Skuteční lidé, skutečné osudy

autobiografie
Dnes vás provedeme soukromím a osobními zkušenostmi mnoha vlivných osob. Začtěte se do zajímavých příběhů slavných lékařů, prvorepublikové politické scény, či osudů členů jedné slavné hudební kapely. A to zdaleka není vše…

Český pediatr a biochemik profesor Josef Hyánek je se svým životem spokojený. Jasně tomu nasvědčuje název jeho memoárů: Lépe bych život už znovu neprožil. Jak úspěšný lékař žil? Opravdu ničeho nelituje? Začtěte se a uvidíte!

Lépe bych život už znovu neprožil

Český pediatr a biochemik prof. MUDr. Josef Hyánek, DrSc. (1933), začíná své memoáry vzpomínkou na rodné Valašsko, rodinu, slavné poutě na Hostýn a Velehrad i na salesiánskou měšťanku ve Fryštáku, kdy byl jako nejstarší syn předurčen pro kněžskou dráhu. Po válce studoval na Baťově gymnáziu a vybral si medicínu, mj. proto, že byla z olomouckých fakult nejtěžší… Dále vzpomíná na své učitele i kolegy, na pracoviště v Uherském Hradišti i v Praze a na pionýrské časy při zavádění a prosazování prenatálního screeningu dědičných metabolických poruch. Životní oblouk popisující i řadu zahraničních zkušeností se klene až k Nemocnici Na Homolce, kde dodnes vede metabolickou poradnu.

Autor: Josef Hyánek

Počet stran: 196
Vazba: vázaná
Formát: 110×190 mm
ISBN: 978-80-7492-319-7
Doporučená cena: 300 Kč

Knihu Lépe bych život už znovu neprožil vydalo nakladatelství Galén.

————————————————

Cyril Horáček byl součástí vlády naší země v poválečném období od roku 1919. Paměti s názvem Vzpomínky mého života obsahují nejen cenný pohled do života prvního předsedy Národního shromáždění, ale také tehdejší neklidné doby.

Vzpomínky z mého života

Cyril Horáček (1862–1943) byl národohospodář a profesor politické ekonomie na právnické fakultě české univerzity v Praze. Po vzniku Československa se za agrární stranu aktivně angažoval v politice. V roce 1919 byl krátce ministrem financí a v roce 1920 se stal historicky prvním předsedou senátu Národního shromáždění. Horáčkovy rozsáhlé paměti, zachycující jeho životní úděl od narození do roku 1939, jsou unikátní sondou do myšlenkového a společenského světa předního českého vědce, který měl ambice prosadit se v politice a bedlivě sledoval a komentoval veřejný život. Současně jsou i osobní kritickou reflexí českého politického, hospodářského a vědeckého života za Rakouska-Uherska a první republiky. Edice pamětí je uvozena studií, která přibližuje Horáčkovu osobnost a jeho celoživotní působení.

Autor: Cyril Horáček
Editor: Svatopluk Herc

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 155×235 mm
ISBN: 978-80-7422-577-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Vzpomínky z mého života vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

————————————————

Lidský mozek patří mezi nejsložitější a nejméně probádané orgány těla. Obsahuje podstatu naší osobnosti, naše vědomí. Lékař Henry Marsh, špičkový britský neurochirurg, vypráví o svém soukromí a lásce ke své práci otevřeně a s humorem.

Neublížíš

Jaké to je být neurochirurgem, lékařem, co operuje lidské mozky? Jaké to je mít něčí život doslova ve svých rukou? Řezat do něčeho, co vytváří myšlenky, pocity a rozhodnutí? A jaké to je žít s vědomím viny, když se operace nezdaří? Jeden z nejvýznamnějších britských neurochirurgů Henry Marsh líčí upřímně a otevřeně mrazivou radost z operování a předkládá čtenářům úchvatné příběhy, v nichž rekapituluje svůj profesní i osobní život a v nichž nechybí ani černý humor.

