Nepředvídatelnost života podle Mankella

Italske boty
Henning Mankell, autor úspěšné série s komisařem Kurtem Wallanderem, napsal překvapivý a dojemný příběh muže, který se ocitne na prahu svého obrození. Zdá se, že ztratil smysl života. Nebo ne?

Fredrik Welin žije na malém ostrově, který je během zimních měsíců zcela obklopen ledem. Připadá si v životě tak ztracený, že každé ráno vysekává díru do ledu a noří se do mrazivé vody, aby si připomněl, že žije. Na ostrov zděděný po prarodičích se uchýlil poté, co jeho úspěšnou kariéru chirurga přerušila katastrofální chyba, a od té doby vnímá život tak letargicky, že v jeho obývacím pokoji nerušeně vyroste mraveniště. Jednoho dne se však na ledě objeví nečekaná návštěva, která si od Fredrika vynutí splnění dávného slibu. Vydají se spolu na podivnou, tesknou cestu, která ukazuje Henninga Mankella na vrcholu tvůrčích sil. Tento příběh o ztrátě a vykoupení je svědectvím o nepředvídatelnosti života, z níž se i ve chvílích osobní tragédie může zrodit naděje.

 

Italské boty

Autor: Henning Mankell
Přeložila: Hana Švolbová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-7577-028-8
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Italské boty vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Teploměr za oknem ukazoval minus devatenáct stupňů.
Dneska udělám to, co každý zimní den. Obléknu si župan, na nohy natáhnu ustřižené holínky, vezmu sekeru a sejdu k molu. Otvor vysekám rychle, protože tam, kde dělám díru, nebývá led silný. Potom se svléknu a ponořím se do bahnité vody. Bolí to, ale když se opět vyškrábu na led, mráz jako by se proměnil v intenzivní teplo.
Do své černé díry lezu proto, abych pocítil, že pořád žiju. Potom mám pocit, že osamělost pomalu odeznívá. Jednoho dne možná zemřu šokem, až do díry vlezu. Dotýkám se dna, takže nezmizím pod ledem. Budu stát v otvoru, který brzy opět zamrzne. A tak mě najde Jansson, který po ostrůvcích rozváří poštu.
Nikdy, dokud bude žít, nepochopí, co se stalo. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku a zasoutěžte si o knihu do 5. července 2017.

 

Ohlasy

Spolehlivá zápletka a dobře vykreslené postavy… Mankell zkoumá bezbřehou lidskou schopnost dělat špatná rozhodnutí a popisuje výzvy, jež před člověka staví stárnutí.

Daily Express

Stejně jako ve svých nejlepších kriminálních románech se Mankell nevěnuje jen postavám, zápletce a ději, záhadě a rozuzlení, zamlčování a objevování, ale zároveň vytváří svébytný svět s jedinečnou myšlenkovou a emocionální atmosférou.

The Irish Times

Mankell vždycky byl ambiciózní spisovatel. A tento román překonává hranice jeho předchozích děl.

The Sunday Times

 

Henning Mankell

Henning MankellHenning Mankell (1948–2015) se narodil ve Stockholmu, vyrůstal však na různých místech Švédska. Působil jako herec, divadelní režisér a manažer jak ve Švédsku, tak především v Africe, kde psal stranou evropského ruchu. Do svých textů dokázal zakomponovat všechny kontinenty. Na začátku 90. let vytvořil postavu komisaře Kurta Wallandera a napsal o něm sérii knih, které ho proslavily po celém světě. Kromě této série vydal Host Mankellův detektivní thriller Číňan (2009; česky 2011).

Případy komisaře Wallandera:
Neklidný muž (2009; Host 2012), Vrazi bez tváře (1991; Host 2013), Psi z Rigy (1992; Host 2013), Bílá lvice (1993; Host 2014), Usměvavý muž (1994; Host 2014), Ve slepé uličce (1995; Host 2014), Pátá žena (1996; Host 2015), O krok pozadu (1997; Host 2015), Firewall (1998; Host 2016), Pyramida(1999; Host léto 2016), Ruka / Wallanderův svět (2013; Host podzim 2016)

Případ komisaře Wallandera a Lindy Wallanderové:
Než přijde mráz (2002; Host 2013)

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.
Podrobnosti o autorově životě a díle naleznete zde.


hostNakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Bylo to totiž právě nakladatelství Host, které přineslo českým čtenářům kriminální romány Stiega Larssona, Larse Keplera, Jussiho Adlera-Olsena či Henninga Mankella, jež se okamžitě staly bestsellery.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeItalské boty

Mankell, Henning

Host, 2017

Napsat komentář