské divadelní hry, muzikály a písničková pásma (např. Člověk z půdy, Zuzana je sama doma, Dobře placená procházka, Jonáš a tingl-tangl, Jonáš a doktor Matrace, Kytice, Dr. Johann Faust, Praha II, Karlovo nám. 40, Jonáš, dejme tomu v úterý, z novějších Lysistrata, Levandule). Autorsky se podílel na filmech Kdyby tisíc klarinetů, Zločin v šantánu, Nevěsta, Jonáš a Melicharová, Jak je důležité míti Melicharovou aj.) v nichž také hrál. K řadě dalších filmů napsal texty písní. Je držitelem mnoha ocenění, dvou čestných doktorátů, Medaile Za zásluhy II. stupně (1995), Čestné medaile T. G. Masaryka (1998), Zvláštní ceny kolegia Thálie (2002), Ceny Ministerstva kultury ČR (2005), Ceny Jaroslava Seiferta (2005).

Zdroj informací: Knižní klub

 

Mohlo by vás zajímat

K představení knihy, kterou jsme vám dnes ukázali, došlo 11. listopadu minulého roku v divadle Semafor. Neváhejte a přečtěte si u nás reportáž z této události.

Karel Hvížďala patří mezi přední české spisovatele, na jehož díle se velkou měrou podílelo mnoho významných osobností. Kromě Jiřího Suchého spolupracoval například také s Václavem Havlem (Dálkový výslech, 2015), hercem Pavlem Landovským (Soukromá vzpoura, 2014), význačnými pracovníky akademické půdy (Evropa, Rusko, teroristé a běženci, 2016) a spoustou dalších.


Nakladatelství Galén vzniklo v roce 1993 se záměrem profilovat se jako odborný nakladatelský dům v oblasti medicíny. Během téměř dvacetiletého fungování bylo vydáno více než 500 publikací, ediční záměr se navíc rozšířil i do jiných oblastí. Díky kvalitě své produkce se Galén stal partnerem Karlovy univerzity pro řadu koedičních titulů, získal mnohá ocenění svých publikací a vytvořil oceňovanou standardní autorsko-redakčně-polygrafickou kvalitu jednotlivých publikací.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLegenda Suchý

Hvížďala, Karel

Galén, 2016

Napsat komentář