Fascinující příběhy lékaře, který operuje lidské mozky
Autor: Henry Marsch
Přeložil: Jakub Goner

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-265-0664-5
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Neublížíš vydalo nakladatelství BizBooks.

Dívám se na mladé stážisty a je mi trapné, že si nevybavuji žádné jméno. Když jsem před pětadvaceti lety začal působit jako specialista, na oddělení jsme měli pouhé dva stážisty, zatímco nyní jich je osm. Kdysi jsem je bral jako individuality a osobně jsem se zajímal o rozvoj jejich kariéry, ale v dnešní době se na oddělení střídají téměř stejně rychle jako pacienti. Vybízím jednu ze stážistek, aby popsala snímek na stěně před námi, a omlouvám se jí, že si nepamatuji, jak se jmenuje.
„Alzheimer!“ ozývá se ze tmy v zadní části místnosti jeden z drzejších praktikantů.
Stážistka se představuje jako Emily. „Je to angiografický snímek mozku,“ hlesne.
„Nu, to všichni vidíme. Co ale ukazuje?“
Nastává trapné ticho.
Po chvíli se nad ní slituji. Přecházím ke stěně a ukazuji na snímek. Říkám, že tepny v mozku připomínají větve stromu, které se s každým větvením postupně zužují. Ukazuji na malé rozšíření – jakýsi zlověstný plod – na jedné z mozkových tepen a tázavě se dívám na Emily. (str. 25, 26)

Stáhněte si delší ukázku a pokračujte ve čtení. Listování několika stránkami naleznete také na webu nakladatele.

————————————————

Na disciplínu volného potápění si troufne málokdo – nachází se totiž na samotné hraně přežití. Riskantní sestupy do nesmírných hloubek bez zásob kyslíku představují riziko, které si občas vyžádá svou oběť. Titul Na jeden nádech nás provede jak samotným sportovním odvětvím, tak tragickými okolnostmi smrti jednoho z nejlepších potápěčů USA, jaký kdy žil.

Na jeden nádech

Soutěžení ve freedivingu či nádechovém potápění – sportovní disciplína, v níž jde o to potopit se do co možná největší hloubky na jedno nadechnutí – testuje hranice lidských schopností přežít v jednom z nejnehostinnějších prostředí na planetě. Unikátní a různorodá parta lidí, kteří holdují tomuto sportu na vrcholové úrovni, se běžně potápí desítky metrů pod hladinu oceánu a dosahují takových hloubek, že se jim vnitřní orgány deformují tlakem, ztrácejí ve tmě prostorovou orientaci a jedna jediná chybička by je mohla stát život. Jen málokterý freediver se zatím potopil do takové hloubky jako Nicholas Mevoli. Nick byl výjimečný mladý muž a přirozený talent: během jediného roku lámal všechny možné rekordy. A zásluhou svého atraktivního vzhledu a mládí se navíc stal i hvězdou. Když tedy v roce 2013 dorazil na světově nejprestižnější soutěž v nádechovém potápění Vertical Blue, mělo se všeobecně za to, že jeho hvězdná kariéra bude pokračovat. Namísto toho se tato osudová soutěž stala jeho poslední a stín pochybností padl i na samotnou budoucnost freedivingu. Zásluhou její nebývalé informovanosti a brilantnímu vypravěčskému stylu se knize Na jeden nádech daří zachytit Mevoliho bolestný, triumfální a v konečném důsledku tragický životní příběh a zároveň zmapovat současné snahy vrcholových potápěčů dosahovat navzdory vzrůstajícím rizikům stále nových rekordů. Výsledkem je mistrovský opus literatury faktu, dílo, jež promlouvá mocným hlasem o lidské touze po posouvání hranic, ať to stojí, co to stojí. 

Autor: Adam Skolnick
Přeložil: Jakub Futera

Počet stran: 335
Vazba: vázaná
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-7462-992-1
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Na jeden nádech vydalo nakladatelství Jota.

