Netradiční cestopisy

Tipy_Netradicni cestopisy
Dnešní cestovatelské tipy vás s humorem i poučením provedou exotickým Thajskem, Austrálií a Jižní Amerikou, krutou i sladkou Francií a také Vídní, Bratislavou, Budapeští a Bělehradem. Bon voyage!

Než se vydáte do Thajska, přečtěte si pro zajímavost úvahy o cestování do této exotické země. Najdete je v knížce s vtipným názvem Pozor, opice kradou!

Pozor, opice kradou!

Autor: Aleš Ulm

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-7422-603-8
Doporučená cena: 159 Kč

Knihu Pozor, opice kradou! vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

V subtilních a lehkou rukou psaných úvahách o cestování po Thajsku se mimo jiné dozvíte, proč autor nikdy netoužil být žábou ani krabem. Budete-li se u četby potutelně usmívat, možná je to proto, že způsob Ulmova objevování nových končin je veskrze krotký. Příhody líčené v knížce se tak na na cestách mohly stát rovněž vám…

 

Ukázka z knihy

Zapředli jsme s Drahou rozhovor, při němž jsme si podle thajského zvyku vybírali přezdívky čulen – hravá jména, kterými se budeme oslovovat. Měli jsme na vybranou z několika zvířat – Thajci si totiž nejraději dávají jména zvířecí a vůbec v tom nevidí nic urážlivého – naopak. Měli jsme k dispozici mú čili prase nebo kob, žábu, pak se nabízelo ještě kaj, kuře, a kung, krab, tedy podle toho, co se tvrdilo v průvodci. Drahá si nepřekvapivě vybrala prase, protože už od dětských let milovala postavu Pašíka z Kocoura Mikeše. Já jsem netoužil být žábou ani krabem a už vůbec ne kuřetem, byť z českého chovu s rodokmenem, a tak Drahá odkudsi vytáhla, že třeba bobr je tua bí voe nebo nějak podobně, a že by se prý ke mně hodil. Že vypadá přátelsky, ale dokáže i prokousnout nohu…

 

Aleš Ulm

PhDr. Aleš Ulm je český zpěvák, scenárista, moderátor a televizní dramaturg. Po roce 1970 byl krátce v angažmá v divadle Rokoko. Dlouhá léta působil jako šéfdramaturg České televize v oblasti vysílání zábavných pořadů a soutěží v Centru zábavné tvorby.

Informace byly čerpány ze stránek Nakladatelství Lidové noviny.

————————————————

Kniha reportáží Jaguár lidi nežere, doplněná autentickými fotografiemi z autorových cest po Austrálii a Jižní Americe, navazuje na předchozí úspěšný titul S jaguárem v posteli.

Jaguár lidi nežere

Další příběhy malované mačetou…
Autor: Jan Dungel

Počet stran: 178
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-7364-063-7
Doporučená cena: 345 Kč

Knihu Jaguár lidi nežere vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

Netradiční cestopis brněnského cestovatele a výtvarníka Jana Dungela. Bohatě ilustrovaná kniha doplněná autentickými autorovými fotografiemi z cest po Austrálii a Jižní Americe volně navazuje na úspěšný titul S jaguárem v posteli: Pralesní deník z roku 2012.

Při své práci rozhodně dobrodružství nevyhledávám, vždy si mne najde samo. O tom je ostatně má první kniha S jaguárem v posteli, ve které jsem se se čtenáři chtěl podělit o své zážitky, a Jaguár lidi nežere vlastně plynule navazuje tam, kde poslední příběh končí. Mnohé z popisovaných příběhů mi s odstupem doby znovu připadají až skoro neuvěřitelné, některé situace se odehrály na hraně života a smrti. Například když se naše loď ocitla pod palbou kolumbijských partyzánu, nebo jeden z nás málem zemřel po těžkém úrazu hluboko v pralese stovky kilometrů od nejbližší indiánské vesnice… Nicméně se snažím striktně držet reality a ve svých reportážích čerpám ze svých deníků, kam si každý den zapisuji vše podstatné, co jsem prožil.

Soutěžte o knihu až do 24. listopadu 2017!

 

Jan Dungel

Jan Dungel (* 1951) vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně, ale krátce po ukončení studií se rozhodl pro povolání malíře a grafika na volné noze. Ilustroval na padesát knih, pohádek pro děti i beletrii. Nejraději se však věnuje ilustraci knih o přírodě. Mnohé z nich byly publikovány v České republice, ale také v Německu, Holandsku, Anglii, Francii, Polsku, Kolumbii nebo Venezuele. Je také autorem či spoluautorem několika knih pojednávajících o přírodě tropické Jižní Ameriky (Jak se maluje pralesPo krk v praleseDžungle uprostřed bažinS jaguárem v posteli). Od roku 1992 pravidelně pobývá v tropické části Jižní Ameriky, zejména v Amazonii, kde se věnuje malování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Své kresby vystavoval v České republice, Francii, Lucembursku, Holandsku, Kolumbii i jinde.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Barrister & Principal.

————————————————

Kruté příběhy sladké Francie přinášejí tajemné, romantické i drsné historky, které pobaví a nadchnou všechny milovníky této úžasné země.