Když Nicholas Mevoli dorazil ráno 17. listopadu na pláž, převlékl se do neoprénu nedaleko pamětní desky upomínající na tři zemřelé ženy z roku 2009. Necítil se příliš dobře. Na ostrov přijel už v říjnu, přespával v pronajatém domku a trénoval s Novozélanďanem Jonathanem Sunnexem, přezdívaným Johnny Deep. V době svého příjezdu na tom Johnny s Nickem byli podobně. Johnny patřil k vycházejícím hvězdám mezi elitními potápěči a spolu s Mikem Boardem se od té chvíle neustále zlepšoval. Na rozdíl od Nicka.
Jen dva dny předtím se Nick pokoušel ponořit do hloubky 95 metrů v jiné disciplíně zvané Volný ponor. Vše se ale zvrtlo a zpět k hladině mu museli pomoct záchranáři. Z úst mu crčela krev. Vzteky řval a nadával, byl si jistý, že si prorazil levý ušní bubínek. Stejné zranění mu překazilo soutěž hned po prvním ponoru rok předtím. Zatímco trucoval na pláži, uvědomil si, kde udělal chybu. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

Adam Skolnick psal pro The New York TimesPlayboyOutsideESPN.comBBC.comSalon.comMen’s HealthWiredTravel + Leisure a mnohá další média a webové portály. Během své spisovatelské dráhy navštívil pětačtyřicet zemí a je autorem či spoluautorem více než pětadvaceti průvodců Lonely Planet. Jeho reportáž o smrti Nicholase Mevoliho během soutěže Vertical Blue obdržela dvě ocenění britské Asociace pro zlepšení kvality veřejných služeb (APSE).

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Existuje jen velmi málo lidí, kteří při vyslovení Bon Jovi nicnetušíc pokrčí rameny. Novinář Bryan Reesman o jedné z nejslavnějších amerických rockových kapel napsal knihu. A zahrnul do ní vše – od obtížných začátků skupiny až po její největší hity.

Bon Jovi

Hudební novinář Bryan Reesman popisuje v této fotografické publikaci bohatý a úspěšný repertoár skupiny Bon Jovi, včetně pozoruhodných a nezapomenutelných hitů jako „Runaway“, „Livin’ on a Prayer“, „Keep the Faith“, It’s My Life“, „Bad Medicine“, „Raise Your Hands“, „Lay Your Hands on Me“ nebo „Who Says You Can’t Go Home“. A to jen několik opravdových hitů z mnoha. Autor se věnuje se sestavám skupiny, mapuje vzestupy a pády jednotlivých členů a nezapomněl ani na divoká světová turné, natáčení videoklipů nebo sólové projekty jednotlivých členů kapely. Původní, nepřikrášlené rozhovory, vzpomínky a a více než 130 barevných fotografií. Tuto kniha jistě ocení každý fanoušek Bon Jovi!

Autor: Bryan Reesman
Přeložil: Martin Zeidler

Počet stran: 208
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 229×305 mm
ISBN: 978-80-7390-660-3
Doporučená cena: 699 Kč

Knihu Bon Jovi vydalo nakladatelství Omega.

Bon-Jovi-ukazka

Prolistujte si ukázku od začátku a nahlédněte také do našeho samostatného článku o knize.

Bryan Reesman, hudební a kulturní novinář, přispíval do více než 100 médií, včetně New York Times, Playboye, MSN Movies, E! Online, American Way, Grammy nebo Stage Directions, a je autorem více než 100 článků a 20 publikací. Psal také doprovodné texty k albům AC/DC, Judas Priest, Black Sabbath, 311 a desítkám jiných rockových kapel. Deset let je členem Recording Academy a přispěl do šesti knih, včetně The Art of Metal (Voyageur), Classic Rock Posters (Metro) a Music Producers (Hal Leonard).

Zdroj informací: nakladatelství Omega

————————————————

Kriminalista Vladimír Dzuro u Mezinárodního trestného tribunálu pro bývalou Jugoslávii viděl a slyšel opravdu hodně. Díky jeho nové knize můžete i vy nahlédnout do následků strašlivého válečného běsnění, které zasáhlo celý svět.

Vyšetřovatel

Unikátní svědectví českého kriminalisty Vladimíra Dzura, který byl dlouhá léta jediným českým vyšetřovatelem pracujícím u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu. Jeho vyprávění o operacích, které vedly k zatčení prvního válečného zločince v bývalé Jugoslávii, a rovněž tak o vyšetřování a následném souzení celé řady válečných zločinců, si místy nezadá s opravdovým thrillerem. Jeho rozhodnost, houževnatost a vysoká profesionalita u akcí, při nichž měly být dopadeny osoby, mající na svědomí zavraždění mnoha nevinných civilních obyvatel na území Chorvatska, Srbska a Bosny a Hercegoviny, často rozhodovaly o životě a smrti mnoha dalších lidí, například stovek zaměstnanců OSN. Čtení je to strhující, jde o záznam očitého svědka následků válečného běsnění na Balkáně, které celý svět sledoval s hrůzou a s jehož stopami se setkáváme dodnes. Jde o napínavé líčení práce vyšetřovatelů tribunálu, které tu z pera českého autora ještě nebylo!

Démoni balkánské války a světská spravedlnost
Autor: Vladimír Dzuro

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-271-0507-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Vyšetřovatel vydalo nakladatelství Grada.

Nikdo z nás sice nevěřil, že četa masových vrahů si dělala starost o úrodnou půdu v Podunajské nížině, ale potvrdilo se, že měl pravdu. Označil na mapě místo, kde by se hrob mohl nacházet, a o svém šetření informoval členy Mazowieckého komise. Hned nato se v Erdutu na velitelství UNPROFORu pro oblast Výchovní Slavonie sešel se štábním seržantem Larry Moorem z Kanadské jízdní policie. Ten sloužil v Erdutu již několik měsíců a okolí Vukovaru měl dobře zmapováno. Na Ovčaru odjeli následujícího dne, 18. října 1992, ještě v doprovodu plukovníka Peeterse, velitele belgického batalionu v sektoru East.
Zaparkovali na kraji silnice u odbočky na polní cestu a šli pěšky kolem rokle až na její konec, tak jak to popsal Zdenko Novak. Již z povzdálí zahlédli vyčnívající lebku a část lidské kostry. (str. 40)

Tuto ukázku doplňují také fotografie. Můžete si tak nejen přečíst, ale i prohlédnout, co v rokli našli…

Vladimír Dzuro, policejní rada ve výslužbě, se narodil v roce 1961 v Kladně. V letech 1983 až 1995 pracoval jako kriminalista pro Policii České republiky, nejprve u Kriminální policie v Praze 10 a později v Národní ústředně Interpolu v Praze. V roce 1994 se aktivně podílel na práci mírových sil OSN v bývalé Jugoslávii (UNPROFOR), od dubna 1995 pak zastával více než devět let funkci vyšetřovatele Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Den Haagu, v Holandsku. V současné době vede newyorskou kancelář Úřadu pro vnitřní záležitosti OSN. Za dlouholetou úspěšnou práci pro Mezinárodní tribunál obdržel medaili Za službu mezinárodní spravedlnosti a policejní prezident  mu udělil Plaketu Policie České republiky a následně Čestnou medaili za trvalý přínos k budování a prosazování dobrého jména Policie České republiky.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLépe bych život už znovu neprožil

Hyánek, Josef

Galén, 2017

zobrazit info o knizeVzpomínky z mého života

Horáček, Cyril

Nakladatelství Lidové noviny, 2017

zobrazit info o knizeNeublížíš
Fascinující příběhy lékaře, který operuje lidské mozky

Marsch, Henry

BizBooks, 2017

zobrazit info o knizeNa jeden nádech

Skolnick, Adam

Jota, 2017

zobrazit info o knizeBon Jovi

Reesman, Bryan

Edice Knihy Omega, 2017

zobrazit info o knizeVyšetřovatel
Démoni balkánské války a světská spravedlnost

Dzuro, Vladimír

Grada, 2017

Napsat komentář