Kruté příběhy sladké Francie

Autor: Zbyněk Kašpar

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 165×230 mm
ISBN: 978-80-7407-365-6
Doporučená cena: 320 Kč

Knihu Kruté příběhy sladké Francie vydalo nakladatelství Garamond.

Tato kniha je určena všem, kdo mají rádi Francii a často po ní brázdí, i těm, kdo se na cestu do země galského kohouta teprve chystají. Její autor během své průvodcovské praxe zjistil, že návštěvníky cizích zemí více než odborné výklady zajímají historky, které se k jednotlivým místům pojí: Kde byl vězněn muž se železnou maskou a čí tvář se pod maskou mohla skrývat? Jak to bylo s obléháním La Rochelle a jaká byla doopravdy královna, za jejíž čest se mušketýři bili? Proč byste nechtěli být pacientem středověké nemocnice v Beaune? Proč musela být milenka Jindřicha IV. trochu ušmudlaná? Odpovědi na tyto a další otázky přinášejí zeměpisně roztříděné příběhy, které se váží k nejslavnějším francouzským zámkům, hradům a městům. Příběhy tajemné, romantické, zábavné, a občas i kruté.

 

Ukázka z knihy

Tři mušketýři a jejich slavná snídaně pod hradbami

Ve druhé polovině 16. století pronikalo do Francie protestantské náboženství a La Rochelle se stalo jedním z jeho hlavních center ve Francii. Když se protestanti zmocnili města, zahájili svoji vládu tím, že z věže Tour de la Lanterne nechali svrhnout všechny katolické kněze, kteří se jim dostali do rukou. Byla to známka toho, že poklidné časy skončily a nové náboženství si v míře netolerance s tím starým nikterak nezadá.
Kacířské La Rochelle pak bylo několikrát obleženo. Obránci však město hájili se svatým zápalem a La Rochelle si postupně získávala pověst nedobytné pevnosti. Při obléhání vévodou z Anjou, budoucím Jindřichem III., v roce 1573 ztratili obléhatelé na dvacet tisíc mužů, ale město přesto odolalo. To nejhorší však mělo teprve přijít mezi lety 1627 a 1628. Ve Francii v té době vládli Ludvík XIII. a kardinál Richelieu. Jednotící myšlenkou jejich vlády byla snaha centralizovat stát, upevnit královskou autoritu a zlikvidovat paralelní centra moci. Je logické, že došlo i na La Rochelle, která byla jakýmsi státem ve státě. (str. 88–89)

 

Zbyněk Kašpar

Zbyněk Kašpar vystudoval francouzštinu a historii, nyní pracuje jako průvodce turistických skupin po Francii, je autorem průvodce po Paříži. Pro všechny čtenáře, kterým nestačí informace z průvodců, se rozhodl napsat tohoto netradičního průvodce, v němž se čtenář dozví, jaké zábavné i kruté historky se odehrávaly v zámeckých komnatách i na Tour de France.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Garamond.

————————————————

Kudy povede naše dnešní poslední cesta? To vám naznačí už sám název posledního knižního tipu – Na kajaku z Černého lesa do Černého moře. Připravte se na horké sluneční paprsky, silný vítr, déšť a divoké peřeje!

Na kajaku z Černého lesa do Černého moře

Autor: Zdeněk Lyčka

Počet stran: 100
Vazba: brožovaná
Formát: 200×200 mm
ISBN: 978-80-257-2266-4
Doporučená cena: 228 Kč

Knihu Na kajaku z Černého lesa do Černého moře vydalo nakladatelství Argo.

Po úspěšné kajakářské expedici z Prahy do Severního moře v létě 2014 se autor na svém mořském kajaku vypravil na druhou nejdelší evropskou řeku. Více než 2800 kilometrů od pramene Dunaje v bavorském městě Donaueschingen v Černém lese až po jeho ústí v Černém moři odpádloval ve dvou etapách v letech 2015 a 2016. Prošel vyschlým říčním korytem, překonal desítky peřejí, zdymadel, přehrad a plavebních komor, často v nesnesitelné výhni, nebo naopak v dešti, silném protivětru a vysokých vlnách od projíždějících parníků, remorkérů a nákladních kontejnerů. Projel deseti evropskými zeměmi a čtyřmi hlavními městy – Vídní, Bratislavou, Budapeští a Bělehradem. Své putování zakončil přeplutím Černého moře z Ukrajiny do Rumunska.

 

Zdeněk Lyčka

Zdeněk Lyčka (* 1958) je publicista, překladatel anglosaské a severské literatury a také ředitel odboru kulturních a krajanských vztahů Ministerstva zahraničních věcí ČR. Nakladatelství Argo vydalo rovněž jeho předchozí knihy: Na lyžích napříč Grónskem a Na kajaku z Prahy do Severního moře.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete zajímavé knihy za výhodné ceny.

Zaujaly vás dnešní cestopisné tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní fotka pochází ze stránek freephotosbank.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePozor, opice kradou!

Ulm, Aleš

Nakladatelství Lidové noviny, 2017

zobrazit info o knizeJaguár lidi nežere
Další příběhy malované mačetou...

Dungel, Jan

Lukáš a syn, 2017

zobrazit info o knizeKruté příběhy sladké Francie

Kašpar, Zbyněk

Garamond, 2017

zobrazit info o knizeNa kajaku z Černého lesa do Černého moře

Lyčka, Zdeněk

Argo, 2017

Napsat komentář